Sgk’dan Devrim
AKSARAYHasta yakınları 119 malzemeyi daha para ödeyerek satın almayacak. Başta gaziler olmak üzere kişiye özel protezlerin ödemesini SGK yapacak. Deri kanseri tedavisinde kullanılan 4 yeni ilaç da ödeme listesine ilave edildi.
Ödemeler Artırıldı
SGK, yaklaşık 46 tıbbi malzeme temini için yüzde 22 ile yüzde 230 arasında değişen oranlarda fiyat artışı yaptı. Böylece, söz konusu tıbbi malzemelere erişimin kolaylaştırılması amaçlandı. Yayınlanan yeni tebliğe göre, sigortalılarca tıbbi cihaz satış merkezleri veya eczanelerden temin edilerek SGK tarafından finansmanı sağlanan hasta alt bezi, kolostomi torbası gibi önemli kalemlerin olduğu 119 malzemenin fiyatı yüzde 10 ile yüzde 400 arasında değişen oranlarda artırıldı. Fiyat artışları, bu malzemelere ihtiyacı olan sigortalıların cebinden ödemek zorunda kaldığı fark ücretleri nedeniyle üzerlerinde oluşan yükün kaldırılması için yapıldı.
Tebliğde Değişiklik
“Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği” ile yapılan fiyat artışları, bu malzemelere ihtiyacı olan sigortalıların cebinden ödemek zorunda kaldığı fark ücretleri nedeniyle üzerlerinde oluşan yükün kaldırılması için yapıldı. Bu düzenleme ile söz konusu malzemeleri tıbbi cihaz satış merkezleri veya eczanelerden satın aldıktan sonra SGK’ya faturaları ile başvurarak parasını istemek zorunda kalan ve bu nedenle mağduriyet yaşayan vatandaşların sorununa çözüm bulunmuş oldu. Vatandaşlar, bu malzemeleri, “Önce öde, sonra parasını al” şeklinde değil, doğrudan ücretsiz veya daha az fiyat farkı ödeyerek temin edebilecek.
Kanser Tedavileri
Tebliğde, başta terör mağduru gaziler olmak üzere hastanelerde yatarak tedavi gören hastalar için gereken vücut içi üç boyutlu kişiye özel implantların (internal protezler) ödeme kapsamına alınmasına yönelik değişiklik de gerçekleştirildi. “Malign melanom” olarak adlandırılan deri kanseri ve multipl skleroz (MS) tedavisinde kullanılan ve 3’ü daha önce yurt dışından temin edilen 4 yeni ilaç ödeme listesine ilave edilerek, bu hastalıklardaki tedavi seçenekleri artırıldı, vatandaşların erişimine sunuldu. Öte yandan Safra asidi sentez bozukluğu) hastalıklarının tedavisinde kullanılan 2 ilaç da yurt dışı ilaç fiyat listesine ilave edildi. Haber: Ziya Koçak
İlginizi Çekebilir