Geçmişten Günümüze Ne Varsa Bu Festivalde
AKSARAYIhlara Kültür ve Spor Festivali’nde tarihi Miryokefalon Zaferi ile birlikte şehit ve gazilerimiz anıldı manevi büyükler kabirleri başında ziyaret edildi.
33. Ihlara Kültür ve Spor Festivali başladı. Bu yıl II. Kılıçarslan temasının ele alındığı festival, Aksaray Belediyesi tarafından düzenlenen II. Kılıçarslan , şehit ve gazilerimiz ruhuna okunan mevlidi şerif ve Ervah Kabristanlığı'nda yatan manevi büyüklerin kabir ziyaretleri ile başladı.
II. Kılıçarslan temalı 33. Ihlara Kültür ve Spor Festivali’nin ilk gününde Zinciriye Medresesi Sanat Atölyeleri programı ile birlikte Miryokefalon Savaşı’nın 842. yıl dönümü dolayısıyla Somuncu Baba Camii‘nde Türkiye Selçuklu Devleti Sultanı II.Kılıçarslan, şehit ve gazilerimiz için Mevlidi Şerif okutuldu. Mevlid programının sonunda Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, programa katılan il protokolü üyeleri ve vatandaşlara elleriyle lokma ikramında bulundu. Lokma dağıtımının ardından Başkan Yazgı ve beraberindekiler Ervah Kabristanlığı'nda yatan manevi büyükleri kabirleri başında ziyaret ederek dualarla yad etti. Festival belirlenen etkinlik takvimi çerçevesinde düzenlenen programlarla 23 Eylül tarihine kadar devam edecek.
Miryokefalon'un Tarihteki Önemi
Türk tarihinde önemli yer taşıyan Miryokefalon Savaşı; 17 Eylül 1176 da Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında, Denizli Düzbel mevki civarında gerçekleşmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı I. Mesut vefat etmiş ve yerine devletin hükümdarı olmak için II. Kılıçarslan geçmiştir. II. Kılıçarslan döneminde Sakarya’dan Fırat’a kadar genişletilen ülke toprakları o tahta geçtikten sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin himayesine katılmıştır. Bizanslılar ise Anadolu Selçuklu Devleti’nin bu iyi halini çekememiştir. Bizans bu duruma son vermek için taarruza geçmiştir.
– Bu savaş ile Bizans elindeki toprakları muhafaza etme amacına dayanan bir savunma siyaseti izlemeye başlamıştır.
– Anadolu’nun Türk yurdu olduğu bu savaş sayesinde ispatlanmıştır. Bizans’ın Anadolu’yu geri alma hayali sona ermiştir.
– Haçlı seferleri sonucunda Bizans’a geçen üstünlük Selçuklulara geçmiştir. Türkler Batıya doğru ilerlemeye başlamıştır.
– Bizans, ağır savaş tazminatı ödemeyi kabul etmiştir. Miryokefalon Savaşı ile Selçuklular, Anadolu üzerindeki hakimiyetlerini kesinleştirmiş, Bizans bu tarihten sonra Anadolu üzerindeki emellerinden vazgeçmek zorunda kalmıştır. Miryokefalon Savaşı, 17 Eylül 1176 da Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında, Denizli Düzbel mevki civarında gerçekleşmiş, Anadolu Selçuklu Devletinin kazandığı bu savaşla Türklerin Anadolu’daki hakimiyetleri kesinleşmiştir. Haber: Fatıma Esra Öz
İlginizi Çekebilir