Saffet Çalışkan

Saffet Çalışkan

Mail: saffetsgk68@gmail.com

Askerlik, Doğum vb. Borçlanmalar Hangi Statüde Değerlendirilir?

Sevgili okuyucularımız bu hafta yine konumuza girmeden 2024 asgari ücretine göre değişen bazı prim ve borçlanma tutarlarını hatırlatmaya devam edeceğiz. BAĞ-KUR esnaf ve tarım günlük ve aylık hizmet ihya tutarları şöyle oldu.

1 günlük ihya tutarı: 230.00 TL

1 Aylık ihya tutarı: 6.900,12 TL

İşsizlik ödeneği asgari tutar: 8.000.14 TL

İşsizlik ödeneği azami tutar.15,000.28 TL

2925 SSK tarım primi: 3.250,06 TL

EK-5 tarım sigorta primi: 6.900.12 TL oldu.

Gelecek hafta bu değişiklikleri paylaşmaya devam edeceğiz. İnşallah. Şimdi gelelim bu haftaki konumuza Askerlik, Doğum Vb. Borçlanmalar hangi statüde değerlendirilir?

Askerlik ve Doğum borçlanmalarından önceki son statüye dikkat etmekte fayda var. Mağduriyet yaşanmaması için aşağıdaki hususlara dikkat etmekte fayda var. Sevgili okuyucularımız bu hafta geneli ilgilendiren ve pek bilinmediği için sonradan mağduriyetlerin de yaşandığını gördüğümüz bir konuyu;  konuyla ilgili bir soruyu cevaplamak suretiyle açıklığa kavuşturmaya çalışacağız. Öncelikle şunu ifade edelim. 01.08.2019 tarihiden itibaren yurtdışındaki çalışma süreleri ve kadınların ev hanımlığı süreleri artık 4/b yani BAĞ-KUR statüsünde değerlendirilmektedir. Askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi borçlanılan süreler SSK mı, BAĞ-KUR mu, Emekli Sandığı kapsamında mı değerlendirilecek. Bu konu niye önemli? Bilindiği gibi son 7 yılın yarıdan fazlası hangi statüde ise emeklilik hakkı o statüde değerlendirilecektir. O nedenle borçlanmalarda buna çok dikkat etmek gerekiyor. Borçlanılan tarihte sigortalılığı bulunmayan kişiler için ise en son tabi olduğu sigortalılık statüsünde geçmiş sayılmaktadır.

Konuyla ilgili sorumuz şöyle: 'Annemin 1994 tarihli SSK işe girişi ve toplam da 1512 günü var. E-Devletten baktığımda kısmi emeklilikte 58 yaş 5.400 gün isteniyor. 2 çocuk için borçlanma yaptığında 3600 günden emekli olmak için ne yapmak gerekir.? Yeliz F.'

e-Devlette yapılan sorgulamada 58 yaş - 5400 prim gün sayısı koşulu aranıldığına göre anneniz en son BAĞ-KUR (4/b) statüsünde veya isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödemiş demektir. Çünkü belirtilen emeklilik koşulları BAĞ-KUR’dan emekli olacaklar için geçerlidir. Annenizin 3600 günden kısmi emekli olabilmesi için emeklilikte SSK (4/a) statüsüne tabi olması gerekiyor.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre 2008/Ekim öncesi sigortalı olan vatandaşların hangi statüden emekli olacakları son 2520 fiili hizmet süresinin en fazlasının geçtiği statüye göre belirlenmektedir. Son 2520 günde hem BAĞ-KUR hem SSK statüsünde hizmeti bulunan vatandaşların 1261 gün üzerindeki hizmeti hangi statüde geçmiş ise o statü, eşit ise en son sigortalılık statüsü esas alınmaktadır. Ayrıca doğum borçlanmasında primi ödenen sürelerin; borçlanılan tarihte tabi olunan sigortalılık statüsünde değerlendirileceğini unutmamak gerekiyor.

Borçlanılan tarihte sigortalılığı bulunmayan kişiler için ise en son tabi olduğu sigortalılık statüsünde geçmiş sayılmaktadır. Bu bakımdan annenizin SSK statüsünden kısmi emeklilikte 3600 günden emekli olabilmesi için, son 2.520 fiili hizmet süresinin en az 1.260 gününün SSK statüsünde geçmiş olması gerekiyor. Bunun için de annenizin borçlanma başvurusunu 4/a statüsünde hizmet akdine tabi çalışırken veya 4/a statüsündeki çalışma süresi sona erdikten sonra yapması gerekecektir. Annenizin mevcutta 1.512 gününün bulunduğu dikkate alındığında iki çocuk için ikişer yıllık doğum borçlanması yaptığında 720 X 2 = 1.440 prim günü daha kazanacaktır.

Borçlanma sonrası toplam prim gün sayısı 1.512 + 1.440 = 2.952 gün olacağından, 3600 prim gün sayısına erişebilmesi için 3.600- 2.952 = 648 gün daha prim ödemesi gerekecektir. Diğer taraftan, Sosyal Güvenlik Kurumunca borçlanma öncesi 4/a kapsamındaki hizmet süresinin fiili çalışmaya dayanıp dayanmadığı (sahte olup olmadığı) hususunda denetime gidilebildiği göz önünde bulundurularak, annenizin borçlanma başvurusu öncesindeki SSK statüsündeki hizmet süresi içinde fiilen çalışılmış olmasına dikkat edilmesi, sonradan telafisi güç sonuçların önüne geçecektir. Sevgili okuyucularımız SSK dan 3.600 günden emekli olmak için askerlik borçlanması yapan bir sigortalı o tarihte BAĞ-KUR’lu ise borçlanılan süre BAĞ-KUR kapsamında değerlendirileceği neden 5.400 gün

e de tabii olabilecektir. O nedenle bu konuyu altını çizerek tekraren sizlerle paylaşmak istedik. Sevgili okuyucular askerlik ve doğum borçlanması yanında yurtdışında çalışan vatandaşlarımızı bu hizmetlerini borçlanmaları ocak ayından itibaren asgari ücretteki artış oranında artırılacaktır. Bu nedenle özellikle yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın en kısa sürede talepte bulunmalarında fayda var. Aksaray’daki emeklilik ofisimiz de gerekli belgeleri zamanında göndermeniz halinde, çalışma süreleriniz titizlikle değerlendirilip, durumunuza uygun süre borçlanma işlemi gerçekleştirilmektedir. İrtibat telefonumuz 0 532 54102 70 Gelecek hafta yine geneli ilgilendiren güncel konularda buluşmak üzere hoşça kalın.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar