"Benim Ankara'da Dayım Yok Baba"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Benim Ankara'da Dayım Yok Baba"
Cumhuriyet Halk Partisi Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk’ün düzenlediği Yeşiltepe ziyaretinde Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve İl Başkanı Ertürk’e sorunlarını anlatan Aksaraylılar geleceğe dair umutlarının kalmadığını belirterek çocuklarının okulu bıraktığını, ürettikleri ürünün ise masraflarını dahi karşılayamadığını söyledi. Milletvekili Gürer “Sayın Cumhurbaşkanına belki bilgiler doğru gönderilmiyor ama bizler geliyoruz, bu bilgilerden kendisinin haberdar olmasını istiyoruz” dedi.

 Yeşiltepe kasabasında üretim yapan vatandaşların sorunlarını dinleyen Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer vatandaşların sorunlarının çözümü için sandığı işaret etti. Milletvekili Gürer ve İl Başkanı Ertürk’ü karşılarında gören Yeşiltepeli bir vatandaş “Benim oğlum makine mühendisliği okuyordu, 3.  sınıfta bıraktı. ‘Niye bırakıyorsun oğlum’ dedim. ‘Benim Ankara’da dayım yok baba.  Ben okumayacağım, okusam ne yapacağım, aynı tarlada aynı ahırda kalacağım’ dedi bıraktı, bırakmak mecburiyetinde kaldı” diyerek çocuğunun geleceğine yönelik korkularını anlattı.

“Gübre Atamıyorum!”

Yıllardır üretim yaptığını ve daha önce bu kadar zor bir dönemden geçmediklerini dile getiren Ayçiçeği Yetiştiricisi bir vatandaş ise sadece borçlarını kapatabilmek için çalıştıklarını söyledi.  Çiftçi “Çok zor durumdayız gübre attım geçen yıl aldığım gübre 30.000 Kooperatife borcum vardı 30.000 da petrole şimdi 250.000 borçlandım Kooperatife borçlara çalışıyoruz bize bir şey yok. Şu anda ben petrol ile Kooperatife ödüyorum” diye konuştu. Bir başka çiftçi ise “Bende tahıl, ayçiçeği, pancar hepsini üretiyorum. Bundan iyi durum olmaz. Traktörleri tarladan çektik zaten alacak gücümüz yok, bir ton mazot 23 lira olursa bunu da borca alırsak 10. Ayda 25 öderiz. Ben 57 yaşındayım böyle hiç durum yaşamadım, göremedim. Bizim halimizi niye sorsun zaten millet oy veriyor. Mesela Aksaray diyelim Ali Başkanım daha iyi bilir ne yapsın adam bizim aç kalacağımız belli, duruyor. Tohumu mesela önceki dönemlerde 2- 2,5 liraya alıyorduk şimdi 10 liradır. 2 bine aldığımız gübre şimdi 15- 16 bin. Geçen seneki birikimi ile ekilir bu sene ekilmez geçen sene arkadaşta dedi ya seneye biter. Geçen sene normaldi birazı o para ile aldı 2 bine 2,5’a. Buğdayı zaten bu sene ektik, arkadaş gübre atmış inan ben atamıyorum 10 kilo atıyorum 25 kilo varken. Mazot ile 2-3 turluyordum 1 sulayıp geçeceğim kurtarmaz” diye konuştu.

"Yem Alamıyorum Diye Hayvanları Sattım”

50 yıldır hayvancılık yaptığını dile getiren bir çiftçi ise “Ben de çiçek pancar yetiştiriyorum. Geçen sene 100 bin pancar kotamız vardı, şimdi 20 bine düştü. 1 torba yem alıyoruz 400 bine. Kuzu eti bin lira biz nasıl edeceğiz nasıl ödeyeceğiz. Ben 64 yaşındayım 10 yaşımdan beri davarcılık yaparım şu anda davarcılık yapmıyorum, sattım. 400 bin yem alıyordum sattım şimdi hepsini inekleri de sattım samanın tonu 2,5 milyar olunca hadi al nasıl alacaksın?” diyerek durumu anlattı.

“Bakanlığa Göre Çiftçi Mutlu Ama Gerçek Ortada!”

Tarımda yaşanan sorunları dinlediklerini belirten Milletvekili Gürer ise üreticinin alış fiyatlarını söylediğini ancak vade farklarını ekleyince durumunda daha da vahimleştiğini dile getirdi. Gürer “Genelde fiyatları söylerken vade farklarını söylemiyoruz. Çiftçimiz 13 bin 400’e üre gübre alıyor diye anlatıyoruz, ama vade farkı ile 17 bine mal oluyor diyor. Şimdi gübreyi atamadığını söylüyor. İnekleri sattığını, inekleri kestirdiğini söylüyor. Böyle giderse tarımda Türkiye ithalatçı olduğu için yurtdışına ürün de bulamazsa aç kalacak. Bu çocuklar ne yapacak? Bunların geleceği ne olacak? Anadolu’da hangi köye gidersek bir dokunduğumuz zaman bin ah işitiyoruz çünkü üreten çiftçimiz, yani besicimiz gerçekten kan ağlıyor. Bunların sorunlarına sahip çıkacak bir yönetim istiyorlar. Sayın Cumhurbaşkanına belki bilgiler doğru gönderilmiyor ama bizler geliyoruz, bu bilgilerden kendisinin haberdar olmasını istiyoruz. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığının kamuoyuna yaptığı açıklamalarda çiftçi mutlu, çiftçi mutlu diyorlar eski başkan ekin, ekin diyor çiftçilerde neyi ekelim diyorlar gübre alamıyoruz, para kazanamıyoruz, diyor” diyerek durumu aktardı. Haber: Kemal Onur Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sağlık-Sen’de 3’üncü Rıfat Kaya DönemiÖnceki Haber

Sağlık-Sen’de 3’üncü Rıfat Kaya Dönemi

YERLİ VE EKİBİ YÖNETİME TALİPSonraki Haber

YERLİ VE EKİBİ YÖNETİME TALİP

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar