Kiracılar Ev Aramaktan Ve Kiralara Yapılan Zamlardan Şikayetçi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kira artışlarında 1 Temmuz 2022-1 Temmuz 2023 arasında yapılabilecek en yüksek zam oranını yüzde 25 olarak sınırlandıran düzenlemeye ilişkin vatandaş Mümtaz Çiftçi “Bu 20 yıl içerisinde insanların DNA’sı bozuldu, ahlak bozuldu, ahlak kalmadı. Ahlakın yanında adalet de kalmadı. Bu yüzde yirmi beşten fazla kiraya zam yapılırsa hakkınızı kanuni yoldan arayın diyorlar. Ben televizyonda öyle izledim” dedi.

 Aksaray’da kira zamlarıyla ilgili vatandaşlar sorunlarını anlattı. Kirada oturduğunu belirten Mümtaz Çiftçi “Aksaraylıyım, kirada oturuyorum. Benim ev sahibim bana az zam yaptı. Ben kiraları çok bilmiyorum ama çok yüksek kira isteyenler var benim yakınımda bir komşu beş yüz liralık bir dairede bin liraya oturuyor, daha önce beş yüz liraya oturuyordu şimdi bin liraya oturuyor. Bu 20 yıl içerisinde insanların DNA’sı bozuldu, ahlak bozuldu, ahlak kalmadı. Ahlakın yanında adalet de kalmadı. Bu yüzde yirmi beşten fazla kiraya zam yapılırsa hakkınızı kanuni yoldan arayın diyorlar. Ben televizyonda öyle izledim. Hakkımı ben nerde arayacağım adalet binalarında adalet var mı ki, kime şikayet edeceğim? Dört bin iki yüz lira ile ben geçiniyorum diyenin ben aklından şüphe duyarım, tedavi olması lazım. Bu insanda akıl sorunu var demektir. Dört bin iki yüz elli lira ne demek ya şurada otursan bir döner yesen yüz liran gider. Bununla alakalı şöyle bir yol izlenmeli çok acil iktidarın değişmesi gerekiyor, iktidar değiştiği zaman bu memlekete bir güven gelir, güven tazelenir. Şu anki iktidara dünya güvenmiyor, kimse güvenmiyor. Yalanla dolanla bu milleti kandırarak uçuyoruz, uçtuk, uzaya gidiyoruz, petrol bulduk, gaz bulduk arakasından zamlar geliyor bir kilo şekerin kilosu 35 lira olmuş. Şunu da ayrıntı olarak söyleyeyim bu halk kendi durumunu tam detaylı anlatamıyor korkuyor, korku politikası var, sindirme var. İnsanlar başıma ne gelir diye korkuyor, herkes korkuyor sokakta kimse konuşamıyor, yani nereye kadar böyle korkacaksın, yeter artık hükümetin acilen değişmesi gerekir.  Son olarak eklemek istediğim bir şey Allah bu ülkeyi, bu insanları, din tüccarlarından, din ticareti yapanlardan korusun bu ülkeye en büyük zulüm din tüccarlığıdır bu din tüccarlığından kurtulursa bu ülke kurtulur” dedi.

“Zor Kiraladım”

Kiracı olduğunu söyleyen Emre Koyuncu “Şu an kiracıyım daireyi de zor kiraladım, daha doğrusu zor buldum. 2 ay sürdü fiyatlar çok yüksek. Aksaray gibi bir yerde kira bedelleri iki bin liradan başlıyor, aynı evi dayım Konya’da bin liraya tutuyor. Ben Aksaray’da iki bin liraya tutuyorum” dedi.

Bahadır Akça ise “Topakkayalıyım Hollanda’da yaşıyorum, bir tane evim var. Kiracılarımla aram çok iyi, ben normal kural ne ise zam yaparken onu uyguluyorum, ama bazı arkadaşlarımız kiracıyı çıkartıp daha yüksek fiyattan kiraya vermek istiyorlar evlerini. Bu sistem çok kötü. Bunu para için yapıyorlar. Bin liraya oturanı daireden çıkartmak istiyor, çıkarttıktan da iki bin liraya kiraya veriyor. Ama insanlarımız mağdur kalıyor. Bu şekilde yapmamaları daha doğrudur. Benim önerim sözleşme yapmaları her zaman kurallar ne ise ona uyulmalı sözleşme yapıldıktan sonra isterse oğlu gelsin isterse kendi çıkartmak istesin çıkartamaz sözleşme yapmışsın ona uymak zorundasın bir hüküm vermişsin ona mecbur uymak zorundasın her sene yüzde on, yüzde yirmi kirasını artırır seneye de doldurur. Ben şu anda daireme bir zam yapmadım. Şu an bin iki yüz lira” diye konuştu.

Yabancı Uyruklular Da Dertli

Suriyeli olduğunu belirten Nimetullah Raimi ise “34 yaşındayım kiracıyım. 7 yıldır kiracıyım böyle bir yasa hakkında bilgim yoktu, zaten her şey çok pahalı her şeye zam geliyor. Bin lira kira veriyorum, şimdiye kadar zam gelmedi. Ona çaresi yok ki adam zaten ödüyor her ay, her şey pahalı, ben fayansçıyım çalışıyorum ama yine zor çeviriyorum evi çaresi yok başka ne yapalım 2 kişi çalışıyoruz ama yine zor” ifadelerini kullandı.

Emlakçı Oktay Çapacı önlem alınması gerektiğini söyleyerek “Şu an Aksaray’da ciddi anlamda kira problemleri var. Müşterilerimizin kira bedellerinde yüzde yirmi artış görülmekte. Kirası bin lira olan bir dairenin bin iki yüz lira olması söz konusu, şu anda sıfır dairelerin kira bedelleri iki bin beş yüz ile üç bin lira arasında değişmektedir. Gün içinde beş, altı arasında müşterimiz kiralık daire sormakta ama biz bunların çoğuna karşılık veremiyoruz çünkü fiyatlar ciddi anlamda uçtu. Bu konu hakkında bir önlem alınmasını ve kira bedellerinin düşürülmesini talep ediyoruz ama daire sahipleri dairelerinin fiyatları yüksek olduğu için kira bedelleri ’de bin beş yüz lira ile üç bin lira arasında değişiyor” dedi.

Ev Sahipleri Mevcut Kiracılarını Çıkartıp Yüksek Fiyatla Ev Kiralıyorlar

“Ev sahipleri genelde eski kiracıları oturduğu için eski kiracılarını evden çıkartıp yerine yeni kiracı bularak daha yüksek fiyattan evini kiraya veriyor” diyen Emlakçı Oktay Çapacı “Daire sahipleri genelde kiracıları oğlum yurt dışından geliyor, oğlum evlenecek o oturacak diyerek kiracıları evden çıkartıyor. Vatandaş bu duruma çok tepkili, asgari ücret dört bin iki yüz elli lira. Vatandaş üç bin lira kira ödediği zaman maaşının yarısı tamamen kiraya gidiyor. Vatandaş nasıl geçinecek? Tabi ki tepkileri çok büyük, dairelerin bedellerinin yüksek fiyatta olması, kiracı evden çıktığı zaman evdeki masraflar (boya, mutfak dolabı, parke) bunların masraflarını ilave etmek zorunda kalıyor. Daire sahipleri bu nedenle kira fiyatları otomatik olarak iki katına çıkıyor bin lira olan bir evin kirası otomatik olarak iki bin lira oluyor, kiracıya ise oturuyorsan otur oturmuyorsan çık deniliyor kiracı mağdur oluyor. Ev sahiplerinden bu konuda anlayış bekliyoruz kira zamları ne ise enflasyon değerinde değil de mesela yüzde onluk bir artış güzel bir değerdi bin beş yüz liralık bir evde yüz elli liralık bir fark koyulursa daha güzel olur. Bizi de şöyle etkiliyor, zaten ev fiyatları sekiz yüz bin lira ile bir milyon lira arasında değişiyor, vatandaşlar ev almakta zorluk çektiği için tamamen kiraya yönlendi ve kira bedelleri de çok yüksek olduğu için talep çok tabi ama ucuz ev bulamıyoruz şu an. Bunu fırsat olarak görenler oldu ve kiralar çok fazla arttı” ifadelerini kullandı. Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaray’da Konteynerler Sürekli BakımdaÖnceki Haber

Aksaray’da Konteynerler Sürekli Bakımda

Aksaray’da 11 Mahalle Mültecilere KapatıldıSonraki Haber

Aksaray’da 11 Mahalle Mültecilere Kapatı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar