Kriz Sofraları Pazarda Vurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hayat pahalılığının her geçen gün arttığını söyleyen vatandaş, “Hadi eti yemiyorduk da tavuk ve yumurta bile göremiyoruz artık. Evimizde yağımız yok. Asgari ücretle çalışıyoruz ama geçinemiyoruz. Her şey ateş pahası olmuş, bu milletin sonu geldi de biz farkında değiliz. Artık buna dur demenin zamanı geldi” diyerek isyan etti.

Türkiye genelinde yaşanan ekonomik krizin en belirgin tablosu Pazar yerlerinde göze çarpıyor. Aksaray’da pazar yerlerinde etiketlere bakan ve filelerini dolduramayan vatandaşlar ekonomik kriz nedeniyle alım güçlerinin düştüğünü söyledi. Pazarcılar getirdikleri ürünlerin tezgahta kaldığından dert yanarken, vatandaş evine boş dönmekten şikayetçi.

Pazar alışverişi için tezgâhları gezen bir vatandaş Asgari ücretle çalıştığını belirterek evine tavuk dahi alamadığını söyledi. Aksaraylı kendi açını görmüyor diyen vatandaş “Artık yeter. Benim bir öksüzüm var. Evim kira, evin kirasını ödeyemedim. Ev sahibi ‘evden çık’ diyor. Ne olacak bizim halimiz? Nerde Afgan, Suriyeli varsa Aksaray'a doldurdular. Aksaraylı kendi açını görmüyor. Yeter artık” açıklamasında bulundu.

“200 Lira İle Hiç Bir Şey Alamıyoruz”

Asgari ücretle çalışan, evli ve 3 çocuk babası Coşkun Acar ise Pazar alışverişi yapmaya çalışırken cebinde 200 lira ile hiçbir şey alamadan evine döndüğünü söyledi. Hayat pahalılığı nedeniyle alım gücünün düştüğünü belirten Acar “Bir ülkede satan dertli, alan dertli ise hükümet suçludur. Bu ülkede zengin, orta ve dar gelirler vardı. İmdi zengin daha zengin, orta direği ve alt gelirli grubu bitirdiler. Pazara 200 lira ile geliyorum, hiçbir şey alamıyorum ya da alacaklarımın yarısını alıp gidiyorum. Bu gidişat hiç iyi değil. Bu gidişatın tek sorumlusu bence hükümettir” ifadelerini kullandı.

“Alabilen Öncelikli İhtiyaçlarını Alıyor”

Pazarda tezgâh açan 20 yıldır esnaflık yapan Cumali Çelik de vatandaşların etiketlere bakıp gitmesinden dolayı zor günler geçirdiklerine dikkat çekti. “Bu pazar tezgahı 6 kişiye bakıyor” diyen Çelik “Üzerimizdeki yük her geçen gün artıyor. İşlerimiz bir hayli sıkıntılı. Bir köy pazarına gidiyoruz, bin liralık mazot yakıyor araç, 200 lira da masrafımız var. Bizim bu masrafları çıkarabilmemiz için 2 ya da 3 ton ürün satmamız gerekiyor” dedi. Son zamanlarda yarım ve çeyrek karpuz talepleri nedeniyle kesilerek satış yapılması tartışmaları gündeme gelirken Pazar esnafı Çelik “Vatandaşlar öncelikli ihtiyaçlarını alıyor, karpuz almıyorlar. Geçen yıl kilosu 2 lira olan karpuz, az çok kazandırıyordu. Maalesef şimdi yüzüne bakan yok” dedi.

“Almanya İngiltere’yle Kıyaslamayın, Biraz Daha Sıkarız Olmazsa Başkasına Bakarız”

Pazar’da satış yapan bir başka esnaf da ürünlerinden kar etmediklerinin altını çizdi. Türkiye ekonomisinin refah seviyesi yüksek ülkelerle kıyaslanması konusuna değinen esnaf “Refah seviyesi yüksek ülkeler var. Almanya, İngiltere, G7 ülkeleri olarak bilinen ülkeler… Onlarla biz kendi ekonomimizi bir tutarsak bu iş zaten olmaz. Adamların Merkez Bankalarının faiz politikası 0.25. Bizimki 14. Senin zaten ülken yıllardır enflasyonla cebelleşiyor. Biraz daha sıkacağız, sıktığımız zaman ülke düzeliyor mu düzelmiyor mu bakalım? Düzelmezse başka birine bakarız” diye konuştu. Eski kazançlarının olmadığını, masrafların iyice ağırlaştığını da söyleyen Esnaf “Biz önceden haftalık 2 bin lira kazanıyorduk. Bin lirası masrafa çıkıyordu. Şimdi 2 bin liranın bin 500 lirasını masrafa çıkıyoruz. Bizim satışlarımız aynı, kazançlarımız aynı, ama kar marjımız düştü, kazancımız düştü” ifadelerini kullandı. Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Spor Dostluk Ve KardeşliktirÖnceki Haber

Spor Dostluk Ve Kardeşliktir

Yaz Spor Okulları BaşladıSonraki Haber

Yaz Spor Okulları Başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar