“Hac adaylarında hak kaybı olmayacak”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray Müftüsü Hasan Hüseyin Güler 2021 yılında hac ibadetinin sadece Suudi Arabistan vatandaşlarına açık olması nedeniyle yapılamayacağı haberinin ardından 2020 yılında kura ile hak sahibi olan vatandaşların haklarının korunacağını bildirdi.

Müslümanların hevesle beklediği Hac için Suudi Arabistan yönetimi bu yıl farklı ülkelerden ziyaretçi kabul etmeyeceklerini duyurdu. Diyanet İşleri Başkanlığının, 2020’de Koronavirüs salgını nedeniyle hac ibadeti yapılamaması nedeniyle 2020’de kura ve kayıt hakkına sahip olan hacı adaylarının bu hakkının 2021’de de devam ettiğini belirtmişti. Hac İbadetinin gerçekleştirilemeyeceği haberinin ardından hak sahiplerinin durumu hakkında bilgi veren İl Müftüsü Güler 2020’de kuraya çıkan vatandaşların haklarının mahfuz (saklı) bir şekilde beklediklerini söyledi. Güler, “Pandemi sürecinde hac ibadeti yapılmadı en son 2019 yılında yapıldı. 2020 yılının mart ayından itibariyle ülkemizde de pandeminin etkileri görülmeye başladı. 2020 yılında hac tüm dünyaya kapatılmıştı. Bu yıl Suudi Arabistan yönetimi 2021 yılında ülke dışından hacı kabul etmeyeceklerini duyurdular sadece kendi vatandaşlarına yönelik 60 bin kadar bir sayıyla hac ibadeti için vatandaş kabul edeceklerini açıkladılar. En son 2020 yılında bir kura çekildi. Bu kura çekiminde isimleri çıkanlar şu an da hakları mahfuz olarak bekliyor. Yeni bir hac imkânı sunulduğunda Suudi Arabistan yönetimi hac ibadeti için ülkeye misafir kabul ettiğini duyurduğu an önce kura da ismi çıkmış ama gidemeyen, bekleyen kardeşlerimiz arasından yine kura sırasına göre gönderim yapılacaktır. Bu süre içerisinde vazgeçen olursa onlar yeniden kuraya tabi olacak. Herhangi hak kaybına uğratılmıyorlar” diye konuştu.

Son 3 Yılda Hacca Giden Vatandaş Sayısı

2020 yılında ve 2021 yılında yapılan ön kayıtlar itibariyle 15 bin 612 kişinin hacca gidebilmek için sırasını beklediğini söyleyen İl Müftüsü Güler, “Aksaray’da hacca gidenler yıldan yıla farklılık göstermektedir. Bu kapsamda 2020 yılı için 305 diyanet işleri bakanlığı 216 acente organizasyonu düzenlenmişti fakat pandemi sebebiyle bu kişiler hakkı mahfuz bir şekilde beklemeye alındı. 2019 yılında en son hac ibadeti gerçekleştirilmişti. 347 diyanet işleri başkanlığı, 251 acentelerin organizasyonuyla toplam 589 vatandaş hac ibadetini gerçekleştirmiştir. Buna bağlı olarak 2018 yılında 523, 2017 yılında 553 olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu rakamlar sadece hacca giden vatandaşların sayısı bir de hacca gidebilmek için bekleyen vatandaşlarımız var. 2020 yılında ve bu yıl yapılan ön kayıtlar itibariyle 15 bin 612 vatandaşımız hacca gidebilmek için sırasını bekliyor” ifadelerini kullandı 

5 Yılın En Yüksek Rakamı 2018 Yılı Oldu

Son 5 yılın en yüksek sayısının 2018 yılında olduğunu ifade eden Müftü Güler, “Umre mevsimin her döneminde gerçekleştirilen bir ibadet. Gerek Diyanet İşleri Başkanlığımızın gerek acentelerin organizasyonunda gerçekleştiriliyor. 2019 yılında 542 umrecimiz bu ibadeti yerine getirilmiş 2018 yılında 857 kişi son 5 yılın en yüksek sayısı 2016 yılında 642 vatandaşımız umre ibadetini gerçekleştirmek amacıyla Suudi Arabistan’a yolculuk etmiştir” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Harun Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
4 Suçtan Araması Olan Otostopçuya Mobese MüdahalesiÖnceki Haber

4 Suçtan Araması Olan Otostopçuya Mobese...

Aksaray’da bisikletle Oryantiring yarışmasıSonraki Haber

Aksaray’da bisikletle Oryantiring yarışm...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar