Yılkı Atları Yardım Eli Bekliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yılkı Atları Yardım Eli Bekliyor
 Aksaray’da 2018 yılında Belediye tarafından satın alınarak Hasandağı’nda özgürlüğüne kavuşturulan yılkı atları ekolojik sistemdeki bozulmalar nedeniyle susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Doğa Fotoğrafçısı ve Gönüllüsü Suna Güzel ve Fahri Tunç’un fotoğrafladığı atların son durumları görenleri üzdü.

Önceki Dönem Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı’nın girişimi ile ağır işlerde çalıştırıldığı tespit edilen yılkı atlarına yönelik yapılan doğayla buluşturma kampanyası hem kentlileri hem de hayvan severleri sevindirmişti. Hasandağı’nın kollarına bırakılan özgür ruhlu atların dağın nimetlerinden yararlanarak hayatlarını sürdürecekleri ifade edilmişti. Ancak Hasandağı’ndan bu yıl baş gösteren susuzluk tehlikesi yılkı atlarının da yaşam kalitesini etkiledi.

Yılkılara Ne Olacak?

Düzenli olarak doğaya çıkan ve doğal güzellikleri fotoğraflayarak kentin tanıtımına katkı sağlayan Doğa fotoğrafçısı Suna Güzel ve Fahri Tunç Hasandağı’nda son çalışmalarını yürütürken doğa felaketini gözler önüne serdi. Hasandağı Akçakent Köyü yakınlarında yılkı atlarıyla karşılaşan fotoğrafçı gönüllüler atların susuz kaldığını görünce ilgili birimlere haber verdi ancak sonuç henüz alınamadı.

“Göl Kurudu”

Gönüllü Fotoğrafçılar konuyla ilgili yaptıkları açıklamada yaklaşık 250 yılkı atının doğaya salınırken susuzluk tehlikesinin göz ardı edildiğini belirterek "Yaban hayatının tek su kaynağı olan gölettin suyu ağustos ayı sonu itibari ile kurumaya yüz tutmuş durumdadır. Bu alanda yaşayan yılkı atlarının ve oradan istifade eden tüm yabani hayvanların içecek sularının kalmaması durumu çok vahim hale getirmiştir” dedi.

Hayvanların Geleceği Tehlike Altında!

İklimsel özellikleri ve bölgedeki canlıların durumunu aktaran Gönüllü Fotoğrafçılar “Gölettin suları mayıs, haziran aylarında kar sularının erimesiyle dolarken temmuz, ağustos aylarında bölgede başka su kaynağı olması sebebi ile hızla tükenmektedir. Hasandağı eteklerinde bulunan sayıları en az 250 civarında olan yılkı atlarının gelecekleri tehlike altındadır. Özellikle Hasandağı habitatında yaşayan çok zengin ve endemik kuş çeşitliliği de her geçen gün kaybolmaktadır. Türkiye’de yılkı atlarının gerçek doğal hayatta bulunan tek modeli olmasına karşın yılkı atları kaderlerine adeta terk edilmiş durumdadır” ifadelerini kullandı.

Yetkilileri Göreve Davet Etti

Fotoğraf Gönüllüleri “Hasandağı ve habitatı önemli bir turizm kaynağı olmasına karşın maalesef değerlendirilememiştir. Atların gelecekleri tehlike altındadır” uyarısında bulunarak tüm yetkilileri göreve davet etti. Gönüllüler “Bölge için yapılabilecekler konusunda Milli Parklar Şube Müdürü Necati Gökçe ve DSİ Bölge Müdürü Burak Yüca ile beraber alanda yapılan ilk çalışma neticesinde bölgeye suyun getirilmesi konusunda destek sözü verilmiştir. Konunun çözümü için elimizden gelen her şeyi yaparak konunun en kısa zamanda çözüme kavuşmasının takipçisi olacağımızı bildiririz” şeklinde konuştu. Özel Haber: Harun Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Koçak: “Süt Fiyatları Acil Artırılmalı”Önceki Haber

Başkan Koçak: “Süt Fiyatları Acil Artırı...

Öğretmenlere “Sosyal Girişimcilik”  EğitimiSonraki Haber

Öğretmenlere “Sosyal Girişimcilik”  Eğit...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar