Bu bir ilk! Aksaray’a yurt dışından çoban ithalatı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu bir ilk! Aksaray’a yurt dışından çoban ithalatı
Çoban bulma ve yüksek çoban maaşları konusunda yaşanan sorunlara karşı yurt dışından ilk kez Aksaray’a çoban getirildi.

Aksaray’ın Ağaçören ilçesine bağlı Sofular köyünde, ilk kez yurt dışından getirilen Afgan çoban göreve başladı.

Bu bir ilk! Aksaray’a yurt dışından çoban ithalatı

Hayvancılık sektöründe yaşanan çoban sıkıntısına çözüm olması beklenen uygulama kapsamında, 28 yaşındaki Özbekistan uyruklu Afgan çoban Obaıdullah Akbarı, 1100 küçükbaş hayvanın bakım ve otlatılmasından sorumlu olacak.

Bu bir ilk! Aksaray’a yurt dışından çoban ithalatı

“Türkiye’ye resmi yollardan çoban getirmeye başladık”

Bu bir ilk! Aksaray’a yurt dışından çoban ithalatı

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (DKKYB) Başkanı Mahmut Aktürk, Sofular köyünde başlayan bu uygulamanın sektör açısından önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Küçükbaş hayvancılığın en büyük sorunlarından olan çoban sorununu, inşallah hükümetimizin, Bakanlığımızın ve bizlerin katkılarıyla çözmüş bulunmaktayız. Artık yurt dışından, Afganistan'dan, Özbekistan'dan; Özbek ve Türkmen kökenli, yani soydaşlarımızı Türkiye'ye resmi yollardan çoban olarak getirmeye başladık” dedi.

Bu bir ilk! Aksaray’a yurt dışından çoban ithalatı

“Çoban ihtiyacında ciddi sorunlarımız var”

Bu bir ilk! Aksaray’a yurt dışından çoban ithalatı

İşletmelerin çoban sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Aktürk, “Bugün itibarıyla Aksaray'ımıza ilk Özbek uyruklu Afgan kardeşimiz bir işletmemize geldi. Daha önce Türkiye'de çalışmış, memleketine dönmüş; ancak resmi kanallarla artık sözlü ve sözleşmeli olarak bu işletmede çobanlık görevini sürdürecek. Asgari ücret maaşı alacak, sigortası olacak. Yani Türkiye'deki normal bir işçinin haklarının hepsine sahip olacak. Sigortası, vergisi, maaşı düzenli olarak bankaya yatacak ve sözleşmeli olarak çalışmaya başlayacak. İşletmeler çoban bulmakta çok ciddi sıkıntılar çekiyor. Çoban ihtiyacında ciddi sorunlarımız var. Çoban fiyatlarımız aldı başını gidiyor. 100 bin TL, 180 bin TL isteyen insanlar var. Hem bunların önüne geçmek hem de işletmelerin çoban ihtiyacını karşılamak üzere böyle bir yola gittik. Allah razı olsun Sayın Cumhurbaşkanımızdan, hükümetimizden ve Bakanlığımızdan. Yurt dışından çoban getirmenin önünü açtı. Biz de bundan faydalanmış bulunmaktayız” sözlerini kullandı.

Bu bir ilk! Aksaray’a yurt dışından çoban ithalatı

“Yurt dışından gelen çoban, çığır açan bir şey oldu”

Bu bir ilk! Aksaray’a yurt dışından çoban ithalatı

Hayvan sahibi İshak Özdemir, 1100 küçükbaş hayvan için getirdiği çoban hakkında, “Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza, Başkanımız Mahmut Aktürk’e çok teşekkür ederiz. Bizim sıkıntımız zaten çobandı. İşletmelerin en büyük sıkıntısı çoban sıkıntısıydı. Yani bu yurt dışından gelen çoban, çığır açan bir şey oldu. Zaten çoban olmadan hayvancılık olmuyor. Artık çoluğumuz çocuğumuz köyde kalmıyor, bu işi yapmıyor. Bir işçi olması lazım. Allah razı olsun. Yolumuzu açtılar. Elimizden geldiğince hayvancılığı ileri seviyeye taşımaya çalışacağız. Bu bir ilkti, Aksaray’da bir ilk. Çobanlar artık gelecek. Özbek olsun, Afgan olsun, çobanlarımız gelmeye başlayacak. Biraz zor oldu. Mesele Afganistan olsun, artık önümüzü görür olduk. Bundan sonra ona göre hareket edeceğiz” dedi.

“Çoban olmadığı için sıkıntıya düşüyorduk”

Bu işi 25-30 senedir yaptıklarını belirten Özdemir, “Çoban olmadığı için sıkıntıya düşüyorduk. İki üç kişinin elinde hayvan var, onlar da can çekişiyordu. Çoban olmazsa biz de bir sene ya devam ederiz ya da edemeyiz. Yani burada devamlı istihdam edilen bir çoban olması lazım. Onu da Allah razı olsun, önümüzü açtılar. İnşallah bundan sonra devamı gelir” açıklamasını yaptı.

“Gelmek isteyen başka kişiler de var”

Çoban olarak gelen Afganistan uyruklu, evli ve üç çocuk babası Obaıdullah Akbarı (28) ise “Burada olduğum için çok mutluyum. Gelmek isteyen başka kişiler de var. Herkese teşekkür ederim” dedi.

Haber: Aynur Altunışık


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
CHP'li Tanal'dan Aksaray'daki mevsimlik tarım işçileri için hükümete çağrıÖnceki Haber

CHP'li Tanal'dan Aksaray'daki mevsimlik...

Aksaray ADD: Atatürk düşmanlığına sessiz kalmayacağızSonraki Haber

Aksaray ADD: Atatürk düşmanlığına sessiz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar