“Modern Sulama Tarım Ve Sanayiyi Güçlendiriyor”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Modern Sulama Tarım Ve Sanayiyi Güçlendiriyor”
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız Aksaray’ın verimli topraklarının suyla buluşması için yapılan çalışmaları değerlendirdi. Suyun yaşamsal bir önemi olmasının yanında üretim süreçlerini de önemli ölçüde etkilediğini belirten Yıldız “Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor” hatırlatmasında bulundu.

DSİ’nin Kurum olarak yaptığı çalışmaları aktaran Yıldız “Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atık su arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor” diye konuştu.

“Uluırmak Sulaması Modernleşiyor”

Aksaray’da 214 bin 200 dekar tarım arazisini modern sulama sistemleri ile buluşturması hedeflenen “Aksaray Uluırmak Mamasın Barajı Sulaması Yenileme Çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Yıldız “1965 yılında işletmeye alınan Aksaray  Uluırmak Mamasın Barajı, Konya Kapalı havzasında olup, kuzeyden ve doğudan Kızılırmak havzası, güneyde Konya Kapalı havzasındaki Kaşlı yaylaları ve Bor ovası, batıda Tuz gölü, Cihanbeyli ovası Obruk yaylarını kapsamaktadır. Aksaray Uluırmak Mamasın Barajı Sulaması Yenileme İşi projesi kapsamında Aksaray İli Merkezi olmak üzere 18 adet çevre yerleşim yerine hizmet etmektedir.   Açık şebeke olarak hizmet gören 196 bin 880 dekar sağ sahil ve 17 bin 320 sol sahil olmak üzere toplam 214 bin 200 dekarlık Uluırmak Sulamasının borulu şebeke haline dönüştürülmesi amacıyla ele alınmıştır. Yapılacak toplam borulu şebekesi kanal uzunluğu 465 bin 934 metredir. Çelik boru döşeme imalatları tamamlanmış olup işte gerçekleşme yüzde 42’dir” dedi.

“Yıllık Hedef 90,4 Milyon TL”

Aksaray’ın Türkiye tarımsal üretiminde önemli bir yer teşkil ettiğine değinen Yıldız modern sulama yöntemi ile 2022 birim fiyatları üzerinden ülke ekonomisine yıllık 90,4 Milyon lira katkı sağlanmasının hedeflendiğini  söyleyerek “Ülke tarımında önemli yeri bulunan Aksaray’ın kadim ve bereketli topraklarında modern sulu tarımı yaygınlaştırmak için büyük çaba sarf ettiklerini ve projenin tüm aşamalarının tamamlanması neticesinde 214 bin 200 dekar tarım arazisini modern sulama sistemlerine kavuşacaktır” şeklinde konuştu. 

Haber: Celil Acar

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Altınsoy Gündemi DeğerlendirdiÖnceki Haber

Başkan Altınsoy Gündemi Değerlendirdi

58 Dakikamız Oyun Oynayarak GeçiyorSonraki Haber

58 Dakikamız Oyun Oynayarak Geçiyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar