Bu İsimlerin Aksaray’lı Olduğunu Biliyor muydunuz?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu İsimlerin Aksaray’lı Olduğunu Biliyor muydunuz?
İşte Aksaray’ın Ünlü Yazarları ve Sanatçıları

Aksaray'ın son dönemlerde yetiştirdiği sanattan, spora, siyasetten, iş dünyasına öne çıkan isimleri:

Bu kadim kentin yetiştirdiği tarihe not düşen bir birinden ünlü isimlerini, kaçımız hatırlıyoruz? Oysa günümüzde. Yaşayan birçok ünlü ismiyle Aksaray aslında her alanda müstesna isimleriyle de ön plana çıkması gereken bir ilimiz.

11 bin yıllık tarihi geçmişiyle İç Anadolu Bölgesi'nin kabinde her geçen gün büyüyen ve gelişen Aksaray'ın edebi şair ve âlimleri başta olmak üzere günümüzde ünleri dünya ve ülke tarihine yayılan başarıları ile iz bırakan önemli ve son derece tanınmış önemli şahsiyetleri var. 

 

Tarihi, doğası, kültürel yapısı ile dikkatleri üzerine çeken Aksaray gezilip görülecek yerleri dışında pek çok önemli şahsiyetin ve ünlü siminde memleketi olarak ön plana çıkıyor. Günümüzde birçok ünlü isim siyaset, sanat ve iş dünyasında adından söz ettiriyor. Aksaray'dan çıkan ünlü isimleri sizler için derledik. 

-Mahmut Makal: 1950'de "Köy Edebiyatı" akımını başlatan Türk yazar, şair ve öğretmendir.(d. 1 Ocak 1930;Aksaray -Gülağaç - ö.10 Ağustos 2018, Anakara)

-Ulvi Arı: Pantomimci, tiyatrocu, oyuncu, yazar. Gösteri sahnesini yaşatmakla birlikte TRT’de sunuculuk, yazarlık ve kendi programını yapmıştır. Sözsüz Tiyatro tarihi üzerine çalışmalar yapan Ulvi Arı, Pantomime Drama: Sözsüz Tiyatro  isimli Türkiye'de bir ilk olan kitabını yazmıştır. (d. 21 Nisan 1961,Aksaray) doğumludur.

-Fikret Otyam: Aksaray doğumlu, ressam, gazeteci, yazar. (d-19 Aralık 1926 - ö-09.08.2015) Fikret Otyam'ın ağabeyi de ünlü bir besteci ve orkestra şefidir.

-Yılmaz Özdil:  Gazeteci ve yazar. Türkiye'nin en tanınır gazetecilerinden olan Yılmaz Özdil, baba tarafından aslen Aksaraylıdır. (d. 2 Ocak 1965,İzmir) 

-Cafer Özgül: Film yönetmeni, yapımcısı ve senaristtir. 20 Eylül 1964 tarihinde Aksaray-Ortaköy’de doğmuştur. TRT Kurumu’nda eğitim-kültür, belgesel, kültür-sanat ve çocuk gibi pek çok değişik alanda programlar yapmıştır.  Yapımcı olarak '80. Adım' filmi ve yönetmen olarak' Esir Şehrin İnsanları'  dizisi ile birçok ödüle layık görülmüştür.

En Tanınan Sanatçılar:

Yetkin Dikinciler:  Sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı. Kendisini tanıtmamız için Babam ve Oğlum filmini hatırlatmamız yeterli olacaktır. Çok sayıda sinema filmi ve dizide başrollerde oynamıştır. 1969 İstanbul doğumlu olan sanatçı  aslen Aksaraylıdır.

-Muammer Öztaş: Türk Halk Müziği sanatçısı ve bozlak ustası. 250’den fazla bestesi vardır.  Aksaraylı usta sanatçı 2018 tarihinde vefat etmiştir.

-Emel Demiryürek:  Folklor araştırmacısı.  Ününü TRT repertuarına kazandırdığı Aksaray yöresel türkülerinin derlemesi ile kazanmıştır. TRT arşivinde kayıtlı derlediği 47 Aksaray'a ait türküyü derlemiştir."Güvercinim Süt Beyaz" ve "Dam Başında Oturur" türküleri ile anılır. Aksaray'ın müzik ve kültürel folkloru üzerine yazılı kitapları vardır. Kitaplarında  yer verdiği yöresel türkü derlemesi 80'dir. 1955 Aksaray-Ortaköy İlçesi, Akpınar köyü doğumludur.

-Gülşah Tanrıöver: Akademisyen, yazar, solist. Müzik dünyasının sevilen sesleri arasında yer almaktadır.1977 Aksaray doğumludur. Lise yıllarında Aksaray'da düzenlenen bir ses yarışmasında İl 1. olmuş, ardından müzik ile daha fazla ilgilenmeye başlamıştır. Yayınlanmış birçok müzik albümü vardır.  Müzikle birlikte  Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

-Havva Öğüt: Türk Halk Müziği ses sanatçısı. Son yıllarda sesi ile müzik dünyasının dikkatlerini üzerine çeken isimlerdendir.(d. 11.08.1992, Aksaray)

-Oktay Ekinci: Oyuncu. Genç oyuncu katıldığı 'Geleceğin Starı' isimli yarışma ile tanınmıştır. Kadere Karşı isimli dizi için kamera karşısına geçmiştir. Genç nesil tarafından yakından takip edilen oyuncu birçok sevilen projede yer almaya devam ediyor.  (01.01.1999, Aksaray) doğumludur.

 -Şahin K: Gerçek adıyla Şaban Acar oyuncu, fenomen ve yönetmen. Şöhretini İstanbul Life (İstanbul Hayatı) film serinde 170’in üzerinde düşük bütçeli porno filmde oynayarak kazanmıştır. (d. 1968; Ortaköy, Aksaray) 

Haber: Dilek Eyüboğlu 


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sulama Kanalında Kırklı Yaşlarda Kadın Ceseti BulunduÖnceki Haber

Sulama Kanalında Kırklı Yaşlarda Kadın C...

Sulama Kanalında Bulunan Ceset İle İlgili 2 Kişi Gözaltına AlındıSonraki Haber

Sulama Kanalında Bulunan Ceset İle İlgil...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar