
Sosyal Güvenlik Kurumu, Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği ile başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 18 adet ilacın geri ödeme listesine alındığını açıkladı.
SGK Müdürü Bilal Akgün, yaptığı açıklamada SGK hizmetlerinin en önemlilerinden birinin hastaların tedavisinin vazgeçilmez bir parçası olan ilaçların temini konusu olduğunu vurgulayarak, bu bağlamda bugüne kadar sağlık konusunu bir maliyet unsuru olarak görmeyen bir anlayışla hareket ettiklerini kaydetti. Akgün, “Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği ile başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılan 18 adet ilaç geri ödeme listesine alındı. Yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde listeye yeni ilave edilen ilaçlar; akciğer kanseri, multiple skleroz, atipikhemolitik üremik sendrom (aHÜS), paroksimalnokturnalhemoglobinüri (PNH), aktif ankilozanspondilit, plak psoriasis, aktif psoriatikartrit, anal fissürlere bağlı ağrıların tedavisi, narkolepsi ve obstrüktif uyku apnesi tedavilerinde kullanılmaktadır” dedi.
Akgün, geri ödemeye alınan ilaçların bazıları ve kullanım alanlarını ise “VERXANT: Aktif ankilozanspondilit, plak psoriasis, aktif psoriatikartrit (cilt ve eklem romatizmal hastalıkları)
Akciğer kanser ilaçları XALKORİ, TAGRİSSO, ALECENSA, ZYKADIA, IRESSA. SOLIRIS: AtipikHemolitik Üremik Sendrom (aHÜS) ( kan hücreleri ve böbrek hücreleri hasarı hastalığı) ve paroksimalnokturnalhemoglobinüri (PNH) kan hücrelerinin parçalanarak idrarla atılması OCREVUS: Multipl Skleroz ( beyin ve omurilikte beyaz leke hastalığı), NUVIGIL: Narkolepsi ( gündüz aşırı uyku hali) ve obstrüktif uyku apnesi (gece nefes durması hali) DOPADEX: Parkinson hastalığı” şeklinde sıraladı. 2017 yılının ikinci döneminden itibaren yaklaşık 100 adet ilaç geri ödeme listesine alındı. Bu ilaçlardan bir kısmı da daha önce TEB aracılığıyla yurt dışından temin edilen ilaçlardı. Özel Haber: Ziya Koçak






























Yorum Yazın