“Sanayi projesini beğendik başkanım”
AKSARAYAksaray Belediyesi öncülüğünde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılması planlanan yeni sanayi projesi sanayi esnafı tarafından beğenildi.
Aksaray’ın gelişmesi için önemli bir adım olan sanayi projesinin hayata geçmesi için Aksaray Belediyesi Başkanı Haluk Şahin Yazgı, geçtiğimiz gün Aksaray Küçük Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda TOKİ ve Aksaray Belediyesi arasında yapılan protokol gereği sanayi dükkânlarının birim fiyatları ve başvuru şartlarını açıklamıştı. Dükkan metre karelerine göre değişen fiyatlar, iş kolların ayrımı gibi detaylar ayrıntılı şekilde sanayi esnafına anlatıldı.
Aksaray İçin Elzem Bir Proje
Sanayi esnaflarıyla yaptığımız röportajda Aksaray’ın gelişmesi için elzem bir proje olduğu ve en kısa sürede hayata geçmesi gerektiği vurgulandı. Yeni yerde işlerinin mevcut yerlerindeki gibi olmayacağını dile getiren Elektrik ustası İbrahim Gökçe, “Yeni yere taşındığımızda işlerimiz buradaki gibi olmaz. Çünkü orası şehir merkezine uzak olduğu için müşterilerimiz küçük şeyler için gelmeyecekler. Yol masrafları, işçi maaşları ve daha kestiremediğimiz giderler olacak. Bu tür masraflar ve dükkan fiyatları bizler gibi küçük esnafın bütçesini zorlar. Sanayi esnafının çoğu küçük esnaflardan oluşuyor. Fiyatlar açıklanırken küçük esnaflar göz önüne alınması gerekirdi. Yeni sanayide motor tamiri, elektrik, mobilya, mermer gibi sektörler ayrı ayrı bloklarda olması bizler için uygun değil. Hiç olmazsa elektrik ve motor tamiri aynı yerde olmalıydı” dedi.
“Kira fiyatları biraz düşürülsün”
Esnaflar olarak bu projeyi çok beklediklerini dile getiren motor tamircisi Muhammet Kurnaz, “Sanayi projesini uzun zamandır bekliyorduk. Aksaray’ın gelişmesi için bu şarttı. Projeler ve dükkan fiyatları açıklandı. Projeyi beğendik ancak dükkan kira fiyatları bizler için çok fazla. Bu fiyatı ödemekte zorlanırız. Mevcut yerimizde zaten kıt kanaat geçiniyoruz. Birde caddede aynı sektörler olmasa iyi olur. Burada nasılsa orda da öyle olmasını istiyoruz” diye konuştu.
“Mevcut Yerde Yaşam Standartı Diye Bir Şey Yok”
Alüminyuma işletmecisi Davut Konuk ise, “Sanayi sitesinin buradan taşınması Aksaray’ın gelişmesi için zorunlu bir proje. Nihayet hayata geçecek. Burada misafirimiz geliyor oturacak yer yok. İşçilerimiz çalışıyor akşam evine giderken yağlı lekeli gidiyor. Banyo edecek yer yok. Kısacası burada yaşam standartı diye bir şey yok. Sonuçta biz insanız. Yeni sanayi sitesinde açıklanan dükkan kira fiyatları bize göre normal. Her sektörün ayrı ayrı bloklarda olması da yerinde bir karar” açıklamasında bulundu.
“Peşin Fiyatına Da Alınmalı”
Motor Tamircisi Emin Akbaş da, “Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı geçtiğimiz gün sanayi projesini açıkladı ve projeyi esnaflar olarak çok beğendik. İlimiz için gerekli bir projeydi. A tipi işyerinde toplam 200 metre kare için 5.000 TL peşinat, B tipi işyeri toplamda 300 metrekare için 10.000 TL peşinat, C tipi iş yeri toplamda 400 metrekare alan için 15.000 TL peşinat, D tipi iş yeri toplamda 600 metrekare alan için 20.000 TL peşinat ve E tipi iş yeri toplamda 800 metrekare alan içinde 25.000 TL peşinat ödenecek. Anahtar tesliminden sonra ödenen bedeller peşinat ve anaparadan düşülecek. Fiyatlar en son şekliyle bu şekilde açıklandı.
Ancak bu rakamlarda KDV ayrı olduğu belirtiliyor. Bu bizlerin kafasını karıştırıyor. İmkanı olan esnaf yeni sanayi sitesinden peşin parayla dükkanını almalı. Hiç olmazsa ne ödeyeceğimizi biliriz. Diğer türlü ne ödeyeceğimiz bilemiyoruz” dedi.
“5 Farklı Dükkan Şeklinde İnşa Edilecek”
Mevcut iş yerleri 100 ile 500 metrekare arasında değişen 5 farklı dükkan şeklinde inşa edilecek. Mevcut işyerleri üzerinde yapılacak ihale sonrasında fiyatlar üzerinde yüzde 15 oranında bir düşüş olacağını tahmin ediliyor. İki türlü olacak ödeme seçeneklerinin ilkinde 8 yıl vadeli olacak ve yüzde 10 peşinat uygulanacak. İkinci ödeme sisteminde ise 10 yıl vadeli olacak ve peşinat yüzde 15 olacak.
Haber: Ziya Koçak
İlginizi Çekebilir