Uzman Psikolog Hicran Akçay

Uzman Psikolog Hicran Akçay

Mail: hicranakcayy@gmail.com

İnatçı Çocukla Nasıl Başa Çıkılır?

      Çocuklar hep bir şeyler ister, anne-babalar ise kimi zaman onlara ya izin vermez ya da kendi istediklerini yaptırma konusunda ısrar ederler.

      Aileler çocuğun inatlaşmasına karşı bir inatlaşma ile cevap verirler ve bir şekilde onları yenmeye çalışırlar. Genellikle de bu süreç bir krize dönüşür ve sonunda taraflardan biri kazanır, diğeri kaybeder.

      Çocuklarda görülen inatçılık çoğu zaman doğal bir davranış ve gelişimsel bir süreçtir. İnatçılık gelişimsel bir özellik olarak özellikle (3-6 yaş) benmerkezci dönemde karşımıza çıkar. Çocukların bu dönemde hakim olduğu duygu, ben duygusudur.

      Çocuk her şeyi kendisi yapmak ister, her konuda anne babaya zorluk çıkarır ve kendisi yapmak ister. Bir anlamda çocuk inatlaşarak, çevresindeki insanlardan kendini ayrıştırır ve kişilik sınırlarını çizer.

      Gelişimsel sınırlar içerisinde inatlaşan çocuklar, gelecekte kendi ayakları üzerinde duran, kendine yetebilen ve başkalarının güdümünde davranmayıp kendi kararlarını verebilen yetişkinler olurlar. Ancak, yaş düzeyinden beklenenin çok üstünde inatlaşan ve hiçbir şekilde ikna edilemeyen, bütün isteklerini inatlaşarak ifade eden çocuklar için ayrıca gözlemler yapılması gerektiğini de söyleyebiliriz.

      İnatçı Çocuklara Nasıl Davranılmalı?

      Çocuğun inadına karşılık ilk olarak anne ve babanın da inatçı bir tutum göstermemesi ve hoş görülü olması gerekir. Çocuğa inadı yüzünden ceza verilmemeli ve baskı yapılmamalıdır.

     Daha sonra soğukkanlılığınızı ve sakinliğinizi korumaya çalışın. Öfkeli bir tavır takınmayın, yumuşak bir ses tonuyla konuşmaya çalışın.

     Onun çocuk olduğunu ve bu durumun geçici olduğunu unutmayın

     Çocuğa kararlı ve tutarlı samimi bir tavırla yaklaşın. İlk önce istediği bir şeye hayır deyip sonra evet demeyin. Kararlarınızda net olun.

     Çocuğunuz bir konuda inatlaşmaya başladığında üstüne gitmeyin, baskı yapmayın. Sakinleşmesini bekleyin. Daha sonra çocuğun ilgisini başka yöne çekmeye, başka işlerle uğraşmasını sağlayın.

     Çocuğa istediği şeyi neden yapamayacağınızı açıklayın. Çocukla konuşmak hem onu hem de sizi rahatlatacaktır.

     Çocuklarınızın inat ettiği konularda onunla iletişim kurmanız ve bu konulara birlikte demokratik çözümler üretmeye çalışmanız ona değer verdiğinizi düşüncelerini önemsediğini göstermeniz çocuğunuz üzerinde olumlu bir etki bırakmanızı sağlayacaktır.

     Böylelikle inatçı bir çocuğa nasıl davranılmalı ve inatçı çocuğa yaklaşım çeşitlerini bildiğiniz için; inatçı olmayan sizlerle uzlaşan iletişimi iyi çocuklar yetiştirmiş olacaksınız.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar