Fotoğraf Yoksa Ceza Yok

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fotoğraf Yoksa Ceza Yok
Bilerek ya da bilmeyerek trafikte yapılan hataların bedeli cebimizden çıkıyor. Kaçak geçişte, hız veya kırmızı ışık ihlalinde elektronik denetim sistemi (EDS) tespitiyle plakaya anında ceza kesilebiliyor. Cezaları gecikme faiziyle ödememek için otokontrol şart. Ayrıca haksız bulduğunuz cezalara da itiraz edebilirsiniz...

Hız sınırı aşımı, kırmızı ışık ihlali, direksiyon başında telefonla konuşma, köprü ve otoyollardan kaçak geçiş... Bu hataları yapanlar cezadan kaçamıyor.

Özellikle köprü ve otoyolları kullanan sürücüler kaçak geçiş cezalarının gelmesinden dertli. Bunun da farklı nedenleri var. Bazen köprü veya otoyoldaki HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) ve OGS’den (Otomatik Geçiş Sistemi) kaynaklı sorunlar yaşanıyor.

Bazen de yeterli bakiyenin bulunmaması nedeniyle ceza kesiliyor. Kesilen cezalar ise aylar sonra tebliğ ediliyor. Bu da ayrı bir mağduriyet oluşturuyor. Bunun için vatandaşın şüpheli hallerde kendi kontrolünü yapması şart.

Tebliğ Süresi Önemli

Yetkililerden edinilen bilgiye göre; Trafik cezaları ise e-Devlet’ten ‘araç plakasına yazılan ceza’ kısmından sorgulanabiliyor. Sürpriz cezalarla karşılaşmamak için sorgulama yapmakta fayda var.

“Vatandaşlar 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edebilir” Trafik cezasının muhatabına tebliğ edilmek zorunda olduğunu vurgulanıyor, “Bu tebligat ne zaman gelirse, itiraz ve yasal ödeme süresi o zaman başlar.

Tebliğ süresi ise trafik ihlalinin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadardır. Aksi takdirde ceza iptal edilir”

FOTOĞRAF DAYANAĞI YOKSA...

Trafik cezalarında cezanın iptalinin söz konusu olabildiğini belirtildi, “Özellikle sadece memur tarafından imzalanan ve sürücünün imzasının bulunmadığı durumlarda cezalar iptal edilebiliyor.

 Ayrıca trafik ihlaline ilişkin bir fotoğraf olmalı. Fotoğraf kaydının olmadığı hallerde de tutanağın dayanaksız olduğu gözetilerek itiraz edilebilir. Bu gibi durumlarda trafik cezasının iptaline karar verilebiliyor” diye belirtti.

KAMUYA MI ŞİRKETE Mİ?

Köprü ve otoyollarda kaçak geçiş yapanlara, giriş-çıkış yaptığı mesafeye ait ücretin dört katı kadar para cezası uygulanıyor. Geçiş ücretinin 15 gün içinde ödenmesi durumunda ise ceza uygulanmıyor. Ancak çoğu kişi cezasını nasıl sorgulayacağını ve varsa ceza ücretini nereye ödeyeceğini bilmiyor.

“Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait bir yolda kaçak geçiş yapıldıysa ‘kgm.gov.tr’ adresinde ‘ihlalli geçiş sorgulama’ kısmından bilgi alınabiliyor” dedi.

İCRA SÜRECİ YAŞANABİLİR

Vatandaşların asıl sorun yaşadığı konunun kamu-özel işbirliğiyle yapılan köprü ve otoyollarda “Bu yollarda kaçak geçiş yapan vatandaş, yolu işleten şirketin söz konusu yol için açtığı internet sitesinden cezasını öğrenebilir.

Ödemeyi de yine bu sitedeki talimatlar doğrultusunda yapabilir. Ancak son dönemde özel işletilen otoban ve köprülerde vatandaşın canı yanabiliyor. Çünkü sistemsel bir arıza olabiliyor ya da vatandaşın aracındaki kontür/bakiye yetmiyor. Bu durumda şirket bir süre sonra icra takibi başlatıyor” diye bildirildi.

TÜKETİCİ HEYETİNE GİDİLMELİ

Vatandaşın icra takibine itiraz etme hakkı olduğunu bilmediğini düşünülürse “İcra takibine itiraz edilmediğinde durum vatandaşın malına hacze kadar gidebiliyor.

Aslında özel bir şirketin işlettiği yolu kullanan vatandaş, ‘tüketici’ konumundadır. Tüketici Hakem Heyeti’ne gidilmesi durumunda kaçak geçiş yapan vatandaş, örneğin OGS veya HGS’den kaynaklanan bir sorun yaşamışsa, yine geçiş ücretini öder ama faiz işlemişse ondan kurtulabilir” Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Nesli Tükenme Tehlikesindeki 63 Penguen Arı Saldırısında Öldü!Önceki Haber

Nesli Tükenme Tehlikesindeki 63 Penguen...

Meteoroloji'den Kuvvetli Yağış Uyarısı!Sonraki Haber

Meteoroloji'den Kuvvetli Yağış Uyarısı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar