CHP Ve İYİ Parti, Vekil Sayısını Artırmak İçin 10 İlde Fermuar Modelini Uygulayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP Ve İYİ Parti, Vekil Sayısını Artırmak İçin 10 İlde Fermuar Modelini Uygulayacak
CHP ve İYİ Parti, Millet İttifakı'nın milletvekili sayısını artırmak için, vekil çıkarma olasılığı düşük olan illerde fermuar modeli üzerinde anlaşma sağladı. Milletvekili aday adaylarının hangi illerden aday gösterileceğine bu hafta sonu karar verilecek olup listeler 9 Nisan'da Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilecek.

 14 Mayıs Genel seçimleri için siyasi partiler en yüksek vekil sayısını çıkarmak için formülleri masaya yatırıyor. CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, DP ve SP de Cumhur İttifakı'na karşı en çok vekil sayısını nasıl çıkaracakları konusunda çalışmalarına devam ediyor. 

Millet İttifakı'nı oluşturan altı siyasi partinin ortak bir liste yapıp yapmayacağı konusu cuma günü netlik kazanacak. Ancak kulislere göre, büyük şehirler ortak liste olmayacağı, 10 ilde ise ortak liste konusunda anlaşma olduğu ifade ediliyor. 

Ortak liste üzerinde uzlaşı sağlanmasının ardından kulislere göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, listeler üzerinde çalışacak. Ardından 8 Nisan'da önce Merkez Yönetim Kurulu'nu toplayacak ve saat 19.00'da kurultaydan sonraki en yüksek karar alma organı olan PM'ye listeleri sunacak. 3 bin 500'ü aşan ve rekor sayıya ulaşan milletvekili aday adaylarının arasından kimlerin nereden aday gösterileceği netliğe kavuşmuş olacak.

7 Şehir CHP, 3 Kentte İYİ Parti Adayı İlk Sırada Yer Alacak

Bazı illerde ortak milletvekili adayı listesi üzerinde çalışan CHP ve İYİ Parti, Millet İttifakı’nın milletvekili sayısını artırmak için uzlaşmaya vardı. Bu uzlaşıya göre, milletvekili çıkarma olasılığı düşük olan illerde fermuar modeli kullanılacak.

Listede her iki parti adayının birbirini izlediği fermuar yöntemi, ağırlıklı olarak milletvekili sayısı 5 ve altında olan Aksaray, Gümüşhane ve Çorum gibi küçük illerde uygulanacak. Fermuar modeliyle seçime girilecek illerdeki aday liste sıralaması, CHP ve İYİ Parti’nin önceki seçimlerde aldığı oy oranı ve seçmenin eğilimine göre belirlenmiş olacak. Buna göre, 10 ilin 7’sinde CHP’nin adayı, 3’ünde İYİ Parti’nin adayı ilk sırada yer alacak.

"10 İlde Bunu Yaptık"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'te düzenlediği basın açıklamasında, fermuar modeli üzerinde anlaştıklarını ifade ederek, "Bu kuvvetler ayrılığı gereği, yasamanın değil, yürütmenin işi olduğu için bizim genel merkezin cevaplaması gereken bir konu ama çabalar sonuç verdi, 10 ilde bunu yaptık. Bu rakamın listeler verilene kadar daha yukarıya çıkmasını hepimiz bekliyoruz. Bu arttıkça Millet İttifakı’nın Meclis çoğunluğunu garantilemesi daha da artmış olacak. O konuda ciddi bir kararlılığımız var" açıklamasında bulundu. Haber: Sedef Nazlı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye'den 2021 Yılında 739 Bin 364 Kişi Göç EttiÖnceki Haber

Türkiye'den 2021 Yılında 739 Bin 364 Kiş...

CHP Heyeti Esnafın Derdini Dinledi: Ben Bugün Evren Dinçer'e Neden Ulaşamıyorum?Sonraki Haber

CHP Heyeti Esnafın Derdini Dinledi: Ben...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar