Eczacılarda Hastalarda İlaç Bulamıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eczacılarda Hastalarda İlaç Bulamıyor
Eczacılar, ekonomik krizin etkisiyle ciddi sıkıntılar yaşarken, ilaç yokluğu hem eczaneleri hem de vatandaşları vuruyor.

 Aksaray'da eczacılar yaşadığı zorlukları değerlendirdi. Eczacı Mehmet Kılıç, "Şu dönemde grip, soğuk algınlığı vakalarının artması dolayısıyla antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücüler, şuruplar özellikle çocuk tedavisinde kullanılan ilaçlar artı iğneler, antibiyotikli iğneler onların bulunmasında baya bir sıkıntı var" ifadelerini kullandı.

Ağrı Kesiciler, Ateş Düşürücülerin Bulunmasında Sıkıntı Var

Eczacı Mehmet Kılıç, ilaçlara ortalama yüzde 37 zam yapıldığını ifade ederken, "13-14 yıldır Aksaray merkezde eczacılık yapmaktayım. Belli kısım ilaçlar bulunamıyor zam öncesinde olan ilaçların bir kısmı var zam geldikten sonra olan ilaçların da belli bir miktarda sorun teşkil ediyor. Şu dönemde grip, soğuk algınlığı vakalarının artması dolayısıyla antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücüler, şuruplar özellikle çocuk tedavisinde kullanılan ilaçlar artı iğneler, antibiyotikli iğneler onların bulunmasında baya bir sıkıntı var. İlaçlara ortalama yüzde 37 civarında zam geldi. Bizim kârlılığımız ilacın kademesine göre değişen bir durum 1. 2. 3. Kademe ve 4. 5. Kademe olarak ayrılıyor kademe yükseldikçe bizim elde ettiğimiz kâr azalıyor. Misal rakamlar farazi 1. 2. 3. Kademede ki ilaçlardan yüzde 25 kâr ediyorsanız bu ilaca zam geldi mesela 4. Kademeye çıktı o zaman bu kâr marjı yüzde 13-14'lere düşüyor. İlaca zam gelmiş olması bizim için çok bir anlam ifade etmiyor tersine kârımızın düştüğü durumlarda çok oluyor o yüzden eczacılar olarak bizim asıl isteğimiz ilaca zam gelmesi değil kademelerin tekrar düzenlenmesi" dedi.

Bulunmayan İlaçlara Vatandaşın Tepkisi Var

Kılıç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Vatandaş açısından biraz sıkıntılı şimdi ilaca zam geliyor fakat aynı oranda ilacın kamu oranında fiyatı artmadığı için ilaçlarda çıkan fark artıyor bu da doğal olarak vatandaşa, vatandaşın cebine yansıyor. Mesela ortalama bir B grubu reçetesinde özellikle çocuk reçeteleri antibiyotiklerin, ağrı kesicilerin olduğu reçetelere genelde 100-120 TL masraf çıkıyor.

Bu da tabi haliyle vatandaşı zor duruma sokuyor. Bulunmayan ilaçlara vatandaş tepkili haliyle, tedavi olamadıkları için belli tepkiler alıyoruz ama vatandaş da şunu biliyor ki bu ilaçları eczane alıp stok yapmıyor elinde olsa zaten verecek. Bu konuda muhatap biz olmadığımız için çok aşırı şu anlık eczane olarak tepki almıyoruz ama ilerleyen durumlarda nasıl olur bilemiyorum. Vatandaş bir gece nöbetinde üç eczane nöbetçi, tek tek eczane dolaşıyor saatlerce bir tane ilaç aramak zorunda kalıyor bu da haliyle zor bir durum.

İlaçlara Zam Gelmesin Sürdürülebilir Bir Kademe Düzenlemesi Gelsin

“Bizim amacımız ilaca zam gelmesi değil vatandaşı da düşünerek söylüyorum bunu cebinden daha az para çıkması için ilaca zam gelmesin ama sürdürülebilir eczanelerin ekonomilerinin de sürdürülebilir bir kademe düzenlenmesi yapılsın ve herkes rahat etsin. Asgari ücret, elektrik, kira vesaire astronomik bir şekilde artıyor. Yılda yüzde otuzluk bir zam geldi, yüzde yirmi, yüzde 50-60 zamla biz de zam aldıkça dediğimiz gibi kâr oranımız artmıyor. Giderlerimiz iki katı artıyor bizim belki de brüt kâr marjımız bir yıl sonrasına yüzde 20-30 artıyor bu da haliyle kazandığımız parayı git gide azalttığı için mecburen eleman çıkartmak zorunda kalıyoruz. Daha sonrasında da bu olay eczane kapanmasına doğru gidiyor maalesef.”

Antibiyotik Şuruplar Hiç Yok Piyasada

İlaçlara yüzde 40 oranında zam geldiğini belirten Eczacı Cuma Uygur, "İlaçlar çok sıkıntılı. Antibiyotik şuruplar hiç yok piyasada milletimiz hep şikâyetçi. Nasıl düzelir nasıl olacak hiç bilmiyorum durum daha belli değil. İlaçlarda MF çekildiği için kâr oranı da düştü. Vatandaş çok tepki gösteriyor, tepki gösterse de yapacak bir şey yok. İlaçlara yüzde 40'a yakın zam geldi. Firma üretimi yok, cam şişelere çok fazla zam geldiği için üretici firmalar üretimi durdurdu. Ortada bir kriz var, çoğu eczane gidebilir her eczane gitmese de bazı eczaneler kapatmaya gidebilir. Çünkü dükkân kirasıydı, elemanıydı yetişmez. Zaten ilaç yok, satacağı ilaç da olmayınca ne yapsın mecbur kapatacak. Çok fark çıkıyor ilaçlara vatandaşa yazık. Emekliler çok şikâyet ediyor, biz emekliyiz ama yapacak bir şey yok devlet ödemesini kısıtladı. Muadiller var vatandaş onlardan da almak istemiyor şikâyetçiler. Bize çatıyorlar bize sıkıntı yapıyorlar da bizim de yapacak bir şeyimiz yok yani. Sadece bizde değil Aksaray’da çoğu eczane de ilaç yok. Nöbetçi eczaneler ana baba günü gibi kuyruk oluyor ilaçları bulamadığı için vatandaşlarımız mağdur oluyor.”

Vatandaş Aradığımız İlaçları Genelde Bulamıyoruz

Aradığı ilaçları genellikle bulamadığını belirten Aksaraylı vatandaş Pakize Işlak, "İlaç arıyorum genellikle antibiyotik, bulamıyorum buna nasıl bir çözüm bulunabilir bunu da bilmiyorum. Her şeye zam geldiği gibi ilaçlara da zam geliyor ve ilaç temin edemiyoruz. Bulamıyoruz ilaçları ve zorluk çekiyoruz. Nasıl olacak? Peki, böyle ne yapacak vatandaş?" dedi.

Bir başka vatandaş ise ilaç sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, "İki üç gün önce aynı problemi ailecek biz de yaşadık. Hastalık çok fazla ve antibiyotik türevi ilaçların hiçbirini bulamıyoruz. Gerekli kontroller yapılamıyor ve gerekli ilaçlar temin edilemiyor bu yüzden ilaç problemi yaşıyoruz. Tabi ki hastalıktan problem yaşıyoruz hepimiz ve bu konunun bir an önce çözüme kavuşması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TGK’DAN, BİK Yönetmelik Taslağı’na İlişkin “Gerçekçi Olunmalı” ÇağrısıÖnceki Haber

TGK’DAN, BİK Yönetmelik Taslağı’na İlişk...

Kural İhlali Kazayı Getirdi: 2 YaralıSonraki Haber

Kural İhlali Kazayı Getirdi: 2 Yaralı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar