
Hemen her gün hava durumunu öğrenmek adına Meteoroloji’nin yayımladığı bilgilere bakılır.
Hal böyle olunca meteorolojinin sadece hava tahmininde bulunan ve bu tahminleri kamuoyu ile paylaşan bir kurum olduğu düşünülür. Ancak gerçekte Meteoroloji sadece bu ölçümleri yapan bir kurum değil. Bu görevinin dışında meteoroloji, pek çok önemli ve az bilinen hizmetlere de imza atıyor. Meteorolojinin ürettiği bilgileri havacılar, denizciler ve nakliyeciler düzenli olarak takip ederek kullanıyor. Gerek sevil ve gerekse askeri pilotlar kurumla irtibattalar.
Yine denizciler ve balıkçılarda kurumun hizmetlerinden yararlanıyorlar. Bunların yanı sıra Meteoroloji Fenoloji rasatları da yapıyor. Bu, iklim ve iklime bağlı bitkilerin gelişimini sürekli takip etmek adına önemli bir gözlem. Hangi bitki hangi iklimde daha iyi olur sorusuna meteoroloji yaptığı ölçümler ve gözlemlerle katkı sunar. Her bölgeye otomatik ölçüm istasyonları kurularak bölgelerin kendi içinde değişen iklim karakterleri de yine Meteoroloji vasıtasıyla yapılıyor.
Ayrıca yenilenebilir enerji kaynakları da kurum tarafından araştırılıyor. Bu iş için ciddi çalışmalar yürütülüyor. Çalışma kapsamında Türkiye Rüzgâr Atlası yapıldı. Bu atlas sayesinde Türkiye’nin neresinde, hangi hızda ve hangi zamanlarda rüzgâr olduğu tespit edilmekte ve rüzgârın enerjiye dönüştürülmesine dair planlamalar sürdürülüyor. Güneşlenme miktarları da yine kurum tarafından yapılan ölçümler içerisinde yer alıyor. Haber: Ziya Koçak
Yorum Yazın