
Başkaları Tarafından Tescillenemeyecek
Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonu’nun (KIF) 1911’de kurulan ve merkezi Belçika’da olan Uluslararası Köpek Bilimleri Federasyonu’na (FCI) üyeliğinin kabul edilmesiyle Türkiye’deki köpek ırkları koruma altına alındı. Geçtiğimiz yıllarda cinsini belirlemek için çeşitli ölçümler yapılan Aksaray Malaklısı köpeği de kısa sürede tescillenecek.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde “Anadolu’da gezerken bir aslan gördüm” sözüyle betimlediği, yüzyıllardır Aksaray sınırları içinde yaşayan ve Aksaray’ın markası olan Malaklı köpeğinin ırk patentini almak için çok önemli adımlar atılmıştı. Türkiye’deki köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve tescilini sağlamak için çalışmalara hız veren Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonu yetkilileri, Türkiye’deki köpek ırklarını koruma altına almak için çalışmaları hızlandırdı. Aksaray malaklısı başta olmak üzere Türkiye’deki köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve tescilini sağlamak için girişimlerde bulunduklarını açıklayan KIF Başkanı Dr. Ümit Özkanal, KIF’ın 2006’da 5 dernek tarafından Türkiye’deki köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve onları tescillenmek amacıyla kurulduğunu belirterek, şu anda KIF’a 22 derneğin üye olduğunu kaydetti.
“Türkiye’de doğan yavrular, dünya çapında tanınacak”
KIF’ın 2006'dan beri FCI’ya üyelik için çalıştığını ifade eden Dr. Özkanal, şöyle konuştu: “FCI’nın Almanya’nın Dortmund kentinden 14 Ekim’de yaptığı toplantıda üyelik talebimiz kabul edildi. 14 Ekim’den itibaren Türkiye de FCI üyesi bir ülke konumuna geldi. Üyeliğimizle yerli ırkların Türkiye adına tescillenmesi sağlanacak. FCI’ya üye olmak için tüzüğümüzü hazırladık. Farklı ırklara ait 3 bin 500 köpeğimizi soy kütüğüne dahil ettik. Bundan sonra bütün kayıtlı köpeklerin şecerelerinin üzerinde FCI logosu olacak. Türkiye’de doğan yavrular, dünya çapında tanınacak ve dünya çapındaki yarışmalara katılacak. FCI’ya üye olmak için köpek yarışmaları düzenledik, hakem ve kinoloji seminerleri verdik. FCI’dan gelen yöneticiler çalışmalarımızı yerinde inceledi. FCI, 86 üyesiyle dünyanın en büyük köpek örgütü. Köpeklerin daha sağlıklı ırklarına uygun bir şekilde dünya üzerinde yaşamlarını sürdürmesine amaçlıyor” dedi.
“Köpek ırklarımız başkaları tarafından tescillenemeyecek”
Dr. Özkanal, Aksaray malaklısı gibi Türkiye’deki köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve tescilini sağlamak için çalışmalara hız verdiklerini anlatarak “Bundan sonra Türkiye’deki köpek ırkları koruma altına alınacak. Artık köpek ırklarımız başkaları tarafından tescillenemeyecek. Bu da ülkemize büyük bir ekonomik katma değer sağlayacak” dedi. Ülkelerin kendine ait köpek ırklarıyla değer kazandığını ifade eden Dr. Özkanal, “Ülkemizde en az 20 köpek ırkı var. İki yıl önce Fransızlar kangalımızı tescil etmeye kalktı. Ancak, girişimlerimiz sonunda kangalı kurtardık. Bundan sonra böyle talihsiz olaylarla karşılaşmayacağız” diye konuştu. Özel Haber: Ziya Koçak
Yorum Yazın