İLK YARDIM EĞİTİMİ MİNA’YI KURTARDI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İLK YARDIM EĞİTİMİ MİNA’YI KURTARDI
Aksaray’da yemek yerken boğazına kaçan ekmek nedeniyle boğulmak üzere olan 2 yaşındaki çocuğu ilk yardım eğitimi alan lokanta sahibi heimlich manevrası uygulayarak kurtardı.

Aksaray’da yemek yerken boğazına kaçan ekmek nedeniyle boğulmak üzere olan 2 yaşındaki çocuğu ilk yardım eğitimi alan lokanta sahibi heimlich manevrası uygulayarak kurtardı.

Lokantada annesiyle yemek yerken nefes borusuna kaçan ekmek nedeniyle soluğu kesilen çocuğu fark eden lokanta sahibi Murat Altındal (30) ilk yardım eğitimlerinde öğrendiği heimlich manevrasını uygulayarak Küçük Mina’yı kurtardı. 2 yaşındaki Mina Ü’nün nefessiz kaldığı ve müdahale edildiği anlar güvenlik kamerası tarafından kaydedildi.

Yaşanan olayı anlatan lokanta sahibi Murat Altındal, “Günlük hesap işlerimizi yapıyorduk. Bir anda bebeğin annesinin çığlık sesini duydum. Ani müdahalede bulunduk. Bu konuda kendi çocuğumuzdan da tecrübemiz vardı. Bir de aldığımız ilk yardım eğitimleri sayesinde kısa sürede zaten sıkıntıyı giderdik. Annesi sanırım ekmek vermiş yemesi için. O da küçük çocuklarda geneldir boğazına durmuş. Ani bir müdahalede bulunduk. Şükür çocuğumuz da sağlığına kavuştu” şeklinde konuştu.

Çocuklara Ve Yetişkinlere Farklı Uygulanıyor

Özel Aksaray Hastanesi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Erkan Öztürk müdahalede bulunan lokanta sahibini tebrik ederek, “Ben vatandaşımızı tebrik etmek istiyorum. Gerçekten aldığı tıbbi eğitiminde sayesinde bir hayatı kurtarmış oldu. Gerçekten özverili davranmış. O yüzden kendisini çok tebrik ediyorum. Heimlich manevrası 1974 yılında ABD'li doktor Henry Heimlich tarafından bulunmuş bir manevra, adını da kendisi koymuş zaten. Özellikle boğaza yabancı cisim, soluk borusuna yabancı cisim kaçma durumlarında uygulanan bir manevradır. Yapılan şey çocuk ve yetişkin gurupta farklı olabilir. Burada yapılan manevra çocuk gurubunda yapılmış bir manevra. Çocuklarda hafif oldukları için ters çevirip yapabiliyorsunuz, birazda ayaklardan kaldırıp yapabiliyorsunuz bu manevrayı. Ama yetişkin bir hastana yapılacak manevra karın boşluğu ile göğüs kafesi boşluğu arasına elinizi yumruk yapıp şu şekilde üzerinden yukarı doğru bastıracak şekilde, göğüs kafesine bastıracak şekilde 5 kez manevra yapma şeklindedir. Bu manevra hastanın arkasına geçilerek yapılır. Bu şekilde uygulanan basınç sayesinde soluk borusuna kaçan yabancı cismin dışarıya doğru atılması sağlanıyor. 5 kez yaptıktan sonra hastanın 2 kürek kemiği arasına yine 5 kez sıkı bir şekilde vurulur. Eğer hasta nefes almaya başladıysa bu manevra bırakılır. Ama hasta hala nefes almıyorsa ve tıkalıysa veya morarmaya başladıysa bu manevra tekrarlanabilir. Ama hala nefes almıyorsa 112’yi aramamız gerekiyor. Çocuklarda bu hafif oldukları için biraz daha ters çevirip aynı manevrayı yüzü yere bakacak şekilde yapabiliyorsunuz. Hayat kurtarıcı bir şey. Özellikle yabancı cisim kaçtığında. Soluk borusu tıkandığında 3-4 dakika arasında nefes alış süresi var. 4 dakikadan sonra gerçekten hastanın hayatını kaybetmesi söz konusu. Eğer bu süre içerisinde bu manevrayı yapabilirseniz hastanın tekrar hayatını kurtarabiliyorsunuz” diye konuştu. Haber: Harun Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ HAZİRAN’DA ARTTIÖnceki Haber

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ HAZİRAN’DA ARTTI

Zincirleme kazada bir yolcu yaralandıSonraki Haber

Zincirleme kazada bir yolcu yaralandı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar