BİK'ten Basın Dernekleri ve Azınlık Gazetelerine Yardım

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BİK'ten Basın Dernekleri ve Azınlık Gazetelerine Yardım
Basın İlan Kurumu 32. Dönem 5. Genel Kurul Toplantısında, 2024 yılı içinde basın derneklerine ve azınlık gazetelerine yardım yapılmasına karar verildi. BİK tarafından yardımlar için başvuru şartları da açıklandı.

Basın İlan Kurumu 32. Dönem 5. Genel Kurul Toplantısında çeşitli kararlar alındı. Alınan kararlara göre; basın derneklerine 700 bin TL, azınlık statüsünde sayılan cemaat toplulukları tarafından Türkiye'de yayımlanan gazetelere ise 300 bin TL yardım yapılacak. Yapılacak yardımlar konusunda açıklama yapılarak gerekli olan şartlar ve istenilen belgeler paylaşıldı. Basın derneklerine yapılacak yardımlardan faydalanmak isteyenlerin, dilekçeyle 1 Nisan 2024 Pazartesi gün mesai bitimine kadar şube müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.

 

Basın Derneklerine Yapılacak Yardımların Şartları Belli Oldu

Başvuru dilekçesinin ekinde yer alması zorunlu olan belgeler ve konulara ilişkin de açıklama yapıldı. Bu açıklamaya göre dilekçe ekinde yer alacak belgeler ise şöyle:

a) Üye Listesi; yardım talep eden gazeteci derneğinin 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla bulunduğu ilde ikamet eden basın kartı sahibi ve basın kartı almak için bekleme süresine tabi tutulmuş üyelerin adı-soyadı, T.C. kimlik numarası, basın kartı numarası ve ikamet bilgileri beyan edilmeli.

b) Üye Listesi; üye kayıt defteri ile mutabakatı sağlanmak suretiyle yardım talep eden gazeteci derneğinin bulunduğu yerdeki İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü veya ilgili Basın İlan Kurumu Şube Müdürlükleri tarafından onaylanmış olması gerekir.

c) İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü veya ilgili Basın İlan Kurumu Şube Müdürlüğüne Onaylatılan Üye Listesi; listede isimleri bulunan kişilerin 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla basın kartı sahibi ve basın kartı almak için bekleme süresine tabi tutulmuş üyeler olduklarını tevsik ettirmek maksadıyla bu defa yardım talep eden gazeteci derneğinin bulunduğu yerden sorumlu olan T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bölge Müdürlüğüne onaylatılmış olmalıdır.

d) Derneğin; imza sirküleri fotokopisi veya derneği temsile yetkili yöneticilerinin belirlenmesine ilişkin yönetim kurulu kararının fotokopisi verilmelidir.

e) Dernek adına açılmış banka hesabına ilişkin IBAN bilgileri bulunmalıdır.

Basın İlan Kurumu Şube Müdürlükleri Ek-2’de verilen listeye göre bulundukları iller ile kendilerine bağlı illerdeki gazeteci derneklerinin yardım başvurularını kabul edecektir.

Başvuru sahiplerinin yardıma hak kazanıp kazanmadıklarının tespiti sürecinde, Basın İlan Kurumu gerekli görülen hallerde gazeteci derneklerinden ek bilgi veya belge talep edebilecektir.

 

Azınlık Gazeteleri İçin Yardım Şartları Belirlendi

Azınlık gazetelerine ise toplantıda, 300 bin TL tutarında yardım yapılması kararlaştırıldı. Azınlık gazetelerine yapılacak yardımlar için şartlar ise şöyle:

a) Yapılacak yardımlardan münhasıran Lozan Barış Antlaşması kapsamındaki Ermeni, Rum, Yahudi topluluklarınca çıkarılan ve bu toplulukların Türkiye’de yoğunlukla yaşadığı yer itibarıyla, 5187 sayılı Basın Kanununa göre yönetim yeri İstanbul olan süreli yayınların yararlanması,

b) Yardımdan yararlanacak süreli yayının en az 5 yıldan beri kendi dilinde veya Türkçe yayımlanması,

c) Yardımdan yararlanacak süreli yayının günlük, haftalık, on beş günlük, aylık, üç aylık veya altı aylık olarak yayımlanması,

d) Yardımdan yararlanmak isteyen süreli yayınların 15 Mart 2024 tarihine kadar Kuruma yazılı olarak müracaat etmesi, dilekçe ekinde Cumhuriyet Savcılığına verilmiş mevkute beyannamesi ve alındı belgesi ile son yayına ait bir adet basılı nüshanın bulunması,

e) Süreli yayınların, yayın periyotlarına göre yardım dağıtımına esas ana puanın; günlük olanlar için 100, haftalık olanlar için 75, on beş günlük veya aylık olanlar için 50, üç aylık veya altı aylık olanlar için 25 olarak kabul edilmesi,

f) Dağıtılacak toplam yardım miktarının, yardıma başvuran süreli yayınların toplam ana puanına bölünerek 1 (bir) birim puana karşılık gelen yardım miktarının bulunması,

g) Yardıma başvuran süreli yayının ana puanı ile 1 (bir) birim puanlık yardım miktarı çarpılarak her bir süreli yayına yapılacak yardım tutarının tahakkuk ettirilmesi gerekir. Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Okuma Günlüğüm Projesi" TanıtıldıÖnceki Haber

"Okuma Günlüğüm Projesi" Tanıtıldı

Jandarma Şüphelenince Ortaya Çıktı!Sonraki Haber

Jandarma Şüphelenince Ortaya Çıktı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar