Saffet Çalışkan

Saffet Çalışkan

Mail: saffetsgk68@gmail.com

Engelli Olarak (Gelir Vergisinden Muaf Olarak)Çalışanların Emeklilik Durumları

 Sevgili okuyucularımız bu hafta sizlerle;  gelir vergisi indirimine tabi çalışan engelli sigortalılarımızın emeklilik durumunu detaylıca açıklamaya çalışacağız.

Engelli Vergi İndirimi Kapsamında Çalışanların Emeklilik Şartları

Konuyla ilgili sorumuz şöyle:15/10/2003 tarihinde SSK’lı olarak çalışmaya başladım. Yüzde 42 oranında engelli vergi indirim belgem ve 4180 SSK günüm var. Ne zaman emekli olabilirim, ayrıca emeklilik dilekçemi e-Devletten verebilir miyim? Mehmet G. Öncelikle, Engelli vergi indirim belgesi ile emekli olabilmek için aşağıda sırasıyla belirteceğimiz hususlar aranacaktır. Sırasıyla maddeler halinde belirtmek istiyorum.

1- 2008/Ekim öncesi sigortalı olmak,

2- Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış olmak,

3-Sigortalılık başlangıç tarihine ve engellilik derecesine göre 506 sayılı Kanunda öngörülen sigortalılık süresine ve prim gün sayısına sahip olmak,

4- 5510/4-a kapsamında (SSK statüsünden) yaşlılık aylığına hak kazanmış olmak,

5-İşten ayrılmak ve tahsis talebinde bulunmak gerekiyor.

Engelliliği nedeniyle vergi indirim belgesine sahip olan sigortalılara engellilikleri nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ilk defa sigortalı oldukları tarihe göre aranılan sigortalılık süresi ve prim gün sayısı aşağıda gösterilmiştir. Okurumuz Mehmet Beyin 15/10/2003 tarihli işe girişine ve yüzde 42 oranındaki engelli vergi indirim belgesine istinaden emekli olabilmesi için 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 prim gün sayısı şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. İlk defa 15/10/2003 tarihinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi çalışmaya başladığı dikkate alındığında 20 yıllık sigortalılık süresi şartını 15/10/2023 tarihinde yerine getirmiş olacaktır. 4400 prim gün sayısı koşulunu ise 4/a kapsamında yaşlılık aylığına hak kazanmış olması koşuluyla 4400 - 4180 = 220 prim günü daha çalışması veya isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödemesi ya da mümkünse askerlik borçlanması yoluyla tamamlaması halinde yerine getirmiş olacaktır. Haliyle 15/10/2023 tarihinden sonra ve 4400 prim gün sayısı şartını yerine getirmesini müteakip tahsis talebinde (emeklilik başvurusunda) bulunması halinde tarafına yaşlılık aylığı bağlanacaktır.

Diğer taraftan yaşlılık aylığı için e-Devlet üzerinden başvurusu yapılması mümkün bulunmakla birlikte, SGK’nın 2018/38 sayılı Genelgesi uyarınca engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olanların Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili biriminden alacakları vergi indirim belgesini Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine eklemeleri gerekiyor. e-Devlet uygulamaları üzerinden yapılan tahsis başvurusunda vergi indirim belgesi yüklenemediğinden, vergi indirim belgesiyle yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanan vatandaşlarımızın Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ve eki vergi indirim belgesinin aslıyla birlikte SGK’ya kağıt ortamında başvuruda bulunmaları gerekecektir. Aksi halde vergi indirim belgesiyle emekli aylığına hak kazanmış olmalarına rağmen vergi indirim belgesi ibraz edilmeksizin e-Devlet üzerinden yaşlılık aylığı talebinde bulunan vatandaşlar, aylık taleplerinin reddedilmesi durumuyla karşılaşabileceklerdir.

Sevgili okuyucularımız yazımızın sonunda şu hususu da hatırlatmak istiyorum. Gerek askerlik veya doğum borçlanması, gerekse yurtdışında çalışılan veya bayanların resmi ikamet süreleri ile sınırlı ev hanımlığı sürelerini borçlanmayı düşünenler için borçlanma tutarları 1 Temmuz’dan itibaren yeniden belirlenecek olan tutarlardan yapılabilecektir. O nedenle borçlanma işlemlerini en geç Haziran ayı çıkmadan yapmalarında fayda var. Aksaray’daki emeklilik ofisimizde gerek yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın, söz konusu borçlanma işlemleri gerekli evraklar zamanında gönderilebilirse Türkiye ye gelmeden Aksaray’daki emeklilik ofisimizde yapılmaktadır.

İrtibat telefonu 0 532 541 02 70. Gelecek hafta yeni konularda buluşmak üzere hoşça kalın.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar