33 Senedir Bu İşi Yapıyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
33 Senedir Bu İşi Yapıyor!
Aksaray'da 33 senedir yorgancılık mesleğini icra eden Selim Gevenç, yorgancılık mesleğini yaşatmayı hedefliyor. Gevenç, "Bizim mesleğe çırak yetiştiremiyoruz. Bundan sonrası da yorgan diken veya dikmeye merak eden kimse yok" dedi.

 Türkiye’de el emeği göz nuru yorgancılık sanatı, unutulan meslekler arasında yer alıyor. Aksaray’da çırak olarak başladığı yorgancılık mesleğini 33 yıldır devam ettiren Selim Gevenç, çırak bulamadıklarını söyleyerek, bu mesleğe gençlerin ilgisiz kaldığına dikkat çekti.

"Bu Mesleği Seven Yok"

El emeği göz nuru olan yorgan dikim işiyle uğraşan Selim Gevenç, sektörel anlamda işlerinin açıldığını belirterek, "Bizim sezonumuz yaz sezonudur. Düğün sezonu bizim işlerde yoğun oluyor. Bundan sonra işlerimiz açılır, Kasım ayına kadar devam eder. Şu anda yün çift kişilik yorganlarımız 1000 TL’dir. Tek kişilik yün yorgan ise 900 TL’dir. Elyaf yorgan da dikiyoruz.

Elyaf yorganın çift kişiliği bin 200 TL, tek kişiliği ise bin 100 TL’dir. Günümüzde hala yorgan diktirenler çok sayıda mevcut. İlimiz hayvancılık şehri. Elinde yün bulunan vatandaşlarımız gelip yün yorgan diktiriyorlar. Yün her zaman sağlık anlamında zaten daha sağlıklı olduğu için vatandaşlar yününü değerlendiriyor. Hem ekonomik olarak daha karda oluyorlar. Yününü alıp gelenlerin yorgan diktirme fiyatları 300 TL’ye kadar inmiş oluyor.

Vatandaş 5 tane yorgan diktirse en az 1.500 TL fiyat aşağıya düşüyor. Bizim mesleğe çırak yetiştiremiyoruz. Bundan sonrası da yorgan diken veya dikmeye merak eden kimse yok. Ben mesleğimden memnunum. Kendi emeğini yemek kadar güzel bir şey yok bu hayatta ama şimdiki gençler hazıra konmanın derdinde. Bu mesleği seven yok, gelip çalışan yok. Bu iş sabır ister. Sabır istediği içinde herkes yorganın başında tek tek iğneyle uğraşmaz. Bizde zamanında çocukken öğrendik ve bu şekilde devam ettiriyoruz" sözlerini kullandı. Özel Haber: Sedef Nazlı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Seyir Halindeyken Bir Anda Kalp Krizi Geçirdi!Önceki Haber

Seyir Halindeyken Bir Anda Kalp Krizi Ge...

"Aksaray’ımızın Hem Bugününe Hem De Geleceğine Yatırım Yapıyoruz "Sonraki Haber

"Aksaray’ımızın Hem Bugününe Hem De Gele...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar