
Sahte sigortalılık ve kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında Aksaray dahil 81 ilde yürütülen denetimlerde yüz binlerce usulsüz işlem tespit edildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aralarında Aksaray’ın da bulunduğu 81 ilde sahte sigortalılık ve kayıt dışı istihdama yönelik denetimlerini artırdı. Kurumun uzun süredir yürüttüğü çalışmalar kapsamında, fiilen çalışmadığı halde sigortalı gösterilen kişiler tek tek tespit edilerek ciddi yaptırımlar uygulandı.
245 bin kişinin sigortası iptal edildi
SGK’nın yürüttüğü incelemelerde bugüne kadar 3 bini aşkın sahte iş yeri belirlenirken, bu iş yerleri üzerinden sigortalı gösterilen 245 binden fazla kişinin sigortası ve emekliliği iptal edildi. Denetimlerin, gelişmiş dijital sistemler ve saha kontrolleriyle eş zamanlı olarak sürdürüldüğü bildirildi.
Kurum tarafından geliştirilen analiz sistemlerinde; iş yerlerinin faaliyet alanı, çalışan sayısı ve prim ödeme düzeni gibi birçok kriter dikkate alınıyor. Bu sayede riskli görülen iş yerleri kısa sürede tespit edilerek incelemeye alınıyor.
“Hatır sigortası” ciddi sonuçlar doğurabiliyor
Uzmanlar, kamuoyunda “hatır sigortası” olarak bilinen yöntemle yapılan işlemlerin ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekiyor. Mevzuata göre sigortalı sayılabilmek için fiilen çalışmak ve işverene bağlı olmak gerekiyor. Bu şartların sağlanmaması durumunda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılıyor.
Sadece sigorta iptal olmuyor, emekli maaşı da kesiliyor
SGK, usulsüzlük tespit edilen durumlarda yalnızca sigortalılığı iptal etmekle kalmıyor; bağlanan emekli maaşlarını da kesiyor. Ayrıca bugüne kadar yapılan ödemeler yasal faiziyle birlikte geri tahsil ediliyor. Süreç kapsamında ilgili kişiler hakkında hukuki işlemler de başlatılıyor.
Aynur Altunışık






























Yorum Yazın