
Sütün Beyazlığına Leke Getirmeden İşimizi Yapmalıyız
Aksaray Halk Eğitim Müdürlüğü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Süt Üreticileri Birliği'nin ortaklaşa yürüttüğü ‘Süt Hijyen Eğitimi’ni başarıyla tamamlayan 187 kursiyere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.
Aksaray’da sütün üretimi, toplanması, depolanması ve nakliyesinde çalışanların öncelikle süt hijyeni konusunda Halk Eğitim Müdürlüğü, İl Gıda Tarım Müdürlüğü ile Süt Üreticileri Birliğinin 4 gün boyunca 24 saat üzerinden yürüttüğü ‘Süt Hijyen Eğitimi’ tamamlandı. Kursu başarıyla bitiren 187 süt tedarikçisiyle Okurlar Tesisinde bir araya gelen Aksaray Merkez İlçe Süt Üreticileri Birliği, AKSÜTBİR ve Zootekni Derneği Başkanı Esat Zengin, sertifika dağıtım töreninde, sütteki hijyen konuları uzmanlar kesimlere tarafından üreticilere anlatıldığını belirtti. Burada bulunan süt tedarikçilerinin bir kamu hizmeti gördüğünü dile getiren Zengin, “Buradaki arkadaşlarımız günlük 550 ton sütün toplanması, soğutulması ve sanayiciye teslim edilmesinde etkin görev alan tedarikçilerimizdir. 850 ton üretilen günlük sütten 550 tonu Aksaray merkez ve Gülağaç ilçemizde üretilen soğutulan ve sanayicimize teslim edilen sütlerden oluşmaktadır. Bazı sanayiciler sütün kalitesi düşük bahanesiyle ucuz aldığını duyuyoruz. Sütün hilesi vardır ama asla kötüsü yoktur. Bunu sorunu da verilen eğitimler ve yapacağımız çalışmalarla aşacağız. Süt Hijyen Eğitim sertifikasını 4 gün süreyle 24 saat üzerinden düzenlenen kurs sonunda aldınız. Bu sertifika sayesinde süt toplama vasfınız yasal düzeye kavuşmuş oldu. Bu sertifikayı alanlar sütün bilimsel anlamını bilen kaliteli sütün oluşmasında katkı sağlayan ve üreticilerin sağmış olduğu sütün temiz verilmesine öncülük yapanlar olduğunuzu bilin ve buna göre hareket edin” dedi.
“Sütün Beyazlığına Leke Getirmeden İşimizi Yapmalıyız”
Süt’ün insanlık için çok önemli bir gıda maddesi olduğuna vurgu yapan Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Köksal, “Sütün beyazlığına aklına leke getirmeden işimizi yapmalıyız. Halk Eğitim Müdürlüğü olarak bizler ihtiyaç olan tüm alanlarda hizmet veriyoruz. Eğitim olmadan hiçbir iş sağlıklı olmayacağını biliyoruz. Biz temiz bir milletiz ve bu temizliğimizi yaptığımız her işe yansıtmalıyız. Burada hijyen eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan arkadaşlarımın işlerini lakıyla yapacağına gönülden inanıyorum” diye konuştu.
“Eğitim Her Şeyin Başıdır”
Eğitimin önemine dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami Zabun da, “Eğitim her şeyin başı olduğu gibi, eğitimsiz hiçbir şeyin yapılmayacağı anlayışıyla her şeyin modern bir anlayış ile eğitim verilerek gerçekleştirilmesi gerektiği hususunda hepimiz hemfikiriz. Böyleyse yaptığımız her işin eğitimi verilmesi tekniğe uygun bir şekilde yapılması gerekir. Bakanlığımız bunun için eğitimi başından sonuna devam ettirmektedir. Eğitimi alanlara fazladan destek veriliyor. Eğitim gerekli ve önemlidir. Sağlıklı sütün elde edilmesi, fabrikalarda randımanları süt ürünleri yapması hedefimiz. Denetimlerimiz yapılarak süt numuneleri almaktayız. Bakteri sayıları takip ediliyor. 2017 yılından sonrada bu daha da yaygınlaştırılacak ve denetimlerimiz arttırılacak. 4 gün süreyle 24 saat üzerinden 187 kişi süt hijyen eğitiminde başarılı olduğundan kendilerine sertifikaları verilecek. Hayırlı olmasını temenni ediyorum. Aksaray’da yıllık 346 bin ton süt üretiliyor. Bu üretimi günlük 850 ton ile gerçekleştirmekteyiz. Türkiye genelinde Balıkesir ve İzmir’den sonra ilk 5’in içerisindeyiz. Bunu da eli nasırlı çiftçilerimiz sağlıyor. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
“Her Geçen Gün Kalite Ve Standarttı Artırıyoruz”
Dünya üzerinde var olan 8 milyon canlının sahip olunan teknoloji sayesinde ancak 1 milyonunun tespit edilebildiğini anlatan Vali Yardımcısı Şahin Bayhan da, “Bu 1 milyonun çok ciddi kısmı hayvanlar alemine ait. Bu hayvanlar alemine ait olan 3 tane canlı insan için çok önemli. 1 Balık, 2. tavuk 3’üncüsüde inek. Eğer bu 3 canlı olmasa insanlık bugünkü istenilen besin kaynağını üretemez. Hepimizin derdi evimize ekmek, süt, peynir gibi gıda maddeleri götürmek. Bunları gönül rahatlığıyla yiyebiliyoruz. Her geçen gün kalite ve standarttı artırıyoruz.
İşte bu eğitimin önemini burada aramamız gerekiyor. Ülke olarak Halk Eğitimlerin bu kurslarını çok önemsememiz gerekiyor. Çünkü insan başına düşen eğitimimiz 4 yıla denk geliyor. Bunu Halk Eğitim ve diğer kuruluşlarımız sayesinde 6 ve 7 yıla çekebiliyoruz. Süt tedarikçisinin sütü zamanında soğuk hava zincirini bozmadan fabrikaya teslim etmek çok önemli. Bu eğitiminizin Aksaray ve insanlık için çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Aldığınız eğitimleri uygulamaya koyacağınızı umarak hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Konuşmaların arından süt hijyen eğitimini başarıyla tamamlayan 187 kursiyere sertifikaları verildi. Haber: Ziya Koçak
Yorum Yazın