Aksaray Uyuşturucu Konusunda Riski En Az İllerden Birisi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray Uyuşturucu Konusunda Riski En Az İllerden Birisi
Narkotik suçlarla mücadele risk analizi verilerine göre Türkiye genelinde 39’uncu sırada yer alan Aksaray, riskin en az olduğu iller arasında bulunuyor. 2021 yılı boyunca ve 2022 yılının şu ana kadarki bölümüne kadar Aksaray’da uyuşturucu kaynaklı herhangi bir ölüm meydana gelmedi. Bunların yanı sıra aynı dönemde okullar ve çevrelerinde uyuşturucu olayı yaşanmadı.

Kolluk Kuvvetleri Basın Mensuplarıyla Buluştu

Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı yetkilileri, narkotik suçlarla mücadele kapsamında yapılan çalışmaları ortak bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda yapılan sunumlarda, şehrin narkotik suçlarla mücadeledeki son duruma ilişkin kapsamlı bilgiler verildi. Toplantıda ilk olarak İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi (NSM) ekiplerinin çalışmaları anlatıldı. Narkotik Şube Müdür Vekili Soner Taşkıran, NSM ekiplerinin okullar, parklar ve vatandaşların sıklıkla vakit geçirdiği alanlarda titizlikle denetimler yapıldığını söyledi.

Tüm Bağlantı Noktalarında Uygulamalar Yapılıyor

Aksaray’ın doğu-batı ve kuzey-güney hattının birbirine bağlandığı bir noktada köprü vazifesi gördüğünü ve yol uygulamaları ile narkotik suçları engellemeye çalıştıklarını ifade eden Taşkıran, “İlimizin dört ana giriş noktası olan Ankara, Adana, Konya ve Nevşehir yollarında uygulamalarımız 24 saat esasına göre devam etmektedir. Önceliğimiz uyuşturucu suçlarına yönelik arzuyu engellemek. Bunun yanı sıra okul çevrelerinde öğrencilerimizi uyuşturucudan uzak tutmak için gerekli tüm önlemleri alıyoruz ve uygulamalarımızı bu yönde geliştiriyoruz” dedi.

Risk Grubuna Göre Aksaray 39’uncu Sırada

Narkotik Suçlarla Mücadelede Daire Başkanlığı’nın ülke genelinde narkotik suçları 12 farklı kategoride değerlendirdiğini, bu değerlendirmelerin ardından risk analizlerinin yapıldığını ve risk gruplarının oluşturulduğunu dile getiren Soner Taşkıran, Aksaray’ın risk gruplarına göre yapılan değerlendirmelerde 39’uncu sırada olduğunu ifade etti. Kendi kategorisinde en az risk içeren illerden birinin Aksaray olduğunu söyleyen Taşkıran, “Şehrimizde 2021 yılında ve 2022’nin şu ana kadarki kısmında uyuşturucuya bağlı herhangi bir ölüm meydana gelmemiştir. Aynı dönemde okullar ve çevrelerinde herhangi bir uyuşturucu olayı kesinlikle yoktur” dedi.

817 Şüpheliden 119’u Serbest Bırakıldı

Konuşmasının devamında 2022 yılına ilişkin rakamsal verileri paylaşan Taşkıran, “Bu yılın dokuz aylık dönemde 817 şüpheliye işlem yapılmıştır. Bu şüphelilerin 119 serbest bırakılmış, 98'i ise tutuklanmıştır ve tutuklu kalan şahıslarla ilgili adli işlemler devam etmektedir. Öte yandan 2022 yılı içerisinde toplam 10 eğitim faaliyeti düzenlenmiş ve 333 kişiye eğitim verilmiştir. Yine bu yıl içinde, bakanlığımızın koordinesinde oluşturulan ve hayata geçirilen ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesi kapsamında, bin 615 kişiye eğitim verilmiştir” dedi.

Jandarma Dronlarla Havadan da Denetliyor

Jandarmanın sorumluluk alanındaki faaliyetleri ise Jandarma Başçavuş Ahmet Akpürüm yaptı. Gece-gündüz demeden, emniyet ve asayişi sağlama çalışmalarını dikkatle sürdürdüklerini kaydeden Akpürüm, suç unsurlarına ve örgütlere karşı yasalar çerçevesinde gerekli önlemlerin alındığının altını çizdi. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında dronların kullanıldığını ve muhtemel kenevir yapımı ve dikimi alanlarının havadan kontrol edildiğini dile getiren Akpürüm, “Aksaray için önem teşkil eden E300 ve E90 karayollarında, uyuşturucu arama köpeği ile yol kontrol desteği aramaları yapılmaktadır. Uyuşturucu ile ilgili tüm ihbar ve şikâyetler değerlendirilerek şüpheliler hakkında gerekli işlemler yapılmaktadır” dedi.

30 Bin Vatandaşa Eğitimler Verildi

İl Jandarma Komutanlığının eğitim faaliyetlerine de ehemmiyet verdiğini anlatan Başçavuş Ahmet Akpürüm, şöyle konuştu: “Sorumluluk sahamız olan 700 kilometrelik alan içerisinde yaşayan 30 bin vatandaşımıza eğitimler verildi. 2021-2022 yılları arasında 6 bin 300 vatandaşımıza, uygulamalar hakkında bilgilendirmeler yaptık. Bunların yanı sıra 81 ilköğretim, 63 ortaöğretim, 16 lise ve yüksekokul ile iki öğrenci yurdunda tütün, alkol ve uyuşturucu hakkında bilgilendirme ve koruma çalışmaları yaptık ve bunlar sürüyor. Personelimize yönelik bilgilendirme çalışmaları da devam etmektedir.”

Uyuşturucu Satıcılığı Çok Büyük Bir Suçtur

Okul ve okul çevrelerinde yürütülen çalışmalara özel bir parantez açan İl Emniyet Müdür Vekili Sadettin Bircan da okullar ve çevrelerinde uyuşturucu vakalarına rastlamadıklarını vurguladı. Uyuşturucu satıcıları ve tüccarlarının bunun çok büyük bir suç olduğunu iyi bildiklerini kaydeden Bircan, “Uyuşturucu satıcılığı Türk Anayasası’nda belirtilen kanunlara göre çok büyük bir suçtur. Cami, spor kortları, okullar ve çevreleri gibi alanların 100 metre içerisinde satıcılık yapanlar en az 12 yıldan yargılanıyor. Okul çevrelerine en az 80 metre yaklaşmak cezayı 18 yıldan başlamaya çıkartıyor” dedi. Bircan, açıklamasının son kısmında, okul çevrelerine konumlandırdıkları polislerin uyuşturucu satışına ve kullanımına engel olduklarını, yıl boyunca da uygulamaları sürdürdüklerini belirtti.

Okullar ve Çevresinde Herhangi Bir Olay Yok

İl Jandarma Komutan Vekili Albay Hikmet Kaya da okullar ve çevrelerinde kesinlikle uyuşturucu olayları yaşanmadığının altını çizdi. Bu hususta gece-gündüz çalıştıklarını belirten Kaya, “Okullarda uyuşturucu vakalarına rastlanmaması için elimizden gelen çalışmayı yapıyor ve öğrencilerimizin çoğunlukta bulunduğu alanlarda uygulama ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim almış personellerimizle ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesi kapsamında bilgilendirmelerimiz devam ediyor” diye konuştu.

Haber: Dilek Eyüboğlu

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Havaya Ateş Açan Şahıslar Jandarma Tarafından YakalandıÖnceki Haber

Havaya Ateş Açan Şahıslar Jandarma Taraf...

Üç Zorlu Maç İçin Siyah-Beyazlılar 2 Bin 858 Kilometre Yol YapacakSonraki Haber

Üç Zorlu Maç İçin Siyah-Beyazlılar 2 Bin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar