© Aksaray Portal 2021

Türkiye’nin 2'nci Büyük Gölü Tuz Gölü, Kuraklıkla Karşı Karşıya

Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği Başkanı Fahri Tunç, Tuz Gölü'nün kuraklıkla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, "Bu sene mevsim normallerinin altında yağış aldı bölgemiz. Bu da suların erken çekilip hayvanlara büyük bir tehdit oluşturacağı anlamına geliyor. Umarım bu tehditle karşılaşmayız" dedi.

 Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği Başkanı Fahri Tunç, Tuz Gölü'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'nin en büyük ikinci gölünün kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. 

"Bu Dönemde Yavruların Olması Biraz Garibime Gitti"

Her yıl Tuz Gölü'nde 200 civarında tür kaydettiklerini ifade eden Tunç, "Göç yolu üzerinde Afrika'dan gelip Batı Avrupa, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa'ya doğru hareket ediyorlar, üreme alanlarına gidiyorlar. Burada gözlem yaptık, şu ana kadar 35 farklı türü saydık. Hatta bazı türlerin yavrularının olduklarını gördük. Bu dönemde yavruların olması biraz garibime gitti, çünkü mevsim itibariyle biraz daha erken diye düşünüyorduk. Bu sene mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık olmasından kaynaklı erkenden yavrularını çıkarmışlar. Bu olumlu bir gelişme tabii erkenden uçuracaklar belki ya da bir daha kuluçkaya yatacaklar" dedi.

"Bu Sene Mevsim Normallerinin Altında Yağış Aldı Bölgemiz"

Tuz Gölü başlangıcındaki kanalın içerisinde tatlı su olduğunu ve bu suyun çok büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Tunç, "Tuz gölü hem beslenme açısından kuşlar için çok önemli hem dinlenme açısından çok önemli. Bu alanın mutlaka korunması önemli, biz elimizden geleni yapıyoruz. Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği olarak her hafta düzenli gözlemler kaydediyoruz. Ekip arkadaşlarımızla beraber burada ekstrem dediğimiz farklı türler keşfediyoruz.  Türkiye'de ender görülen, nadir görülen kuş türlerini burada kaydediyoruz. Çok yakın zamanda deniz düdükçünü yine nadir görülen kuşlardan bir tanesi, ak kuyruklu kız kuşu yine nadir görülen kuşlardan bir tanesi, sürmeli kız kuşu yine nadir görülen kuşlardan bir tanesi. Burada bu kuş türlerini kaydetme imkanına sahip olduk, bu sulak alanlar artık son demlerini yaşıyor. Bu sene mevsim normallerinin altında yağış aldı bölgemiz. Bu da suların erken çekilip hayvanlara büyük bir tehdit oluşturacağı anlamına geliyor. Umarım bu tehditle karşılaşmayız, yağmurlar yine yağar eskisi gibi. Buralar en azından hayvanların en azından besin ihtiyaçlarını görecekleri, su içebilecekleri küçük de olsa bir sulak alan oluşturur temennimiz şu anda bu" ifadelerine yer verdi. Özel Haber: Kemal Onur Atalay

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER