
Sanıldığı Kadar Masum Değilmiş
Özellikle gençler arasında yaygın olarak kullanılan elektronik sigaraların normal sigaraya göre, verdiği zararın aynı olduğu ortaya çıktı. Vatandaşlar arasında elektronik sigaralarda, nikotin maddesinin olmadığı yönündeki bilgilerin yanlış olduğunu belirten uzmanlar, 14 ile 200 nefes alımlık elektronik sigaraların 30 sigaraya eşdeğer olduğuna dikkati çekti.
Sigara kullanıcıları arasında sağlık açısından zararının olmadığı yönündeki yanlış bilgiler yüzünden birçok sigara kullanıcısının tercih ettiği elektronik sigaraların zehir saçtığı ortaya çıktı.
“İki Sigarada Öldürüyor”
Bulantı, kusma, hipertansiyon, öksürük gibi ciddi yan etkileri bulunan elektronik sigaraların normal sigaralardan tek farkının içerisinde karbondioksitin bulunmamasının olduğunu söyleyen uzmanlar, elektronik sigaranın içerisinde çok çeşitli zararlı maddelerin bulunduğunu belirterek, “ Elektronik sigaralar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda içeriğinde, propilen glikol, gliserol, nikotin, ağır metaller, kurşun, nitrat gibi maddeler bulunmuştur. Ağızda ve özellikle solunum yollarında yara yaptığı, kalp yetmezliğine neden olduğu ortaya çıkmıştır. Elektronik ve normal sigaranın içeriğindeki maddeler yüzünden öldürücülük dereceleri aynıdır” dedi.
“İkisi Arasında Hiçbir Fark Yok”
Normal sigara ile elektronik sigaranın aynı zararı verdiğini vurgulayan uzmanlar, “Klasik sigara hangi zararı veriyorsa elektronik sigarada da aynı zararı veriyor. Sigara bırakmak için yapılan çalışmalarda, bir kısım hastaya elektronik sigara diğer kısma da normal sigara verilmiş. Sonucunda da ikisinin arasında anlamlı bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Hatta sigara bırakma çalışmalarında, elektronik sigarada sigara bırakma oranı daha düşük olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.
“Tütün Kısıtlandı Elektroniği Piyasaya Sürdüler”
Türkiye’de 4207 tütün yasası kapsamında tütün kullanımının çok belirgin bir şekilde kısıtlandığını ifade eden uzmanlar, “Tütün endüstrisinin piyasadaki tütün satımı azaldı. Bu yüzden tütün satımı azalınca pazar payları insanları elektronik sigaraya yöneltti. İnsanlar, elektronik sigara kullanıyor sonrasında içeriğindeki maddeler yüzünden bağımlı hale geliyor. Ardından da normal sigaraya başlıyor. Genelde yapılan çalışmalarda ikili kullanım görülüyor. Hem elektronik sigara hem de normal sigara başlama şeklinde oluyor. Yani sonrasında da sigaraya başlama eğilimi oluşuyor. Vatandaşların bu konuda dikkat etmeleri ve bilinçlendirilmeleri gerekiyor” dedi.
“İnternetteki Satışlar Denetlenmeli”
Gençler üzerinden para kazanmak için internet üzerinden çok çeşitli pazarlama yöntemlerinin kullanıldığını hatırlatan uzmanlar, “Bu sigaraların resmi satışları 2013 yılında özellikle 4207 sayılı tütün kanunu kapsamına girdi ama normalde ithalat 2008 yılında yasaklandı. Yurt dışından getirilmesi yasaklandı. Ama denetim açısından eksiklikler var. Özellikle internet üzerinden yapılan satışlar denetim altına alınmalı. Kişiler bilir bilmez alıyorlar. Bu konuların özellikle gençlere anlatılması gerekiyor. Gençler internette çok fazla vakit geçirdikleri için önlerine sürekli spot şeklinde sigara reklamları çıkıyor. Bu tür girişimler insanları sigara kullanmaya teşvik ediyor bir anlamda” şeklinde konuştu.
“14 Yılda Pazar Payları İnanılmaz Arttı”
Türkiye’de 2003 yılından 2017 yılına kadar çok ciddi anlamda pazar paylarında artış gözlendiğini belirten uzmanlar, “ Ülkemizde, 14 yıl boyunca pazar payı inanılmaz bir şekilde artış gösterdi. Cirosu çok arttı. Sağlık Bakanlığının çalışmaları var ama denetim mekanizmalarının bu anlamda devreye girmesi gerekiyor. Özellikle internet en fazla kullanılan araç olduğu için denetimin bu mecralarda yapılması çok faydalı olacaktır. Zararlı sitelerin bir şekilde engellenmesi gerekiyor” diye konuştu.
“Patlama Riski Var”
Gençlerin elektronik sigaraların içerisinde kanserojen maddelerin olduğunu bilmediğini belirten uzmanlar, “ İnsanlar, bu sigaraları keyif verici olarak kullanıyorlar ama sonrasında bu sigaralar bağımlılık yapıyor. Gençlerimiz bu konuda bir oyuna gelmesinler. Elektronik sigaraların kutuları da cezbedici olduğu için bir yönelim söz konusu. Bu sigaraların içeriğinde 14 ile 200 nefes alımlık nikotin var. Oda 30 sigaraya denk geliyor. Sigara kullanıcılarının özellikle bu sigaraların patlama riskinin de olduğunu bilmeleri gerekiyor” dedi. Haber: Ziya Koçak
Yorum Yazın