İnternet Satışları Onları Da Vurdu
AKSARAY2. El Eşya Esnafı Zor Günler Geçiriyor
Dar gelirli, öğrenci ve bekâr evi düzeceklerin uğrak yeri olan ikinci el eşya satıcıları ve spotçular yaşanan sıkıntılardan dolayı zor günler geçiriyorlar. İnternet üzerinden yapılan eşya alım satımı, apart ve yurtların son yıllarda artması ve bunların yanı sıra kış aylarının gelmesi ve piyasada herkesin spotçu dükkanı açmasından dolayı Aksaray da ikinci el eşya satıcıları ve spotçuları da zor günler yaşıyor. Son yıllarda hızla yayılan internet ortamından dolayı insanların artık spotçu dükkânlarından alışveriş yapmak yerine internet üzerinden satış ve alım yaptığını kaydeden spotçu esnafları, vatandaşların internet üzerinden 2. El eşya satan sayfalardan alışveriş yaptığını, internetten dolayı satıcı ile alıcının spotçuları aradan çıkarttığını kaydetti. Diğer yıllara oranlara işlerinin düştüğünü belirten esnaflar, “Bunun nedeni ise son yıllarda durmadan açılan apart ve yurtların olması. Kiralık evlerin dayalı döşeli olmasından dolayı iş ortamı giderek daraldı” dedi.
Öğrenciler Artık Ev Kiralamıyorlar
Aksaray ekonomisinin çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğunu ve spotçuların genel müşteri potansiyelinin öğrencilerden olduğunu söyleyen 2. El eşya satan esnaflar İbrahim Baysal, “Kış aylarının gelmesiyle beraber işlerimiz ister istemez durgunlaşıyor. Ama genel durgunluğun sebebi kiralık evleri bulunan kişiler öğrencilere evlerini kiralamak için, evlerini dayalı döşeli olarak kiraya çıkartmasından kaynaklı olarak da işlerimizin durgunlaşmasına yol açıyor. Gidişat böyle olursa piyasa iyice durgunlaşacak” dedi.
Önüne Gelen Bu İşi Yapıyor
Durmadan ikinci el eşya ve spotcu üzerine dükkân açıldığını dile getiren Baysal, “Kafasına esen ikinci el dükkânı açıyor. Yanımıza birkaç kez gelen biri işin kolay, piyasanın da iyi olduğunu görünce hemen bir spotcu dükkânı açıyor. Bu şekilde iş yeri açanların bizim yıllarca yaptığımız işle alakalı bir bilgi birikimi olmadığı için piyasada ismimizin kötülenmesine sebep oluyorlar. Normalde biz aldığımız bir eşyayı servise yollayıp tamir ettiriyoruz ama bu kafasına göre yer açanların eşya veya ürünleri alıp tamir etmeden satmasından dolayı piyasaya bozuk mal sokmuş oluyor. Hal böyle olunca da vatandaşın bize olan güveni sarsılıyor” diye konuştu.
İkinci El Piyasasını En Çok İnternet Satışları Etkiliyor
Son yıllarda internet üzerinden ikinci el eşya alım ve satımları için kurulan siteler, işlerinin baya etkilendiğini belirten Baysal, “ Artık hayatımıza giren internetle beraber çoğu şeyi istediğin gibi internet mecrasına atıp satışını yapabiliyorsun. Bizim yaptığımız işi bu sefer internet ortamında yapmaya başladılar. İsteyen istediği gibi, istediği eşyasının iki fotoğrafını çekerek internete atıp satıyor. Durum böyle olunca da vatandaşlar dükkandükkan gezeceklerine internetten, oturduğum yerden bana lazım olan ürünü bulayım diyerek alışveriş yapıyor. İşler bu durumda olunca artık bizler artık iş yapamaz duruma geldik” dedi.
Vatandaşın Bize Karşı Önyargısı Var
Öte yandan bunların hepsi bir yana bide vatandaşın bize karşı önyargıları var diyen Baysal şöyle devam etti; “Gelen müşteriler internet ortamında ürünlerin daha ucuza satıldığını ve bizlerden alışveriş yapmaktan kaçındıklarını söylüyorlar. İnternette alıcı istediği bir ürünü almak için satıcının kapısına kadar gidiyor ama bizde işler farklı. Bizler ürünü satın alıyoruz.
Nakliyesini kendimiz yaparak dükkânımıza getiriyoruz. Servise yollayıp bütün sıkıntılarını gideriyoruz. Ne zaman satacağımızda belli değil sonuçta ondan dolayı kar payı eklememiz normal. Fakat vatandaşlar bunları görmüyorlar, sanıyorlar ki 50 TL ye alıp 500 TL ye satıyoruz. Hâlbuki biz internet üzerinden satanlardan daha ucuza satıyoruz. Ama bir kere önyargı oluşmuş bizlere karşı ve yıkamıyoruz” şeklinde konuştu. Özel Haber: Ziya Koçak
İlginizi Çekebilir