Yüksek Faiz İkinci El Otomobilleri Vurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaraylı oto galericiler ve oto pazarında 2. el araç alım satımı yapanlar bankaların vermiş olduğu yüksek faiz oranlarından dolayı, vatandaşın otomobili yatırım aracı olmaktan çıkardığını ve faize yöneldiğini ifade ederek, bu durumun da ikinci el oto piyasasının durgunlaşmasına neden olduğunu söyledi.

 

Yüksek faiz ve ekonomik krizden dolayı vatandaşın ikinci el otomobile ulaşmakta zorluk çektiğini ve Aksaray oto pazarının fiyatlarının yüksek olduğunu dile getiren vatandaşlar, "Aynı marka ve model araç internet sitelerinde 270 bin lira iken buradaki galericiler aynı araca 420 lira fiyat çekiyor" dedi.

"Aksaraylı Galericiler Yüksek Fiyattan Araçlarını Satmak İçin Fırsat Bekliyor"

Esnafların ikinci el araçları yüksek fiyatlarla satmak için beklediğini de dile getiren vatandaşlar, "İkinci el araç fiyatlarının yükselmesinin en önemli nedenlerinden bir tanesi yaşanan ekonomik problem ve yüksek faiz olabilir. Ama Aksaray'da galericiler de bu piyasanın artmasında yüzde 60 suçlular. İkinci el araç fiyatları düşmez, Aksaraylı galericilerin de zaten böyle bir derdi yok. Çünkü Aksaraylı galericiler, kredi musluklarının açılmasını bekliyor. Araç kredileri açıldığı zaman Aksaraylı galericiler yüksek fiyattan araçlarını satmak için fırsat bekliyor" ifadelerine yer verdi.

"Faizlerin Yüksek Olmasından Dolayı Kimse Bir Şey Alamıyor"

Galericiler Sitesi esnaflarından Kazım Çıtanak da yaptığı açıklamada, "Esnaf ne yapsın? Vergisi, algısı, personel maaşı derken ikinci el piyasa da zaten durmuş pazara uğrayan yok. Buradaki arkadaşların büyük bir kısmı üç beş arabayı denkleştiriyorlar, kredi ile borçla harçla alıp dükkanların önüne koyuyorlar. Ayda birkaç araba satacaklar da evlerine ekmek götürecekler. Faizlerin yüksek olmasından dolayı kimse gidip bir şey almıyor" dedi.

Uzun zamandır ikinci el otomobil piyasasının durgunluğundan dert yanan Çıtanak, "Kredilere erişimin zor olması 2. el araç piyasasını düşürdü. Yaklaşık 4-5 aydır piyasanın durumu bu şekilde. Esnafın da kendine göre giderleri ve sorunları var, öyle galericiler çok para kazanmıyor" açıklamasını yaptı.

"İkinci El Otomobil Fiyatları Artacak"

Bir diğer galerici esnafı Mehmet Dünder de, "Araç fiyatları uygun herkese göre araç var ama milletimiz pek alıcı gibi durmuyor. Dövizin yükselmesi ile birlikte ikinci el otomobil fiyatları artacak. Araba önceden yatırım aracı olarak görülüyordu. Ama artık vatandaş faize, altına ve dövize yöneldi. Bugün 1 milyon lira parası olan bir vatandaş götürüp bankaya faize yatırıyor ayda 45-50 bin lira faiz alıyor" sözlerini kullandı.

"Bayram Öncesi Hareketlilik Bekliyorduk Ama Beklediğimiz Gibi Olmadı"

Bayramın yaklaşması ile birlikte ikinci el otomobil piyasasında fiyatların yükseldiğine dikkat çeken Cengiz Doğan ise, "1.5-2 aydır piyasa bu şekilde. Pazarda sadece araç satıcıları var müşteri yok. Bayram öncesi bir hareketlilik bekliyorduk ama beklediğimiz gibi olmadı. Piyasada canlı paranın olmaması ve yüksek faizden dolayı ikinci el otomobil piyasası durgunluğunu sürdürüyor. Sadece takas ile değişiklik yapılıyor insanlar nakit olarak biraz zor durumda" dedi.

"Elbise Dahi Alamadık Çocuklara Durum Vahim"

İkinci el araç almak için 100.000 liralık bütçe ile pazara geldiğini söyleyen Selçuk Akbaba da, "Cebimdeki parayla bir araba arıyorum ama zor gibi gözüküyor. Türkiye zaten bitmiş kendi karnımızı da orada ayırıyoruz. Bayram yaklaşıyor elbise dahi alamadık çocuklara durum vahim" ifadelerini kullandı. Yüksel Çetin ise arkadaşıyla birlikte 2. el otomobil pazarına gelerek arkadaşının bankadan kredi çekerek bütçesine göre bir araç almaya geldiğini ifade ederken, "Ülke bitmiş kimse bir şey alamıyor. Arkadaşım kredi çekti, çektiği kredinin parası burada araba almaya yetmedi. 250 bin liralık bir bütçesi var istediği araba bu pazarda yok" dedi.

"Neredeyse Sıfıra Yakın Ücret İstiyorlar"

İkinci el otomobil almak için 600 bin liralık bir bütçeyle pazara geldiğini söyleyen Mehmet Sarıyıldız, "İhtiyaçtan dolayı araç almaya geldim ama piyasa çok yüksek. Bir aydır araba arıyorum 600 ila 700 bin TL arası bütçem var. İstediğimiz araçlar çok çok pahalı. Neredeyse sıfıra yakın ücretler istiyorlar o da ister istemez bütçemizi ve halkı zorluyor. Kredi oranları da yüksek doğal olarak insanlar sürekli zor durumda" açıklamasında bulundu. Haber: Harun Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaray'da Bayram Namazı Saati Belli OlduÖnceki Haber

Aksaray'da Bayram Namazı Saati Belli Old...

Bayramlar Toplumu Sevgi Ve Hoşgörü Zemininde BuluşturuyorSonraki Haber

Bayramlar Toplumu Sevgi Ve Hoşgörü Zemin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar