"Maliyetlerde Artış Yok, Çimento Üreticilerinde Kartelleşme Var!"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Maliyetlerde Artış Yok, Çimento Üreticilerinde Kartelleşme Var!"
Çimento fiyatlarında yapılan yüzde 43’lük zammın gelen tepkiler sonrası düşürülmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı Fatih Güneş, çimento üreticilerinde kartelleşme olduğunu ifade ederek, "Maliyetlerde artış yok" dedi.

 Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi FATİH Güneş, Aksaray basınına ve kamuoyuna yaptığı açıklamada çimento üreticilerine tepki gösterdi.

Enerji maliyetlerinde artış olmadığını ifade eden Güneş, üreticiler arasında bir kartelleşme olduğunu ifade ederek, bu durumun kamu ve vatandaş zararına olduğuna dikkat çekti.

"Yine de Artmaya Devam Etti"

2021 Mart ayından itibaren çimento fiyatlarındaki artışın durmadığını ifade eden Fatih Güneş, "O dönem 140 liralık faturanın birden 400 liraya çıkmasını biz dönemin Ticaret Bakanına gösterdik ve normalin üstünde bir artış olduğunu ifade ettik. Zamlar ile ilgili konfederasyon olarak Rekabet Kurumuna da başvuru yaptık. Çimento üreticileri yine de fiyat artırmaya devam etti. Süreç böyle devam edince Eylül 2021 yılında konfederasyon ve Aksaray Müteahhitler Birliği olarak 15 günlük işlerimizi durdurma eylemi yapmıştık" dedi.

"Fırsat Buldukça Fiyat Artırıyorlar, Tekelleşmiş Durumdalar"

Aksaray'da çevre illere kıyasla çok daha fazla proje olduğunu ifade eden Başkan Güneş, "Sektörü hep canlı tutuyoruz. Bizimle birlikte 200'ün üzerinde sektör hareket, üretim halinde ki bunlardan en önemli kalem olan 30'un üzerinde malzemenin içinde yer alan çimento. Bugün itibari ile çimentonun ton fiyatı 2 bin 500 TL civarına geldi. Çimento inşaat sektöründe oldukça önemli kalem. Çimento, beton fiyatlarını belirler. Son 3 yılda hiçbir ürün 20 katı artmadı. Ağırlıklı olarak girdi ve enerji maliyetlerinin yüksek olduğunu ifade ediyorlar ama ama son 6 ayda enerji maliyetlerine de artış olmadı. Tepkiler sonrası fiyatlarda bir geri çekme yaptılar ama nakliye ile birlikte zaten tonu 2 bin 500 liraya denk geliyor. Çimento üreticileri fırsat buldukça fiyatları artırıyorlar. Tekelleşmiş durumdalar. Fiyatları sabitleyip tüm üreticiler aynı fiyatı kullanıyorlar. Tekel anlayışı var. Kocaeli olarak yapı stoğumuzu yenilememiz gerekiyor. İnşaat maliyetleri her geçen gün artıyor. Enflasyonda arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadık. Maliyetleri artmadan çimento üreticilerinin fiyat arttırması kentsel dönüşümü ve vatandaşın konuta erişimini zorlaştırıyor" açıklamasını yaptı.

"Kendi Aralarında Fiyat Belirleyip Tüm Tesislerde Aynı Fiyatı Uyguluyorlar"

Ticaret Bakanlığı ile bu konuda görüşme yaptıklarını, kartelleşmeden rahatsızlık duyduklarını ve bunun bir an önce kontrol altına alınmasının şart olduğunu söyleyen Güneş, "Kendi aralarında fiyat belirleyip tüm tesislerde aynı fiyatı uyguluyorlar. Bu durum kamu yatırımlarını da düşürüyor. Yatırımlar azalıyor. Kamu maliyetine ve kentsel dönüşüme de zararı olan bir konu. Bu durumu kınıyoruz. Tekelcilik anlayışından vazgeçmeliler. İMKON Konfederasyon ile yaptığımız toplantıda her türlü tepkiyi konuştuk. 30 Nisan'da genel kurulumuz var burada da detaylı şekilde karar alacağız. Bütün iletişim kanallarını zorladık. Neticede biz de radikal bir karar alıp sahada uygulayacağız. Benim anladığım kadarıyla kamuoyu baskısı nedeni ile bunu yaptılar. Kamuoyunun tepkisi ve bakanlık görüşmeleri ile bu kararı almış olabilirler ama yine de piyasa değerlerinin çok üstünde. 2021 Mart ve 2024 Mart ayı arasında hiçbir kalemde 20 katı zam gelmedi" şeklinde konuştu. Haber: Kemal Onur Atalay 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Süper Lig'e Veda EttiÖnceki Haber

Süper Lig'e Veda Etti

Bir Anlık Kontrol Kaybıyla Tepetaklak Oldular: 2 YaralıSonraki Haber

Bir Anlık Kontrol Kaybıyla Tepetaklak Ol...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar