"Ahilik Dünya Toplumlarının Örnek Alması Gereken Bir İnsanlık ve Ahlak Sistemidir"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ahilik kültürünü anmak ve bu kültürü ayakta tutmak için 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Ahilik Haftası'nın önemine vurgu yapmak amacıyla kutlama töreni gerçekleştirildi.

Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Doğan Ceylan'ın tüm Aksaraylıları davet ettiği Ahilik Haftası için yapılacak olan kutlama töreni gerçekleştirildi. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda yapılan kutlamada; mehter marşı, ahilik haftası tiyatro oyunları sergilenirken, yılın ahisi Aşır Derin’e ödül verildi ve Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na şed giydirildi.

 

"Ahiliği Yaşatmak İçin ve Yaşatılması İçin Çalışan Herkese Teşekkürlerimi İletiyorum"

Programında konuşma yapan ESOB Başkanı Doğan Ceylan, "Ahilik kelime anlamı olarak eli açık, konuk sever ve yiğit anlamlarına gelmektedir. Ahilik teşkilatı 13. yüzyılda Türkler arasında gelişip ve yaygınlaşan sanatta, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyoekonomik bir kurumdur. Bugün de ahiliği yaşatmak için ve yaşatılması için çalışan herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Bu duygu düşüncelerle paylaşmayı, dürüstlüğü ve cömertliği ilke edinen hak ve hukuk terazisinde ekmeğini alın teriyle kazanan esnaflarımıza hayırlı ve bereketli kazançlar diliyorum" dedi.

 

"Ahilik Adaletli Bir Sistemi Türk Toplumuna Kazandırmış Bir Kültürdür"

Türk esnafının hayat anlayışına ve dünya görüşüne Ahiliğin çok uygun olduğunu ifade eden Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, "Esnaf arasında gelişmiş olmakla birlikte; esnaf dışında da çeşitli meslek erbabını bünyesinde barındıran Ahi–Evran-ı Veli önderliğinde Anadolu’da, Anadolu dışında, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslara kadar yayılan sivil bir yapılanmanın adıdır. Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerlerden biri de Anadolu'da kök salarak varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren, Müslüman-Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim eden Ahilik kurumudur. Ahilik, başlangıç itibariyle yardımlaşma, dayanışma ruhunu taşıyan bir kurumdur. Ahi kelimesi kardeşlik anlamına gelir ve teşkilatın vizyonu da birlik ve beraberlik anlayışına dayanır. Ahilik günümüzde hâlen geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür" ifadelerini kullandı.

 

"Ahilik Dünya Toplumlarının Örnek Alması Gereken Bir İnsanlık ve Ahlak Sistemidir"

Esnaf ve sanatkârlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkileri dürüstlük, saygı ve adalet temelinde olmasını hedefleyen Ahilik kültürünün bugün de sürdüğünü belirten Vali Kumbuzoğlu, "Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batıya aktaran birikim Ahilik kültürüdür. Ahilikte şüphesiz din ve tasavvuf çok önemli iki öğe konumundadır. Hatta denilebilir ki Ahiliğin inanç ve kabuller sistemi aslında dini prensiplerden başka bir şey değildir. Nitekim bakıldığında İslam Ahlakı ile Ahilik felsefesi bire bir örtüşmektedir. Bir tarihçimiz Ahiliği, 'Allah’ın sonsuz rahmetinden damıtılan can suyudur.' şeklinde tarif etmektedir. İslam anlayışı güzel bir ahlaka sahip olmayı bir erdem, bir fazilet olarak değerlendirmektedir. Ahilikte de yüksek ahlaka sahip olmak temel öğedir. Nitekim İstiklal Marşı şairimiz bu hususu dizelerinde, 'Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır, Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır.' şeklinde ifade etmektedir. Bu itibarla Ahilik yalnızca Türk insanın değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir" dedi.

 

"Millet Olma Bilincini Bu Şekilde Canlı Tutacağız"

Ahilik kültürünün bugün gelinen noktada etkili olduğunu belirten Vali Kumbuzoğlu, "Bugünkü teknolojiye, bilime, ekonomik ve sosyal düzene asırlar öncesinden zemin hazırlayanlar olmasaydı kendimizi şu an çok farklı ve dramatik bir yerde bulabilirdik. Öyle ki İbn-i Sina'yı anmadan bugünkü tıbbı kavrayamayız. El-Cezeri'yi bilmeden bugünkü teknolojinin köküne ulaşamayız. Farabi'yi, Biruni'yi, Harezmi'yi, Kindi'yi tanımadan matematik konuşamayız. Yusuf Has Hacip'i, İbn-i Haldun'u öğrenmeden siyaset bilimini, sosyolojiyi anlayamayız. Yahya Kemal'in deyimiyle 'kökleri mazide olan Âti' olarak bizlere düşen görev tarihimizin iz bırakan olaylarını önce kendimiz hatırlamak, sonra da tüm dünyaya hatırlatmaktır. Millet olma bilincini bu şekilde canlı tutacağız. Biz yollarımızı bu şekilde genişleteceğiz, hedeflerimizi bu şekilde büyüteceğiz.

Ahilik Haftası vesilesiyle, medeniyet tarihine Türk kültürünün armağan ettiği bu güçlü mirasın gelecekte de korunmasını temenni ediyor, İlimizin ahisi olan Aşır Derin başta olmak üzere asırlardır barışın merkezi olan Aksaray’ımızda ekonominin bel kemiği olan esnaf ve sanatkârlarımızın 'Ahilik Haftasını' kutluyor, sağlık, afiyet ve bereketli kazançlar temenni ediyor ve çalışma hayatlarında kendilerine başarılar diliyorum" sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
YD-ÜFE Yıllık %59,24, Aylık %1,95 ArttıÖnceki Haber

YD-ÜFE Yıllık %59,24, Aylık %1,95 Arttı

Jandarmadan Zehir Tacirine Başarılı BaskınSonraki Haber

Jandarmadan Zehir Tacirine Başarılı Bask...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar