Mustafa Ünalan

Mustafa Ünalan

Mail: mustafaunalan@hotmail.com

İsa As Babasız Mı Doğdu? Meryem Annemizin Hamile Kalışı

Nitekim Meryem’in gebeliği ve İsa’yı dünyaya getirmesini, Allah şöyle açıklıyor kitabında: “Rabbin buyurdu ki: O bana göre kolaydır. Onu insanlara bir delil ve katımızdan bir rahmet kılmamız için (böyle yaptık), bu iş olmuş bitmiştir.” (Meryem 21)

Demek ki Meryem’in gebeliği ve İsa’yı dünyaya getirmesi, Rabbimizin insanlara bir delil göstermesi ve rahmet kılmasıdır. Dolayısıyla Meryem hadisesi de Allah’ın ayetlerindendir.

Bu gerçeği Rabbimiz bize şöyle bildiriyor: “ Meryem’in oğlu (İsa’yı) ve annesini de bir ayet kıldık. İkisini oturmaya uygun, temiz ve sulu bir tepeye yerleştirdik.! ” (Müminun,50)

Meryem hadisesi, insana göre bir mucizedir. Allah’a göre, bir ayettir. Kur’an’da mucize kavramı yoktur. Mucize tanımı insan tarafından yapılmıştır. Akıl erdirilemeyen, bilgiye ulaşılamayan konularda bu terim kullanılır. O zaman şunu söyleyebiliriz: Meryem bize göre bir mucizedir. Eğer onun oluş bilgisine ulaşabilirsek (ayetleri okuyabilirsek), “Rabbimize karşı haşyetle saygı duyabiliriz.” (Fatır,28)

Arapçada zamir, dişi ve erkek için ayrı kullanılır. Tıpkı İngilizcede olduğu gibi. Türkçede böyle değildir. Müennes/dişil için “Fiha” müzekker/ eril için “Fihi” zamiri kullanılır. Kur’an’da üç ayet üzerine yapılan çalışmalar, Meryem mucizesini anlamada büyük ufuk açmıştır. Tahrim suresi 12. ayette Meryem’den bahsedilirken ‘fihi’ yani eril zamiri kullanılmıştır. Meryem dişidir, ancak işaret edilirken eril zamiri kullanılmıştır. Bu asla tesadüf değildir ve bir işaret vermektedir. Enbiya suresi 91. ayette; yine Meryem’den bahsedilirken dişil ‘fiha” zamiri kullanılmıştır. Tahrim’de erkeğe, Enbiya’da dişiye işaret eden zamir kullanılması, araştırmacıların ve düşünürlerin dikkatini çekmiştir. Üçüncü ayet ise Al-i İmran suresindeki 36 ve 37. ayetlerdir. Allah Meryem’i ‘bitki şeklinde bitirdiğini’ bildirmiştir.

Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’an Dili isimli tefsirinde; özellikle Tahrim 12. ayetin açıklamasında önemli yaklaşımlar getirmiştir. Yine aynı ayetle ilgili olarak, Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı hocanın da açıklamaları ufuk açıcıdır.  Hakkı Yılmaz Al-i İmran 37. ayetteki anlam yanlışlıklarına vurgu yaparak, ayetin ‘bir bitki şeklinde bitirdi’ olarak anlaşılması gerektiğini ortaya koymuştur. Konuyla ilgili en kapsamlı makale, Prof. Dr. Mehmet Okuyan tarafından kaleme alınmıştır.  Okuyan hoca, 2005 yılında Din Eğitimi ve Araştırmaları dergisinin 14. sayısında, “Kur’an’da Meryem Mucizesi” başlıklı 8 sayfalık bir yazı yayınlamıştır.

Doç. Dr. Zeki Bayraktar araştırmalarını ve Tıp dünyasında Meryem’le ilgili tıbbi gelişmeleri makalesinde ayrıntıları ile dile getirmiş. Şimdi onları yukarıda zikrettiğimiz ayetler ve çalışmalar eşliğinde okumaya çalışalım. İnsanda normal olarak biri sağda, birisi solda olmak üzere iki adet yumurtalık bulunur. Erkekte olanlara ‘testis’, dişide olanlara ‘over’ denir. Bazı bireylerde iki over veya testis yerine birer over veya testis bulunabilir.

Bireyde hem over ve hem testis bulunuyorsa, bunlara “Hermafrodit” denir. Yani genital yapısında hem erkek ve hem dişi yumurtalık bulunması. Hermafrodit vakalar daha ziyade dişilerde görülmekte olup, erkeklerde çok az rastlanır bir durumdur. Bu asla çift cinsiyetlilik değildir. Hermafroditlerde kendi kendine dölleme mümkündür. Buna “Otofertilizasyon” denir.

Dişi hermafroditlerde, diğer dişiler gibi beklenen yaşta ergenliğe girer ve düzenli olarak adet görür. Bunlar evlenebilir ve doğum yapabilirler. Tıp dünyasında son 40 yılda, 14 dişi hermafrodit tespit edilerek gözlem altına alınmıştır. Bu 14 dişi hermafrodit evlilik yapmış ve 26 gebelik meydana gelmiştir. Bunlardan 20 tanesi, sağlıklı bebek dünyaya getirmiştir. İlginç olan, bu bebeklerin tamamının erkek olmasıdır. Burada önemli bir not düşmek gerekiyor. Tıp dünyası bugüne kadar, kendi kendini dölleyen hermafrodit bir vakaya rastlamamıştır. Yani otofertilizasyon görülmemiştir. Ancak buna rağmen, dişi hermafroditlerde bu şekilde döllenme olmayacağı anlamı çıkmaz. Aksine dişi hermafroditlerde, kendince döllenme mümkündür.

Zira 1990 yılında Hollanda’da yapılan bir araştırmada; 250 civarında hermafrodit tavşan bağımsız odalara alınarak, yıl boyu izlenmiştir. Bunlardan 7 tanesi, kendi kendine gebe kalmıştır. İnsan da tavşanlar gibi memeliler gurubundandır. Dolayısıyla dişi hermafroditlerde, kendi kendine döllenme tıbben mümkündür. Hz. İsa tüm kromozomlarını (46 XY)  annesinden aldığına göre; Hz. Meryem’in hem X hem Y kromozomu taşıyan bir hermafrodit olması yani Meryemin kromozom yapısının 46 XX / YY şeklinde olması gerekir. Al-i İmran 37. ayette Allah; Meryem’i bir bitki olarak bitirdiğini bildiriyordu. Yapılan araştırmalarda özellikle tarla bitkilerinin (kabak, mısır ve diğerleri), dış etken olmadan döllendikleri ortaya çıkmıştır. Yani bu bitkiler aynı dişi hermafroditlerde olduğu gibi, kendi kendini döllemektedir. Dolayısıyla Rabbimizin, bu ayette Meryem’i ‘bir bitki gibi bitirdik’ demesi, bir bilgiyi, bir ölçüyü yani hikmeti haber vermesinden başka bir şey değildir. Netice itibarıyla; Allah kitabındaki ayetlerde, Meryem mucizesi ile ilgili işaretler veriyor. Tahrim 12’de eril zamiri, Enbiya 91’de dişil zamiri kullanıyor. Al-i İmran 37’de bitkiden bahsediyor. Bu ayetlerin hükmüyle, Kevni yani tıp ayetlerinin hükmü bir ahenk içinde değil mi?

İşte Allah ayetlerini, böylece diğer ayetleri ile açıklıyor. Doğrusunu Allah bilir diyerek, artık şunu söylemek mümkündür. Allah Meryem’i dişi hermafrodit olarak yarattı. Ol dedi oldu. Bilgisini ve ölçüsünü koydu. Böylece insana bir delil sundu, rahmetini gösterdi. Akıl sahipleri için, düşünenler için, tefekkür edenler için, tezekkür edenler için. Meryem’de Rabbinin bu delil ve rahmetine, eşlik ettiği için ayrıcalığa kavuştu. Çünkü Rabbimiz, O’nun için şöyle dedi: “Hani Melekler: ‘Ey Meryem! Allah seni seçti. Seni tertemiz yaptı ve seni dünya kadınlarına üstün kıldı.” (Al-i İmran, 42)

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar