
Türkiye’de tasarruf mevduatları 930,3 milyar liraya ulaştı ve kişi başı tasarruf miktarı 11 milyon 500 lirayı aştı. Tasarruf yatırımını daha çok altın ile yapan Aksaray ise 7 bin 470 lira ile Türkiye ortalamasının altında kaldı.
Türkiye’de tasarruf mevduatları 2017’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 14,4 artarak 930,3 milyar liraya ulaşırken, kişi başı tasarruf miktarı 11 bin 500 lirayı aştı.
Türkiye’deki toplam tasarruf mevduatının yüzde 43’ü ise İstanbul’da birikti. Sahip olduğu nüfusla 129 ülkeyi geride bırakan İstanbul’da, kişi başına tasarruflar da 26 bin 658 liraya ulaştı. Kişi başı tasarruf mevduatı miktarında İstanbul’u, 16 bin 974 lirayla Ankara, 16 bin 958 lira ile Muğla, 15 bin 905 lirayla İzmir ve 12 bin 126 lirayla Antalya izledi.
Çalışan Az Tüketen Çok
Türkiye’nin tüm kentlerinde geçen yıl kişi başına düşen tasarruf mevduatı miktarının bin lira üzerinde olduğu görüldü. Bu dönemde, kişi başına tasarruf mevduatı en düşük olan kent bin 341 lira ile Muş oldu. Aksaray ise “orta” sınıfta yer aldı. Aksaray geçen yıl kişi başına 7 bin 470 lira tasarruf düştü. Uzmanlar Aksaray’da çalışan nüfus sayısının diğer illere göre azlığı ve tasarrufun ağırlıklı olarak altın ile yapılmasının bunda payı olduğu görüşünde. Özel Haber: Ziya Koçak
Yorum Yazın