© Aksaray Portal 2021

CHP PM Üyesi Ertürk: “Her Doğan İçin Anayasa, Erdoğan İçin Olmamalıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi Ali Abbas Ertürk, CHP lideri Özgür Özel ile AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşmesini değerlendirdi. Görüşmede anayasa konusunun geçtiğini söyleyen Ertürk, “Birilerinin siyasi tıkanan yollarını açmak için yapacağı girişimlere CHP alet olmaz” dedi.

CHP PM Üyesi Ertürk, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile geçmiş olduğumuz hafta AK Parti Genel Merkezinde 8 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği tarihi görüşmeyi değerlendirdi.

 Yapılan görüşmenin siyasi olarak önemli etkileri olduğunu ifade eden Ertürk, AK Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın boş koltuk ile mesaj vermek istediğini, koltuk konusunun siyasi nezaketsizlik olduğunu ancak toplumun bu görüşmeye umut bağladığı gerekçesiyle kriz yaratmadıklarını söyledi.

Yerel seçimlerle ilgili mesaj veren Ertürk, “Sayın Genel Başkanımız, Parti meclisinde yaptığı bir konuşmada ‘1 Nisan benim için 31 Mart’ın bir gün sonrası değil 2028 seçimlerinin ilk günü’ demişti. Önümüze iktidarı koydu. CHP olarak 2028 ya da daha önce yapılacak bir seçimde iktidara odaklandık” dedi. Altılı Masa’daki 5 siyasi partinin yerel seçimde toplum tarafından sandıkta cezalandırıldığını söyleyen Ertürk, “Bizler aynı Cumhuriyet Halk Partiliyiz, aynı yerde duruyoruz. Farklı bir noktaya savrulan İYİ Parti idi” şeklinde konuştu.

“Demek ki Siyasette Toplum Olarak Ayrışma Çok İleri Boyutlara Varmış”

PM Üyesi Ali Abbas Ertürk, CHP lideri Özel ile AK Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesinin gündem olmasının ülkedeki siyasi atmosferin normal dışı olmasından kaynaklandığını ifade ederek, “Kuzey Kore-Güney Kore liderinin buluşması kadar gündemde kaldıysa, demek ki siyasette toplum olarak kutuplaşma, ayrışma çok ileri boyutlara varmış. Oysa demokratik ülkelerde bir ülkenin Cumhurbaşkanının, başbakanının ya da o ülkenin ana muhalefet liderinin herhangi bir başka muhalefet lideri ile görüşmesi çok doğaldır. Normal şartlarda iki liderin görüşmesi belki o gün manşetlerde bir günlük bir haber olarak kalır. Ülkemizde bu görüşmenin ne kadar anlamlı bir gelişme olduğunu göstermektedir” dedi.

“Bizim İçin Gayet Doğal, Normal Bir Görüşme Oldu”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı ile görüşmeden önce bu konuyu Parti Meclis gündemine getirdiğini de belirten Ertürk, “Genel Başkanımız, Cumhuriyet Halk Partisi'nin önceki genel başkanları ve son tarafsız Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile de bu konuyu görüştü. Genel olarak baktığımızda bizim için gayet doğal, normal bir görüşme oldu. Bu görüşme Sayın Erdoğan'a göre normal bir görüşme olmamış olabilir. Çünkü uzun zamandır muhalefete kapılarını kapatmıştı, biz o zaman da diyalog yanlısıydık. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı ile ülkenin sorunlarının konuşulması için her zaman Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunu savunmuş bir partiyiz. Bildiğiniz gibi Genel Başkanımız tarafından Sayın Cumhurbaşkanıyla görüşme talebi iletilmişti. Cumhurbaşkanı da bu görüşmeye olumlu karşılık verdi. Tabii ki görüşmenin içeriği hakkında çok fazla detaya girmek doğru değil. 2 lider bu konuda basına bir açıklama yapmama kararı aldı, bizim de onun dışına çıkmamız mümkün değil” açıklamasında bulundu.

“Boş Koltukla Erdoğan Bir Mesaj Vermek İstedi”

Görüşmede boş koltukla Erdoğan'ın bir mesaj vermek istediğini ifade eden Ertürk, “Görüşmede boş koltuk şık bir davranış değil. Boş koltukla ‘Ben AK Parti Genel Başkanı olarak değil Cumhurbaşkanı sıfatımla sizinle görüşmek istiyorum’ mesajını vermek istemiş olabilir. Tabii burada iki önemli hata söz konusu. İki siyasi partinin genel başkanı ve genel başkanlık makamında Cumhurbaşkanlığı forsunun kullanılması devlet gelenekleri açısından son derece sıkıntılı ve yanlış bir durum. İkincisi ise olayın nezaket boyutu. Ben kendi adıma söylüyorum, Sayın Genel Başkanımız bu konuda bir değerlendirme yapmadı ama nezaket kuralları açısından da şık olmayan bir davranıştı. Yine de ülkenin önemli sorunlarının gündeme alındığı görüşmede, bir koltuk oturma düzenini krize çeviremezdik, bu da doğru olmazdı. O görüşmeye umut bağlayan milyonlarca insan vardı, kabul etseniz de etmeseniz de, sevseniz de sevmeseniz de bu ülkenin iktidarını yöneten Sayın Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümeti. Dolayısıyla iktidarda kaldığı sürece bu konuların ve sorunların muhatabı Erdoğan. Sayın Genel Başkanımız böyle bir görüşme talep etti, burada önemli sorunları Sayın Cumhurbaşkanına iletti. Yaşanılan ekonomik kriz, emeklilerin geçinememesi, adaletsizlik, birçok yargı kararının uygulanmaması ve hükümetin bugüne kadar yapmış olduğu yanlışları direkt olarak muhatabına söyleme imkânı bulduk” sözlerini kullandı.

“Yoksulluk Gündeminin Anayasa Değişikliğiyle Kapatılmasına CHP İzin Vermez”

Özel-Erdoğan görüşmesinde nelerin konuşulduğuna ilişkin olarak Ertürk, “Görüşmede yeni anayasa konusu da gündeme geldi. Yerel seçimlerin ardından AK Parti hükümetinin yeni anayasa ile ilgili çalışmalarına hız vermesi ile birlikte Numan Kurtulmuş’un Genel Başkanımızı ziyaretinde, Genel Başkanımız Özgür Özel yeni anayasa ile ilgili görüşlerini basın önünde tüm kamuoyuyla paylaşmıştı. Yeni anayasa bu toplumda, bu ülkede 40 yıldır tartışılıyor. Modern tarzda hak ve özgürlükleri özgürleştiren bir anayasanın yapılmasını Cumhuriyet Halk Partisi olarak yeri ve zamanı gelince mutlaka görüşmekten mutluluk duyarız. Ama şu an Cumhuriyet Halk Partisi'nin öncelik sorunu yeni anayasa değil. Ülkemizin gündeminde açlık var, yoksulluk var, pahalılık var, önce bunlarla mücadele edilmesi gerekiyor. Genel Başkanımızın da kamuoyuna deklare ettiği gibi önce mevcut anayasaya uyacaksınız, o anayasanın gereğini yapacaksınız, ondan sonra ‘ya bu anayasa artık dar geliyor toplumun beklentilerini karşılamıyor’ dersiniz. Sadece Cumhuriyet Halk Partisi değil ülkenin tüm muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, önemli kesimleri bir araya gelip önemli bir anayasa konusunda yeri ve zamanı gelince belki bu konu konusunda konuşulur. Yoksulluk gündeminin anayasa değişikliği ile kapatılmasına Cumhuriyet Halk Partisi izin vermez” dedi.

“Birilerinin Siyasi Tıkanan Yollarını Açmak İçin Yapacağı Girişimlere CHP Alet Olmaz”

CHP’nin her türlü müzakereye açık olduğunu ifade eden PM Üyesi Ali Abbas Ertürk, “Birilerinin siyasi tıkanan yollarını açmak için yapacağı girişimlere CHP alet olmaz. Ülkemizin her sorunu ile ilgili CHP ile müzakere diyaloğu açıktır. Anayasa da bu toplumun bir ihtiyacıdır ama bu bir siyasetçinin tabiriyle ‘Her doğan için anayasa Erdoğan için olmamalıdır” derken, AK Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’ye yapacağı ziyarete ilişkin olarak, “Bu bir teşekkür ziyareti olacak. Ama henüz netleşmiş bir tarih yok” açıklamasını yaptı.

“Toplum Bu Altılı Masa’nın 5 Partisini Sandıkta Cezalandırdı”

İYİ Parti'deki bayrak değişimine de değinen CHP PM Üyesi Ali Abbas Ertürk, “2023 yılında bir seçim yaşadık, toplum muhalefete, 6'lı Masa’ya büyük bir umut bağlamıştı. Halkımız ‘bizi bu iktidarın yanlış uygulamalarından kurtarın’ demiş ve ciddi bir konsorsiyum sağlanmıştı. Maalesef bu 6’lı Masa’yı oluşturan her bir partinin hatalarıyla bu seçim başarısızlığa uğradı. Genel Başkanımızın da ifade ettiği gibi gençlerimiz zihinlerinde bavullarını topladı, artık bu ülkeden umudunu kesme noktasına geldi. Toplum bu Altılı Masa’nın 5 partisini sandıkta cezalandırdı, İYİ Parti yüzde 3,5 gibi bir oy oranına düştü. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde çok büyük hatalara düşmüştü. Daha sonra bir önceki Genel Başkan Akşener, yerel seçim sürecinde AK Parti'nin adaylarına en ufak bir suçlama yapamazken ya da muhalefet etmezken, bizim pırıl pırıl belediye başkanlarımıza hırsız diyecek kadar haddini aşmıştı. Dolayısıyla halkımız 31 Mart Yerel Seçimlerinde İYİ Parti'yi cezalandırdı. Geri kalan 4 partinin toplamı da ülke genelinde yüzde 1,2 gibi bir orana indi. Cumhuriyet Halk Partisi'ne seçmen de dedi ki, ‘Sen geçmiş hatalarından ders çıkardın, iç hesaplaşmalarını yaptın. Kendi içindeki değişimi dönüşümü sağladın, sana yol açıyorum’ mesajını verdi. CHP, kasım ayında yapmış olduğu kurultayda hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam etseydi, üzülerek ifade ediyorum Cumhuriyet Halk Partisi de 6'lı masanın diğer partileri gibi yaşadığı hazin sonu yaşayacaktı. O nedenle biz 31 Mart yerel seçimlerinin vermiş olduğu sorumlulukla Genel Başkanımız ve parti genel merkezimiz olarak bu sonuçları başarı ve zafer olarak değerlendirmiyoruz, sorumluluğumuz arttı diye düşünüyoruz. Bu sorumluluğun vermiş olduğu gereklilik ile Sayın Cumhurbaşkanı ile görüştüğümüz gibi, diğer muhalefet parti liderleri ile de her zaman konuşmaya, tartışmaya açığız hazırız. Bizim İYİ Parti'ye başta olmak üzere muhalefetin diğer partilerinin tabanlarıyla hiçbir sorunumuz yok. O tabanlar bizi bu seçimde birinci parti yaptı. CHP'nin kemik kitlesel oyu ve kendi partilerinin politikalarını beğenmeyen İYİ Parti'ye seçmenlerimiz sayesinde Cumhuriyet Halk Partisi birinci parti oldu” dedi.

“Ekrem İmamoğlu’na ve Mansur Yavaş’a ‘Hırsız’ Diyecek Liderin Alnını Karışlarız”

İYİ Parti’de yeni bir yönetim oluşturulduğunu ifade eden Ertürk, “Yeni genel başkan bir önceki genel başkanın yaptığı gibi ruh halinden kurtulursa, ‘bana abla mabla demeyin’ ruh halinden çıkarsa, ‘Cumhuriyet Halk Partisi ana muhalefetin birinci partisidir, biz siyaset yapıyoruz’ deyip diyalog kapısını açarsa bir ortaklık ya da ittifak değil bir siyasi müzakere olarak İYİ Parti ile görüşürüz. Sayın Genel Başkanımız, İYİ Parti kurultayından sonra basın aracılığıyla Sayın Müsavat Dervişoğlu'nu tebrik etti, hayırlı olsun ziyaretini yapacağını söyledi. Dolayısıyla bizim muhalefetteki diğer partilere sırt dönmemiz, diyalog kapısını kapatmamız söz konusu olamaz. Siyasetteki en önemli duygu vefadır. Strateji yanlış da olsa doğru da olsa biz kol kola omuz omuza bir çalışma yaptık, bir yol yürüdük. Benim milletvekilliği döneminde kendi adaylarıymış gibi çalışan, oy oranına bakmaksızın partilerin örgütlerine teşkilatlarını tabanına haksızlık yapmış olurum. Benim için vefa duygusu önemlidir, hepsi bizim arkadaşımız ve dostumuzdur. Bizler toplumsal hassasiyetin önemini biliriz. Bize yapılan haksız suçlamaların karşısında sessiz kaldık. Yoksa normal koşullarda Ekrem İmamoğlu'na, Mansur Yavaş'a hırsız diyecek liderin alnını karışlarız. Ülke bu haldeyken, insanlar perişan haldeyken, oturup muhalefetin kendi içerisinde savaşına fırsat vermemek için bu konuları suskun geçiştirdik. Genel Başkanımız, ‘Ben dahil hiç kimse muhalefete muhalefet edemez’ dedi. Biz bu politikalar üzerinden devam edeceğiz. Umarız İYİ Parti’de bir şeyler değişmiştir. Bizler aynı Cumhuriyet Halk Partiliyiz, aynı yerde duruyoruz. Farklı bir noktaya savrulan İYİ Parti idi. Bir partinin işleri bizi ilgilendirmez saygı duyuyoruz. Muhalefetin bir iş birliğini, diyalog kapısını açmaya yanaşırlarsa da her zaman başımızın üstünde gönlümüzde yerleri vardır” ifadelerini kullandı.

“Hedefimiz 2028’de İktidar Olmak”

Siyasi hedef olarak AK Parti’nin yanlışlarına, vermediği hizmetlere baktıklarını belirten Ertürk, “Ben il başkanlığı yaptığım dönemlerde kamudaki yolsuzluklar ve soygunlarla ve milletvekilinin yapmış olduğu yolsuzluklarla uğraştım. Mobbinglerle uğraştım, hiçbir zaman bir muhalefet partisine muhalefet etmeyi düşünmedim. O gün hangi noktada isek bugün de aynı düşünceyle devam ediyoruz. 14 Mayıs seçimleri hakkında konuşmak için çok geç, biz artık 31 Mart seçimlerini bile geride bıraktık. Sayın Genel Başkanımız, Parti meclisinde yaptığı bir konuşmada ‘1 Nisan benim için 31 Mart’ın bir gün sonrası değil 2028 seçimlerinin ilk günü’ demişti.

Önümüze iktidarı koydu. CHP olarak 2028 ya da daha önce yapılacak bir seçimde iktidara odaklandık. Biz toplumun bize bağladığı umudu 2023'te yerle bir etmiştik. Şimdi ikinci kez insanların umudunu hayallerini yıkma gibi bir şeye sahip değiliz. Bu bilinçle de biz Anadolu'yu karış karış geziyoruz. Yarın Hatay'da ben olacağım, başka arkadaşlarımız başka illerde çalışmalar yaparak toplumun sorunlarını yakından takip etmeye devam edecek. Hedefimiz 2028'de iktidar olabilmek. Bizi polemik çukuruna çekmeye çalışanlara dönüp bakmayacağız. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi daima ileri bakacağız” açıklamasını yaptı. Özel Haber: Harun Atalay


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER