Kamu Denetçiliği Kurumu Vatandaşın Avukatı
AKSARAYKamu Denetçiliği Kurumu’nun Aksaklıkları Ve Şikâyetleri İnceler
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un da katılımıyla düzenlenen “Üniversiteler ve Yeni Türkiye Vizyonu” konulu konferans, ASÜ Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Vali Aykut Pekmez tarih boyunca devlet-vatandaş ilişkilerinin her zaman tartışıldığını ve süreç içerisinde önemli gelişmeler olduğunu kaydetti. Bir takım düzenlemelerin ardından Türkiye’de Ombudsmanlık Kurumunun faaliyetlere başladığına dikkat çeken Pekmez, “Teknolojinin gelişmesi, bilgiye daha hızlı ulaşımın sağlanması ve eğitim seviyesinin yükselmesiyle doğru ve kaçınılmaz bir şekilde devletin ve kamu kurumlarının daha şeffaf olması; yaptıkları uygulamaların tartışılması ve denetlenmesi kaçınılmaz bir noktaya gelmiştir.
Elbette tüm dünyada ve özellikle ülkemizde son yıllarda vatandaşların hem haklarını öğrenmesi, hem de haklarını nasıl arayacakları noktasında önemli gelişmeler olmakla birlikte; bununla alakalı kanuni düzenlemeler ve yeni kurumlar ortaya çıkmıştır. Kamu Denetçiliği de son düzenlemeler içinde yer alarak faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.
Müracaatlar Elektronik Ortamdan da Yapılabiliyor
Devletin vatandaşa hizmet verdiğini ve idari hizmetlerin işleyişinde sistem veya insan kaynaklı her zaman aksaklıklar olabileceğini söyleyen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun aksaklıkları ve şikâyetleri inceleyen kurum olduğu belirtti. Devletin verdiği hizmetlerin bazen üniversitede eğitim, bazen belediyelerde su sağlama, bazen de Bakanlıkların ve Valiliklerin emrinde sunulan hizmetler olabileceğini ifade eden Malkoç, “Bunların tümüyle ilgili aksaklık, sorun ve şikâyetleri inceleyen kurum Kamu Denetçiliği Kurumudur. Kurum tarihi kültürümüzde de var” dedi. Ombudsmanlık kurumunun bir noktada vatandaşın avukatı olduğuna dikkat çeken Başdenetçi Malkoç, “Örneğin; sınavdan beklediğiniz notu alamadığınıza veya hocanızın size haksızlık yaptığına inanıyorsanız bize müracaat edebilirsiniz. Veya Nüfus Müdürlüğüne bir işiniz için gittiniz ve size davranışlar açısından uygun görmediğiniz bir şey söylendiğinde de bize müracaat edebilirsiniz. Müracaatlardan herhangi bir ücret alınmıyor ve elektronik ortamdan da yapılabiliyor. Müracaatları altı ay içinde sonuçlandırmak gibi bir zorunluluğumuz var. Sistem şu şekilde işliyor; örneğin DSİ ile alakalı bir hususu şikâyet ettiniz. Önce sizin şikâyet dilekçenizi alıyoruz, hukuka uygunluğunu inceliyoruz. Sonra DSİ’ye talebi bildiriyoruz ve düzeltme istiyoruz. Bu büyük bir imkân, iyi bir nimet. Zamanla çok daha iyi olacak” dedi.
Kendinizi İyi Yetiştirin, Zamanı İyi Değerlendirin
Konuşmasının devamında ASÜ’den de övgüyle söz eden Şeref Malkoç, öğrencilere nasihatlerde bulundu ve şöyle devam etti: “ASÜ yeni bir üniversite olmasına rağmen imkânları çok iyi durumda. Bu üniversitenin imkânlarını iyi kullanın, hocalarınızdan istifade edin. Burada sizin gayretiniz çok önemli. 1982 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum.
O yıllarda Türkiye’de 19 üniversite, 150 bin de öğrenci vardı. Bugün ülkemizde 7,2 milyon üniversite öğrencisi var. Bu muazzam bir olay. Sizler mezun olduğunuzda, işe girebilmek için artık çok sayıda insanla yarışacaksınız. Bu nedenle kendinizi iyi yetiştirin, zamanınızı iyi değerlendirin. Sadece derslerden yüksek not almak için değil, öğrenmek için çalışın. Yabancı dilinizi geliştirin ve bir tanesiyle yetinmeyin.” İl Protokolünden isimlerin de katıldığı konferans, soru-cevap ve hediye takdimlerinin ardından tamamlandı. Haber Merkezi
İlginizi Çekebilir