Uzman Psikolog Hicran Akçay

Uzman Psikolog Hicran Akçay

Mail: hicranakcayy@gmail.com

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi, çocuğun sosyal gelişiminde önemli bir basamaktır. Çocuk ilk ciddi eğitimini tuvalet eğitimi olarak alır. Ve hemen hemen bedeninin bütün işlevleri işin içindedir. Bu süreçte dikkatini toplamak, vücudundan gelen sinyalleri önce anlamlandırmak sonra değerlendirmek, bu sinyallere göre tepki vermek ve ebeveynlerden yardım istemek gibi çok karmaşık olan işlemler zincirini öğrenmektedir. Hem zihinsel hem de bedensel olarak bir kontrol sağlama mekanizmasını oturtmaya çalışmak göründüğü kadar kolay olmayabilir.

Ebeveynler tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğun buna hazır olduğunu gösteren işaretleri değerlendirmelidir. Çocuğunuz yürüyorsa, verdiğiniz bazı komutları yerine getirebiliyorsa, isteklerini konuşarak anlatabiliyorsa, gün içinde 2-3 saat kuru kalabiliyorsa, altı ıslandığında rahatsızlığını ifade edebilecek hale gelmişse, 5-10 dakika tuvalette oturmaya razıysa tuvalet eğitimine hazır olduğunu düşünebiliriz.

Tuvalet eğitimi vermek için en uygun dönem 24-36 aylar arasıdır. Ancak çocuk bahsettiğimiz becerilere sahip değilse, son dönemde bakıcı değişimi, kardeş doğumu, taşınma, ölüm gibi hayatını ciddi anlamda etkileyecek değişiklikler söz konusu olmuşsa, kabızlık sorunu yaşıyorsa, tuvalet eğitimini verecek olan kişinin ruhsal sıkıntılarının olduğu ve çok yoğun çalıştığı bir dönemse çocuğun yaşı uygun olmasına karşın tuvalet eğitiminin ertelenmesi gerekebilir.

Tuvalet eğitimine çocuğun hazır olmadığı bir dönemde başlamak ve bu konuda baskı uygulamak çocuğun başarısızlığa uğrama olasılığını artırabilir.

Çocukların tuvalet eğitimi için tüyolar!

Çocuğunuzu eğitime hazırlayın. Kendisinin iç çamaşırı kullanmak için yeterince büyüdüğünü belirtmek, hatta ilgisini çekebilecek bir iç çamaşırını birlikte seçin.

Çocuğa tuvaleti nasıl kullanması gerektiğini gösterin. Cinsiyetine uygun rol model seçimi önemlidir. Babanın oğluna, annenin kızına yardımcı olması, daha rahat bir ortam sağlayacağından çocuğun güven kazanmasına yardımcı olun.

Çocuğun günde bir kez giyinik olarak oturağa oturmasını sağlayın.

Çocuk tuvaletini yaptığında kakasından ve çişinden nefret etmesine neden olabilecek (çok pis koktu vb.) sözler söylemeyin.

Bu dönemde çocuğa bol, kolay çıkarabileceği giysiler giydirin.

Tuvalet eğitimini kardeş doğumu, okula başlama ya da taşınma gibi durumlarla aynı zamana getirmemeye özen gösterin.

Çocuk lazımlıkta otururken çocuğu yalnız bırakmamak çocuğun hoşuna giden masallar anlatıp, kitap okuyarak çocuğun kaygılarını azaltın.

Her çocuk tuvalet eğitimi sürecinde ara sıra altına kaçırabilir. Kaslarını kullanmayı öğrenirken kaçırmalar olağandır ve biraz zaman alabilir. Bu durumda çocuğa kızmayın, onu ayıplamayın ve cezalandırmaktan kaçının.

Çocuklar için gündüz tuvaletini kontrol edebilmek, gece kontrol edebilmekten daha kolaydır. Tuvalet eğitiminin tamamlanma süresi çocuktan çocuğa değişiklik gösterir.

Eğer çocuğunuz 4 yaşında ve bedensel, duygusal, sosyal gelişimi normal olmasına rağmen alt ıslatma davranışı devam ediyorsa, alt ıslatma davranışını önemseyin.

Gerekli önlemler alınmazsa okul başarısızlığı, içe kapanıklık, öz güven eksikliği, kaygı gibi sorunlara neden olabilir.

Alt ıslatma davranışı her zaman psikolojik olmayabilir, fizyolojik bir sorun olup olmadığı mutlaka tespit edilmelidir.

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar