500 Okul Yaptıracak Kaynak Kadar Ekmek İsraf Ediliyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
500 Okul Yaptıracak Kaynak Kadar Ekmek İsraf Ediliyor!
Aksaray Fırıncılar Odası Başkanı Halis Altınsoy, yaşanan ekmek israfına dikkat çekerek, 500 okul, 80 hastane inşa edebilecek kadar israf yaşandığını ifade etti.

Türkiye'de üretilen ekmeğin yüzde 5,9'u israf ediliyor. Dünyada gıda israfını önlemek için bayat ekmeklerin yemek ve tatlı yapımında kullanılması tavsiye ediliyor. Türkiye'de 500 okul ve 80 hastane inşa edilebilecek kadar yıllık ekmek israfı gerçekleşiyor.

 

"Ülkemizde Üretilen Ekmeğin Yüzde 5,9'u İsraf Edilmektedir"

Fırıncılar Odası Başkanı Halis Altınsoy, ekmek israfına dikkat çekerek, "Ülkemizde üretilen ekmeğin yüzde 5,9’u israf edilmektedir. Ekmek israfı günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adettir. Ülkemizde israf edilen yıllık 2,1 milyar adet ekmeğin parasal değeri 1,5 milyar TL olup bu parayla 500 okul, 80 hastane inşa edilebilmektedir. Ülkemizde bir yılda israf edilen ekmekle 542 bin ton buğday israf edilmektedir. 17.01.2013 tarihinde “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” başlatılmıştır. Bu kampanya sayesinde milli ekonomide 2,8 milyar TL tasarruf sağlandı. Bunun 300 milyon TL’sini çöpe atılmaktan kurtarılan ekmekler, 2,5 milyar TL’sini ise israf etmeme bilinciyle tüketimdeki azalış oluşturmaktadır" dedi.

 

"Ekmek İsrafının Önlenmesi İçin Planlayarak Üretmeli, İhtiyaç Kadar Almalı"

Fırında ekmeğin fazla üretilmesi, toplu alanlarda tüketilen ekmeklerin ihtiyaçtan fazla alınmasından dolayı  bayatlaması, bayatlayan ekmeğin doğru şekilde değerlendirilememesi, bayat yerine taze ekmeğin tercih edilmesi, rekabetin artması, fırınlardaki ürün çeşitliliği, ekmeğin uygun şekilde saklanmaması gibi şeylerin ekmek israfına neden olduğunu söyleyen Altınsoy, "Kişilerin ihtiyaçtan fazla ekmek alma eğilimi, toplu tüketim yerlerinde ihtiyaçtan fazla ekmek servis edilmesi. İsrafı genelde yalnız yaşayanlar yapabiliyor. Bir ekmek alan israf yapıyor, 5 ekmek alan israf yapmaz çünkü kalabalık aile her zaman o ekmeği tüketebilir. Ekmek israfının önlenmesi için planlayarak üretmeli, ihtiyaç kadar almalı, dilimleyerek servis yapmalı, gününde tüketilecekse poşette muhafaza etmeli uzun sürede tüketilecekse buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalı, bayatlamışsa değerlendirilmeli yemek ve tatlı yapımında kullanılabilir" açıklamasında bulundu. Haber: Sedef Nazlı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Dinçer: “Birlikte Güçlüyüz”Önceki Haber

Başkan Dinçer: “Birlikte Güçlüyüz”

Yarı Finaldeyiz!Sonraki Haber

Yarı Finaldeyiz!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar