Öğrencilerde sınav stresi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Öğrencilerde sınav stresi
İnova Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Gül, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek olan öğrencilere ve bu süreçte ailelerin çocuklarına nasıl davranması gerektiğine dair önerilerde bulundu.

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Gül birçok öğrencinin aklından geçen “Başaramazsam, arkadaşlarımdan geri kalırsam, yapamazsam ailem bana ne der” gibi düşüncelerin azalmasına yardımcı olabilecek birtakım aktiviteler yapılabileceğinden bahsetti. Gül, bu süreçte ailelerin ve çocukların rolünü de anlattı. Kaygının, kişinin hayat kalitesini bozan, anlık düşünce yeteneğini kısıtlayan bir duygu olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Gül, kişilerin genellikle sınav kaygısı yaşadıklarında zihinsel, fiziksel ve duygusal birtakım belirtiler gösterdiklerini aktardı. Başarısız olmuş insanlarda bir süre sonra öğrenilmiş çaresizlik duygusunun geliştiğini söyleyen Gül, “Bu kişilerin zihinlerinden sürekli olarak ya yapamazsam, ya başarısız olursam, arkadaşlarım kazanır da ben geride kalırsam gibi bu tarz olumsuz düşünceler geçer.

Başarısız olmuş insanlarda bir süre sonra öğrenilmiş çaresizlik gelişiyor. Öğrenilmiş çaresizlik, insanın bir kere yapamadığı bir şey sanki hiçbir zaman başaramayacakmış gibi bir inancın gelişmesi. Bu olayın temelinde yatan şey ise çocukluktan beri kendimizle ile kurduğumuz yanlış ilişki. Örneğin ilkokulda öğretmen tahtaya bildiğin bir soru yazıyor fakat sen o soruyu heyecanlanır yanlış yaparsam ya da rezil olursam diye düşünerek yapmıyorsun daha sonrasında bu soruyu yapan birisi ile kendini kıyaslıyorsun bu seferde senin kendine olan öz güvenin kırılıyor. Kendinle kurduğun bu tür olumsuz ilişkiler sonucu öz güvenin azalıyor. Yıllar içerisinde sürekli bu duyguyu yaşaya yaşaya ben yetersizim, ben yapamam gibi inançlar içerisine giriyorsun” dedi.

“Çocuklar Da Aileler De Yarışmamalı”

Ailelerin bu süreçte önemli rolleri olduğunu söyleyen Psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Gül, çocuğu sınava girecek olan ebeveynlere de birtakım önerilerde bulundu. Bu süreçte ailelerin çok büyük beklentiler içerisine girmemeleri gerektiğini aktaran Gül, “Ailelere önerim özellikle çocuklarına güven vermeleri. Ailelerde birbirleriyle yarışmamalı. Sınav sürecinde ve sınav sonrası aileler kendi arasında bir yarışa giriyor bu şekilde farkında olmadan çocuğu stres altına sokuyorlar. Sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmaları, desteklerini hissettirmeleri, başkalarıyla kıyaslamamaları ve kararlarına saygı duymaları gerekmektedir” diye konuştu.

“Kaygılanmayın Nefes Alın”

Kaygının temelinin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirten Uzman Psikolog, öğrencilerin bu bilgi eksikliğini ellerinde kalan süre zarfı içerisinde gidermeye çalışmalarının yanı sıra kendilerini rahatlatacak bazı aktiviteler yapmalarının yararlı olacağını vurguladı. Gül, konuyla ilgili olarak, “nefes ve gevşeme egzersizi yapmak, yürüyüş yapmak, sık aralıklarla mola vermek gibi aktiviteler kaygının azalmasına yardımcı olacaktır. Yani dikkatimizi başka bir yöne odaklamaya çalışmalıyız” ifadelerini kullandı. Haber: Gamzenur Eryılmaz

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Kazanılmış hakların gaspına izin vermeyeceğiz”Önceki Haber

“Kazanılmış hakların gaspına izin vermey...

Erasmus + projelerinde Aksaray başarısıSonraki Haber

Erasmus + projelerinde Aksaray başarısı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar