Bu Saatte Yediğiniz Yemek Vücutta İltihaba Neden Oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu Saatte Yediğiniz Yemek Vücutta İltihaba Neden Oluyor
Özünde iltihaplanma, vücudumuzun doğal tepkilerinin gerekli bir parçasıdır.

Vücudumuzda bir yaralanma olduğunda, sorunu bağışıklık sistemimize iletmenin bir yolu olarak iltihabı kullanır. Fakat vücutta yoğun olarak biriken iltihap, sonrasında büyük sağlık sorunlarına karşılaşmanın da en önemli sebeplerinden biri. İltibahın birikmesi ise aslında düşündüğümüzden çok daha basit günlük yaşam rutininde ortaya çıkıyor.

Belli seviyelerde iltihaplanmaya ihtiyacımız olsa da, vücudumuzda da çok sağlıksız seviyelerde var olabilir. Birkaç aydan uzun süren kronik inflamasyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi sağlık sorunlarıyla doğrudan bağlantılıdır.

Bu, yaralanma, yaş, vücut kütlesi ve diyet gibi bir dizi şeyden kaynaklanabilir. Enflamasyona neden olabilecek en kötü beslenme alışkanlıklarını öğrenmek için okumaya devam edin ve daha sağlıklı beslenme ipuçlarını takip etmeyi unutmayın.

Çok Fazla Kırmızı Et Yiyorsun

Yüksek miktarda ısı eklendiğinde belirli gıdalarda bulunan Gelişmiş Glikasyon Son Ürünleri (AGE) adı verilen doğal olarak oluşan bileşikler vardır. Örneğin, belirli yağlar, tereyağı, margarin, mayonez ve kırmızı ette yüksek düzeyde AGE bulabilirsiniz.

Çok fazla kırmızı et tüketmek vücutta iltihaba neden olmakla ilişkilendirilmiştir ve en yüksek AGE seviyelerine sahip gıda gruplarından biri kırmızı ettir. Bir yiyeceğin AGE seviyeleri,, ızgara ve tavada kızartma gibi şeyler artan AGE seviyeleri ile bağlantılı olarak, pişirme yönteminden de doğrudan etkilenir. Etin, özellikle kırmızı etin bu yöntemlerle pişirilmesi iltihaplı etkilere neden olabilir.

Bazı insanlar, iltihaplanmanın yediğiniz yiyecek türlerinden daha fazlasından kaynaklanabileceğini fark etmeyebilir. Geç akşam yemeği yiyorsanız veya yatmadan önce atıştırma yapıyorsanız, artan iltihaplanma yaşayabilirsiniz.

PLOS One'da yayınlanan bir araştırma, akşamları daha fazla yemek yeme ile artan inflamatuar seviyeler arasında bir ilişki buldu. Sadece bu değil, aynı zamanda CRP seviyelerimizin (iltihap ve diğer kronik hastalıkların doğal bir biyobelirteçleri) akşam 17.00'den sonra tüketilen kalori oranıyla arttığı da keşfedildi.

Beyaz Ekmek Yiyorsun

Beyaz ekmek gibi yüksek oranda işlenmiş karbonhidratları düzenli olarak tüketmek de bir dizi istenmeyen sağlık sorununa yol açabilir. Mediators of Inflammation'da bulunan bir araştırmaya göre, işlenmiş karbonhidratlar ve rafine şeker sistemik inflamasyon riskimizi artırabilir.

Bunun nedeni, daha fazla miktarda ilave şeker içeren karbonhidratları yediğimiz zaman, vücudumuzdaki kan şekeri seviyelerini hızla yükseltmesidir. Vücudumuz bu şekerleri işlemeye çalışırken iltihaplanma ile tepki verir.

Hala Margarinle Yemek Yapıyorsun

Hala margarinle yemek yapıyorsanız, tekrar düşünmek isteyebilirsiniz. Birçok margarin türü, sistemik iltihaplanmaya neden olduğu bilinen trans yağlar içerir. Ve artık mağazalarda trans yağsız bulabilmenize rağmen, emin olmak için etiketleri okumak önemlidir.

American Journal of Clinical Nutrition tarafından yapılan bir araştırma, trans yağların hem menopoz öncesi hem de menopoz sonrası kadınlarda iltihaplanma ile güçlü bir bağlantısı olduğunu buldu. Bu çalışma, daha yüksek beden kitle indeksine sahip kadınlar için artmış bir risk faktörü olmasına rağmen, trans yağların inflamatuar etkilerinin hala tüm beden kitle indeksi seviyelerine uygulandığını buldu. Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
 Yeni Muhafızları İçin Seri Üretim BaşladıÖnceki Haber

 Yeni Muhafızları İçin Seri Üretim Başla...

6 Terörist Etkisiz Hale GetirildiSonraki Haber

6 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar