Aksaray Müzesi, Binlerce Esere Ve Birçok Döneme Ev Sahipliği Yapıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray Müzesi, Binlerce Esere Ve Birçok Döneme Ev Sahipliği Yapıyor
18-24 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü kapsamında kutlamalar yapılırken, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan da Aksaray Müzesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Doğan, “1969 yılından bu yana hizmet veren Aksaray Müzesi, arkeolojik kazılar sonucunda elde edilmiş toplam 16 bin 630 adet esere ev sahipliği yapıyor” dedi.

 

Uluslararası Müzeler Günü, her yıl 18 -24 Mayıs'ta müzelerin toplumdaki işlevi ve önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla kutlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda İl Kültür ve Turizm Müdür Mustafa Doğan da Aksaray Müzesi hakkında açıklamalarda bulundu. 

“Müzeler Günü 1977 Yılından İtibaren Her Yıl 18 Mayıs’ta Kutlanmaktadır”

Konuyla ilgili Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, “Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), müzelerin toplumun gelişmesindeki önemini vurgulamak ve halkın dikkatini müzelere yöneltmek amacıyla yılda bir günü ‘Müzeler Günü' olarak ilan edildiğini belirtmiştir. ICOM üyesi olan 136 ülkede ‘Müzeler Günü’ 1977 yılından itibaren her yıl 18 Mayıs'ta kutlanmaktadır. 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ‘Müzeler Haftası’ 2011 yılından itibaren tüm üye ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de 18 Mayıs'ta ‘Müzeler Günü’ olarak kutlanmaya başlanmıştır” dedi.

Müzede Çok Sayıda Dönemden Eser Yer Alıyor

Aksaray Müzesi’nin 1969 yılından itibaren müzecilik faaliyetleri kapsamında hizmet verdiğini söyleyen Doğan, “Müzede arkeolojik kazılar sonucunda açığa çıkarılmış toplam 16.630 adet eser bulunmaktadır. Kapadokya Bölgesi’nin giriş kapısı olan Aksaray’da ilk müzecilik faaliyetleri 1969 yılında şehir merkezinde bulunan tarihi Zinciriye Medresesi’nde başlamıştır. 2006 yılında şimdiki yerine taşınan Aksaray Müzesi 2014 yılında gerçekleştirilen teşhir-tanzim çalışmaları kapsamında yenilenerek kronolojik teşhir düzeniyle tekrar ziyarete açılmıştır. 10 bin 200 metrekare açık alan ve 2 bin 400 metrekarelik kapalı alana sahip olan müze binası Anadolu Selçuklu kümbetlerinden ve Aksaray'da bulunan peribacalarından esinlenerek eklektik sanat anlayışıyla planlanmış olup üç katlıdır. Müzede satın alma, bağış ve Aksaray sınırları içerisinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda elde edilmiş toplam 16.630 adet eser bulunmaktadır. Müzemizde Aşıklı Höyük, Musular, Güvercinkayası ve Gelveri, Acemhöyük, Mumya Salonu, Etnografik Eserler salonu ile kronolojinin devamı olarak; Demir Çağı, Helenistik Çağ, Roma, Doğu Roma ve Anadolu Selçuklu Dönemleri'ne tarihlenen eserler sergilenmektedir” açıklamasında bulundu. Haber: Sedef Nazlı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Koçak'tan Çiftçilere Hayati UyarıÖnceki Haber

Başkan Koçak'tan Çiftçilere Hayati Uyarı

“Partisi Birinci Parti Oldu Ve Görevini Bıraktı”Sonraki Haber

“Partisi Birinci Parti Oldu Ve Görevini...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar