Obezite Tehlike Saçıyor! Sağlıkla Kalmak İçin Bu Önerilere Kulak Verin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Obezite Tehlike Saçıyor! Sağlıkla Kalmak İçin Bu Önerilere Kulak Verin
4 Mart Dünya Obezite Günü olması nedeniyle Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü yazılı bir bülten yayımladı. Yapılan açıklamada, fiziksel aktivitenin artırılmasının önemli olduğu, sağlıklı beslenmeyle obeziteden kaçınılabileceği belirtildi.

 4 Mart Dünya Obezite Günü nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü, yazılı bir açıklamada bulundu. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de obezite oranında yükseliş görüldüğü ifade edilirken, obeziteden korunmak için neler yapılabileceğine değinildi.

"2020'de Her 7 Kişiden 1'inin Obez Olduğu Bildirilmiştir"

Obezitenin; hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski artırdığı ifade edilirken, "Dünya Obezite Federasyonu’nun 2023 yılı raporunda 2020’de yaklaşık 1 milyar kişinin (her 7 kişiden 1’i) obez olduğu bildirilmiştir. Obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsur sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Sağlıklı yaşam için yetişkinlikte haftanın en az 5 günü ve günde en az 30 dakika orta şiddetli veya haftada en az 75 dakika yüksek şiddetli; çocukluk çağında ise günde en az 60 dakika orta veya yüksek şiddetli fiziksel aktivite yapılmalıdır" denildi.

"Sağlıklı Beslenme Kültürünün Edinilmesi Önemlidir"

Obezitenin beslenme ile yakından ilgili olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Obezite de dâhil, beslenme ile ilişikli kronik hastalıkların gelişimini önlemek için sağlıklı beslenme kültürünün edinilmesi önemlidir" ifadelerine yer verildi.

Obeziteden Korunmak İçin Bu Maddelere Dikkat

Beden kütle indeksinin 20,0-24,9 kg/m2 arasında olması gerektiğine dikkat çekilirken, "Küçük yaşlardan itibaren vücut ağırlığı, kan basıncı, kan şekeri düzeyi, kan yağları ve kemik sağlığını olumlu yönde etkileyecek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması sürdürülebilir olmalı, sık kilo alıp vermekten kaçınılmalıdır. Besin çeşitliliği artırılmalı, her öğün her besin grubunda yer alan besinlerden biri seçilerek gereksinim kadar tüketmeye özen gösterilmelidir. Sıvı tüketimi artırılmalı; günde en az 8-10 su bardağı (2,5-3 litre) su tüketilmelidir. Toplam ve doymuş yağ alımı azaltılmalıdır. Tüketilen doymuş yağ miktarı günlük alınan toplam enerjinin yüzde 10’unu aşmamalıdır. Sebze ve meyveler mevsiminde ve günde en az 400 g tüketilmelidir. Düzenli yemek yeme alışkanlığı edinilmeli ve geç saatte yemek yemekten kaçınılmalıdır" sözlerine yer verildi.

Başarı İçin Üçlü Tedavi Programı

Obezite tedavisi için çeşitli yöntemler olduğuna dikkat çekilirken, "Başarılı bir şekilde yürütülmesi için; “diyet, egzersiz ve davranış değişikliğini” içeren üçlü tedavi programı; hekim, diyetisyen, fizyoterapist, egzersiz uzmanı ve ihtiyaç halinde psikiyatrist ve psikolog gibi meslek gruplarından oluşan bir ekip tarafından uygulanmalıdır. Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetinden de yararlanabilirler" denildi. Haber: Sedef Nazlı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karacaer: "Vatandaştan Kopuk Siyaset Yapmıyoruz"Önceki Haber

Karacaer: "Vatandaştan Kopuk Siyaset Yap...

“Aileyi Ayakta Tutan Değerler” Konferansı GerçekleştirildiSonraki Haber

“Aileyi Ayakta Tutan Değerler” Konferans...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar