Endemik İki Bitki Türü Bazı Hastalıklara Çözüm Olabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Endemik İki Bitki Türü Bazı Hastalıklara Çözüm Olabilir
Çorakgülü ve keten değneği isimli endemik bitkilerin, kanser başta olmak üzere farklı hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği düşünülüyor.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Selim Çakmak, bitkilerin hastalıkları tedavi etme potansiyelini araştıracak. Konuya dair hazırlanan proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) destek aldı.

Sentetik Türde İlaçlar Pek Çok Yan Etki İçeriyor

Kanser başta olmak üzere kalp hastalıkları, nörodejeneratif hastalıklar ve metabolik hastalıkların toplum sağlığını önemli ölçüde etkilediğini ve bu hastalıkların tedavisi için kullanılan sentetik ilaçların pek çok yan etkiye sahip olduğunu söyleyen Prof. Çakmak, bitkisel temelli bir ilaç üzerinde çalıştıklarını belirtti. Sentetik ilaçlara alternatif ürün geliştirme çalışmalarının son yıllarda oldukça arttığına dikkat çeken Çakmak, bu çalışmalarda çoğunlukla geleneksel tıpta kullanılan tıbbi bitkilere ve bu bitkilerin bileşiminde bulunan doğal bileşikler üzerine odaklanıldığını kaydetti.

Araştırma, Bitkilerin Potansiyelini Ortaya Koyacak

Buradan hareketle nadir yayılış gösteren ve zorlu yaşam koşullarına adapte olabilen endemik iki farklı bitki türüne yoğunlaştıklarını kaydeden Prof. Çakmak, “Halk arasında çorakgülü veya kazayağı olarak anılan Kalidium wagenitzii isimli bitki Tuz Gölü civarında, keten değneği olarak bilinen Asyneuma linifolium isimli bitki ise Adana bölgesinde yetişiyor. Bu bitkileri özel izinlerle topladık. Projemizde, bu bitkilerin kimyasal bileşimlerini inceleyeceğiz ve alzheimer, diyabet, kanser ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılma potansiyellerini ortaya çıkarmaya çalışacağız” dedi.

“TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Projesi” kapsamında desteklenen çalışma, ileri düzey farmakolojik çalışmalara ve ilgili bitkilerin korunup yetiştirilmesi faaliyetlerine de pozitif katkı sağlayacak. Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, çalışması münasebetiyle Prof. Çakmak’ı ve ekibini tebrik ederek başarılar diledi. Haber Bülteni

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kasten Öldürmeden Aranıyordu, JASAT YakaladıÖnceki Haber

Kasten Öldürmeden Aranıyordu, JASAT Yaka...

Kırmızı Et Fiyatlarına Gelen Zamlar, Vatandaşa Etin Tadını Unutturdu: Yükseliş SürecekSonraki Haber

Kırmızı Et Fiyatlarına Gelen Zamlar, Vat...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar