BAĞ-KUR Priminin Artmasına Başkan Koçak'tan Tepki: Çiftçilerimiz Bunu Ödeyemez

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BAĞ-KUR Priminin Artmasına Başkan Koçak'tan Tepki: Çiftçilerimiz Bunu Ödeyemez
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, BAĞ-KUR primlerinin 4 bin 628 liraya yükseltilmesine tepki göstererek, "Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı düzenli prim ödeyen üreticilerimiz yok diyecek kadar azdır" dedi.

Başkanı Koçak, 3 bin 452 lira olan BAĞ-KUR primine zam yapılarak 4 bin 268 liraya çıkarılmasını eleştirerek, çiftçinin bu ücreti ödeyemeyeceğini söyledi. Bu artışa müdahale edilmemesi durumunda kayıt dışılığın artacağını söyleyen Koçak, birçok girdide artış olduğunu belirterek, çiftçinin çok zor durumda olduğunu ifade etti.

 

"Müdahale Edilmezse Tarımda Kayıt Dışılık Artacak" 

Yapılan zammın çiftçiyi zora soktuğunu belirten Koçak, "Çiftçilerin mevcuttaki primleri daha ödeyemediğini belirtmek isterim. Artışla Tarım BAĞ-KUR’unu çiftçimizin ödemesi imkansız hale geldi. Çiftçimiz primlerini ödeyemiyor. Eğer müdahale edilmezse 2023 yılı artan prim oranları ile tarımda kayıt dışılık artacak ve Tarım BAĞ-KUR’lu çiftçilerimiz sosyal güvenlik hakkından mahrum kalacaktır" dedi.

 

"Çiftçilerimizin 25 Yıl Prim Ödemeleri Hiç Adil Değildir 

Mazota, girdi maliyetlerine yapılan zamlarla çiftçinin alım gücünün düştüğünü söyleyen Başkan Koçak, "Üreticilerimiz için şu anki prim miktarlarını ödemek, emekli olmak neredeyse imkansız hale geldi. 25 yıl boyunca prim ödemek zorunda bırakılan çiftçinin bu sebeple mağduriyetinin arttığı 2023 yılında 30 gün üzerinden prim ödeyecek olan çiftçilerimiz, emeklilik haklarını 9 bin gün prim ödemeleri halinde kazanacaktır. Çiftçilerimizin 25 yıl prim ödemeleri hiç adil değildir. Diğer sigortalılar 7 bin 200 gün prim ödemesi ile emekli olurken çiftçilerimiz 9 bin gün prim ödemesi ile emekli olmaktadır. Diğer sigortalılar 20 yıl, çiftçilerimiz 25 yıl prim ödemesi yapmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

 

"Çiftçimiz Çok Zor Durumda" 

Çiftçilerin prim ödemesinin düşürülmemesi halinde BAĞ-KUR sigortalı sayısında azalmanın kaçınılmaz olduğunu belirten Koçak, "Tarım BAĞ-KUR primini ödemekte zorlanan çiftçilerimizde, ürününün para etmeme riski, ekonomik sorunlar, girdi fiyatlarının sürekli artması, ansızın yaşanan afetlerle ürününü kaybetme korkusu, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yüzünden bir çok çiftçimiz zor durumda olduğunu belirmek isterim. 

Sonuç olarak özetle, Tarım/çiftçi BAĞ-KUR’u kapsamında ödenecek aylık Tarım BAĞ-KUR primlerine yapılan artış, zor durumda olan üreticilerimizi prim borçlarını ödeyemez duruma getirdi. Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı düzenli prim ödeyen üreticilerimiz yok diyecek kadar azdır" dedi. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksarayspor’un Maç Takvimi Belli OlduÖnceki Haber

Aksarayspor’un Maç Takvimi Belli Oldu

Vali Aydoğdu: Muhtarların İstek ve Taleplerini DinlediSonraki Haber

Vali Aydoğdu: Muhtarların İstek ve Talep...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar