Nohutta Hastalığa Dikkat! Üreticilere Hayati Uyarı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nohutta Hastalığa Dikkat! Üreticilere Hayati Uyarı
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, verim düşüklüğünün önüne geçmek için nohutlarda antraknoz (mantar)  hastalığına karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, üreticileri bu konuda uyardı.

“Bu Hastalık Nohutu Gazel Gibi Yapıyor ve Kurutuyor”

Antraknoz (Mantar) hastalığının verim kayıplarına neden olduğunu belirten Başkan Koçak, “Nohut bitkisinde önemli verim kayıplarına neden olan antraknoz (Mantar) hastalığı konusunda üreticilerimizin ekili alanlarını kontrol etmelerini, ilaçlı mücadele konusunda ziraat odamız yâda Tarım İl ve İlçe müdürlüklerimizden bilgi almalarını önemle rica ederiz. Nohut kuru havayı, lodosu ister. O da yok. Nem oluştuğunda ise bu hastalık görülebilir ve nohutta antraknoz hastalığı meydana gelebiliyor. Bu hastalık nohutu gazel gibi yapıyor ve kurutuyor. Üreticilerin arazilerde ciddi verim düşüklüğüne yaşamasına sebep oluyor” dedi.

Antraknoz ile Mücadelede Bu Bilgiler Çok Önemli

Antraknoz ile mücadele yöntemini de anlatan Koçak, “Antraknoz hastalığı görülmeyen tarlalardan tohumluk alınmalıdır. Nohutta antraknoz hastalığı tarladan bulaşmasını engellemek amacıyla ekim nöbeti uygulanmalıdır. Hasat işlemi yapıldıktan sonra tohumluk olarak kullanılacak miktar ayırtılmalı, tohumluk için 7-8 gün süre ile kurutma işlemi yapılmalı kurutma işlemi yapıldıktan sonra tohumluk uygun depo şartların da muhafaza edilmelidir.

Hastalık ve zararlılara karşı daha dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir. Hastalığı önleyici ilaçlama işlemi yapılmalıdır. Ekim esnasında tohumların normal derinliğe düşmesi sağlanmalıdır. Zamanında mücadele yöntemi alınmamış tarlalarda hastalığın ilk görüldüğü zaman hastalıklı nohut bitkileri sökülerek tarladan uzaklaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı. Haber: Sedef Nazlı

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diş Hastanesi Bahçesinde Tartışma: Aracın Camlarını Yerle Bir EttiÖnceki Haber

Diş Hastanesi Bahçesinde Tartışma: Aracı...

Bu Kez Vatandaşı Zehirleyemediler!Sonraki Haber

Bu Kez Vatandaşı Zehirleyemediler!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar