Bu Yıl Çok Zor Bir Kış Bizi Bekliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu Yıl Çok Zor Bir Kış Bizi Bekliyor
Doğalgaz son zamla birlikte artık lüks haline gelirken,  odun ve kömürün fiyatı da son 1 yılda 4 kat arttı.

Kömür Esnafı Ali Karakuş; “Geçen yıl bütün dünyada enerjiye olan talepten dolayı kömür fiyatları da artmıştı ama devletimiz buna önlem almak için yerli kömür üreticilerine ve TKİ kömür ocaklarına kapasitelerini arttırmaları için önerilerde bulunmuştu, aslında bu da kömür piyasasını olumlu yönde etkilemişti. Kömür fiyatlarında gerileme beklenirken Rusya savaşından kaynaklı Almanya, Polonya ve Moldova ülkeleri Rusya’yla alışverişi kesti ve Türkiye piyasasına yönlendiler. Türkiye’de kömür üretiminin fazla olmasına rağmen ithal edilen kömürlerle yerli kömürler karıştırılarak Almanya, Polonya ve Moldova'ya satışları söz konusu oldu. Bu ihracat gibi gözüken ama aslında ithal ettiğimiz kömürleri, geri gönderdiğimiz döngüde pazar alanında talep arttı ve buna bir önlem alınmayınca ister istemez piyasada ki kömür stokları tükendi bu nedenle düşmesi beklenen kömür fiyatları giderek arttı.”dedi.

 

300-400 Lira Olan Kömür Fiyatı 1500-1600 Lira Oldu

Talep fazla olunca ister istemez geçen yıl 300 ila 400 lira bandında olan Trakya bölgesindeki ocaklardan almış olduğumuz kömür şu anda 1500 ila 1600 liradan müşteri buluyor diyen Ali Karakuş; “Bu yüzden kömür fiyatlarının düşmesi şu anda imkansız gibi. Fiyatların düşmesi için devletin piyasadaki kömürlerin dışarıya satılmasını sağlaması lazım.  Yerli üretim kömürler iç piyasaya sürülecek olursa fiyatlar düşer ve vatandaş ucuz fiyata kömür alabilir.  Allah’ım herkese sabır versin gerçekten bu yıl çok zor bir kış bizi bekliyor. İnsanlar şu an doğalgaz fiyatının da farkında değil sadece konuşmada kalıyor. Durumun çok daha vahim olduğu tam anlamıyla kış geldiğinde anlaşılacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Doğalgaz Kapatıp Kömür Yakmak İstiyor Vatandaşlar

Doğalgaza gelen zamlardan sonra doğalgazı kapatıp kömür yakmak isteyen vatandaşlar var diyen kömür esnafı Karakuş; “Doğalgazı kapatıp, soba yakmayı düşünen vatandaşlar var ama maalesef kömür fiyatları da bir türlü durmadı. Umarım buna bir çözüm bulunur, şu anda bir ton yerli, ikinci sınıf dediğimiz kömürün İç Anadolu bölgesinde satış fiyatı 4 bin lira. Birinci sınıf yerli kömürün bir tonu ise 5000 ila 5500 civarında. İthal kömürler ise 6500 ila 7000 civarında satılmakta.  Kara kış kapıda hem de çok kötü kapıda hiç olmadığı kadar kötü bir kış geçeceğini tahmin ediyorum.”

 

Haftalık zam geliyor, Kömür Artık Zengin İşi

22 yıldır kömür ve odun satan Mustafa Et: “Üniversiteyi bitirdikten sonra bu işi yapmaya başladım, 22 yıldır kömür işiyle uğraşıyorum. İnanın şu anda kömür zengin işi oldu. Kömür fiyatları doğalgazı da geçmiş durumda. Bunun da en büyük sebebi, devlet ocaklarının piyasaya kömür vermemesi. Özel firmalar kömür fiyatlarını anormal derecede yükseltti bunu mazotu, elektriği bahane ederek yaptılar, denetim de olmayınca yerli kömür fiyatları aşırı yükseldi. İthal kömür dolar bazlı geldiği için fiyatları tutamıyoruz, o zaten aldı başını gitti. Şu an kömür lüks oldu diyen Mustafa Et; “En ucuz kömürün bir tonu  şu anda 4000 lira. Vatandaşın alım gücü yok, önceden 2-3 ton kömür alan insanlar şu anda 15-10 torba kömür alıyor.  Sitem ediyorlar, üzülüyoruz. ‘15 torbayla kış mı çıkar’  diye sitem ediyor vatandaş. Kar marjımızı çok aşağı seviyede tutuyoruz, sırf insanlara yardımcı olabilmek için ama bir yere kadar, kazandırmıyor. Haftalık zam geliyor, nakliyeden dolayı. Şimdi asgari ücrete zam gelecek onu da bahane edip, yılbaşında bir zam daha yapılacak. Bizim satışlarımız çok durdu neredeyse satışımız yok. Normalde bu aylarda kömür ve odun yetiştiremiyorduk ama satışlarımız çok durdu. Vatandaş kışı çok zor geçirecek, devlet dağıtıyor ama dağıtsa da herkesin eline geçmiyor. Devletinde kriteri var, sigortalı olursa, üzerinde bir şey olursa alamıyor.  Asgari ücret belli, 5500 lira maaş alıyor iyi bir kömür alayım dese 6 bin lira. Devletin biraz daha hassas olup denetimleri sıklaştırması lazım.” dedi.

Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Altında Yükseliş Devam EdiyorÖnceki Haber

Altında Yükseliş Devam Ediyor

Asayiş Denetimleri Şok Ve Planlı Operasyonlarla Devam EdiyorSonraki Haber

Asayiş Denetimleri Şok Ve Planlı Operasy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar