Düzenli Egzersiz Depresyonu Beşte Bir Azaltıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Düzenli Egzersiz Depresyonu Beşte Bir Azaltıyor
İngiltere’de yapılan araştırmada, haftada 75 dakika egzersiz yapmanın depresyona yakalanma olasılığını beşte bir oranında azalttığı açıklandı.

Cambridge Üniversitesi’nde yapılan çalışmada, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği haftada 2,5 saatlik sporu yapanların ise yüzde 25 daha az depresyona yakalandıkları belirtildi. İngiltere’de egzersizin depresyon üzerinde olumlu etkileri üzerine yeni bir araştırma yayımlandı. Cambridge Üniversitesi'nde yapılan yeni çalışmada, haftada 75 dakika egzersiz yapan yetişkinlerin depresyona girme olasılıklarının beşte bir oranında daha az olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından paylaşılan egzersiz tavsiyesinin yarısı kadar spor yapılmasının depresyona beşte bir oranında iyi geldiği aktarılan çalışmada, örgütün tavsiyesi olan haftada en az iki buçuk saat egzersizi yapanların ise yüzde 25 daha az risk taşıdığı vurgulandı. Bilim insanları, küçük bir miktar egzersizin bile zihinsel sağlığa 'önemli bir yararı' olabileceğinin altını çizdi.

Cambridge Üniversitesi bilim insanları çalışmanın notlarında, “Egzersiz, depresyona yardımcı olabilir, çünkü endorfinlerin, iyi hissettiren kimyasalların salınımını tetikler ve vücut imajı algısını geliştirir” ifadelerine yer verdi. Yapılan başka araştırmalar da, fiziksel aktivitenin depresyonu önlemeye yardımcı olabileceğini ve hatta antidepresanlar kadar etkili olabileceğini öne sürdü. JAMA Psikiyatrisinde yayımlanan en son meta-analizde araştırmacılar, 28 bini depresyon hastası olmak üzere 190 bin yetişkinin verilerini analiz etti.

İzlenen tüm katılımcıların aktivite düzeyleri ve en az üç yıl boyunca depresyon geçirip geçirmedikleri incelenirken, DSÖ tarafından önerilen egzersiz miktarının yarısını yapan kişiler, egzersiz yapmayanlarla karşılaştırıldı. Sonuçlar, düşük aktivite seviyelerinde bile depresyon oranlarında hızlı bir azalma olduğunu gösterirken, katılımcılar daha fazla aktivite yaptıklarında, ruh halini yükselten getiriler istikrarlı bir şekilde azaldı. Bir epidemiyolog Dr. Matthew Pearce tarafından yönetilen çalışmada, “Halk sağlığı tavsiyelerinin altında bile fiziksel aktivite seviyelerinde önemli zihinsel sağlık yararları elde edilebilir” diye konuştu. Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doğalgaz Fiyatları Yüzde 13 YükseldiÖnceki Haber

Doğalgaz Fiyatları Yüzde 13 Yükseldi

Tarım Bakanlığı'ndan GDO'lu Dört Soya Ve Mısır Çeşidine Daha OnaySonraki Haber

Tarım Bakanlığı'ndan GDO'lu Dört Soya Ve...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar