58 Yıllık Berberlik Mesleğini Aşkla Yaptı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
58 Yıllık Berberlik Mesleğini Aşkla Yaptı
Sanatçılar Dahi Bana Tıraş Olurdu

Aksaray’da 12 yaşında başladığı mesleğini aşka 58 yıldır sürdüren 70 yaşındaki İsmail Nazlı, ilerlemiş yaşına rağmen özel müşterililerini tıraş ediyor. İlkokul çağında iken öğretmenine söz vererek 12 yaşında berberlik mesleğine başlayan İsmail Nazlı (70), Aksaray’da 15 berber arasında mesleğini icra ettiğini söyledi. Açlık ve yoksullukla mücadele ederek bu sanatı öğrendiğini anlatan Nazlı, mesleğini bu yaşta bile çok severek yaptığını belirterek, “Askerde de mesleğimi sürdürdüm. Sivil hayata döndüğümde Kurşunlu cami altında Dörtyol isminde bir berber dükkanı açtım. Uzun yıllarda burada işimi aşkla yaptım.

Binlerce çırak yanımda yetişti kendi dükkanını açtı. Bu mesleğe kazandırdığım kişiler bana dua etti. Berberlik mesleği sabır, hoşgörü, saygı ve tatlı sözlülük isteyen bir meslek. Bu güne kadar hiçbir müşterimi incitmedim, küstürmedim. Kendisini tıraş ettiğim müşterim şuramda bir hata var dediğinde ona karşı çıkmadım, kalbini kırmadan dediğini yaptım. Böylelikle hiçbir müşterimi kaybetmeden 58 yılım bu meslekte geçti” dedi.

 

“Sanatçılar Dahi Bana Tıraş Olurdu”

 

Aksaray’ın dışında İstanbul’da da çalıştığını belirten İsmail Nazlı, “18 yaşında iken İstanbul’da da berberlik yaptım. Orada ismini unuttuğum birçok sanatçı özellikle bana gelir tıraş olurdu. Mesleğimi o kadar beğenmişler ki hep bana gelirlerdi. Aksaray’a döndüğümde İstanbul’da beni soran çok müşterim olduğunu öğrendim. Ancak ben memleketimi seviyorum dönmem gerekiyordu” dedi.

 

“385 Kişiye Öğretmenlik Yaptım”

 

Aksaray’da mesleğini icra ettiği esnada kendisine öğretmenlik teklifi geldiğini dile getiren Nazlı, “Övünmeyi sevmem ama mesleğimdeki başarım o kadar yayılmış ki Çıraklık Eğitim Merkezinden öğretmenlik teklifi geldi. Para için kabul etmedim ama düşündüm ki çocuklara bu mesleği birilerinin öğretmesi gerekiyordu. Bu sebeple kabul ettim ve 50’si bayan olmak üzere 385 öğrenciye berberliğin inceliklerini en ince ayrıntısına kadar anlattım” dedi.

 

“Ustra, Jilet Enseye Vurulmaz”

 

Eski yıllardaki ile şimdi ki berberlik mesleğini mukayese eden Nazlı, ““O zamanlar güzel tıraş etmeliydin, güzel ense çıkarmalıydın. Ondan sonra gençlerin saçlarına hep fön çekmeliydin. Eskiden daha iyiydi. Parasal olarak da iyiydi. Hem eskiden ustanın bir değeri vardı. Şimdi ne çoksa, o işin cılkı çıkıyor. Şimdi zanaat yok. Hemen saçın etrafını makinaya ver, üstü jöleden yap, saatler olsun. Bir banyodan sonra o saç geri düzen tutmuyor. Eskiden bir müşteri tıraş olduğunda ensesini sıfırlıyorduk. Ustra jilet enseye vurulmazdı. Şimdi her sakal tıraşında enseye jilet vuruluyor.

Yani buna müşteri de alışmış, 50 yaşındakinin ensesine de jilet vuruluyor. Öyle eskiden jilet vurduğunda müşteriler ustayı dövmeye kalkarlardı. Enseler sıfırlanırdı, düz ense olurdu. Şimdi sanki berberlik günlük tıraşa döner gibi. Dipdipe dükkan var, adam tarifeye de uymuyor. Üç kağıda beş kağıda gidip berbere tıraş oluyor. Niye, bu çokluktan. Eskiden her mahallede ya birdi, ya ikiydi berber, şimdi her köşeye 10 ya 12 berber var. Hem sayı çok, hem kalite düşüyor, hem tarifeye uyulmuyor. Eli makas tutan dükkan açmaya kalkıyor” dedi. Müşterilerinin orta yaş ve üzeri olduğunu söyleyen Nazlı, akranlarını hem tıraş ettiğini hem de eski günleri yad ettiğini sözlerine ekledi. Haber: Ziya Koçak


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Asansör Boşluğuna Düşen İşçi Yaralandı Önceki Haber

Asansör Boşluğuna Düşen İşçi Yaralandı...

Nevşehir Belediyesi Çocuk Korosu 8 Mayıs’da Konser VerecekSonraki Haber

Nevşehir Belediyesi Çocuk Korosu 8 May...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar