Saffet Çalışkan

Saffet Çalışkan

Mail: saffetsgk68@gmail.com

İşçi ve İşverenlerimizi İlgilendiren Bazı Önemli Sorular ve Cevapları

Sevgili okuyucularımız bu hafta gerek işçi gerekse işverenlerimizi yakından ilglendiren  önemli sorulara cevap vermek istiyorum. Böylelikle çok sorulan bu konuları da bu vesile ile  daha iyi açıklama imkanı  da bulmuş olacağımızı düşünüyorum.

Şimdi sorularımıza geçelim müsaadenizle;

 

Soru-1- İşten Ayrıldığımda İşsizlik Maaşı İçin Bir Başvuru Süresi Var Mıdır ?

C-1 İşsizlik maaşı için işten ayrıldığınız tarihi izleyen 30 gün

içinde şahsen veya e-Devlet uygulamasından başvurmayı ihmal etmeyin.

Mücbir sebepler dışında 30 gün içinde başvurmazsanız, geciktiğiniz

süreler işsizlik maaşından düşülür.

 

Soru-2 Kısmi Süreli Çalışan Bir İşçi İle Uzma/Usta Öğreticinin SGK Prim Günü Nasıl Hesaplanıyor?

C-2- Kısmi süreli çalışan işçi ile uzman/usta öğreticinin SGK prim günü farklı hesaplanır. Örnek-Kısmi süreli sözleşmeyle ayda 50 saat karşılığı brüt 3.000 TL ücrete hak kazanan

-İşçinin SGK günü 50/7,5 = 6,66= 7 gün

-Usta öğreticinin SGK günü 3.000/119,25=25,15 = 25 gün olarak bildirilecektir.

 

Soru-3 Kıdem Tazminatının Hesabında İşçinin Aynı İşveren Yanında Daha Önce Çalıştığı Süreler  Birleştirilir Mi ?

C-3-Kıdem tazminatına esas sürelerin hesabında işçinin  aynı işveren yanında daha önce çalıştığı süreleri de birleştirilir. Ancak daha önceki sürelerin kıdem tazminatının hesabında dikkate alınabilmesi için hizmet akdinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermiş olması gerekir.

 

Soru-4 Alt İş Verenler Asıl İş Verene Ait İş Yerinde Çalıştırdıkları Sigortalıların İşe Giriş Veye İşten Ayrılış Bildirgelerini  Nasıl Bildirecekler?

C-4- Biraz detay gibi gözüksede  Alt İş verenlerimizi ilgilendiren bu soruyu da cevaplıyalım.Alt işverenler, asıl işverene ait işyerinde çalıştırdıkları sigortalılarının işe giriş ve işten ayrılış bildirimlerini kendilerine veya vekâlet verdiği kişilere ait e-Sigorta şifreleri vasıtasıyla, prim günü ve kazançlarını içeren MUHSGK bildirimlerini ise sözleşme yaptıkları meslek mensupları vasıtasıyla bildirirler. Uygulamada kimi zaman asıl işverenlerle alt işverenler arasında yaşanan sorunlar üzerine sözleşmenin fesh edilmesine veya alt işverenin işini bitirmiş olmasına rağmen SGK bildirimlerine devam edilebildiği durumlar yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlar karşısında asıl işveren tarafından ilgili SGK Müdürlüğüne alt işverenin işini bitirdiği/bitireceği tarihin bir dilekçe ile bildirilmesi ve işin bitiş tarihinin sisteme kaydedilmesi talep edildiği takdirde, işin bitirildiği dönem sonrası MUHSGK gönderilmek istenildiğinde “Aracı Bitiş Tarihi Geçmiş” şeklinde bir uyarı mesajı verilerek MUHSGK gönderilmesi sistem tarafından engellenmektedir. Dolayısıyla alt işverene ait işin bitiş tarihi kaldırılmadığı veya değiştirilmediği sürece MUHSGK gönderilmesi sistem tarafından engellenecektir.

Sevgili okuyucularımız  sizlere bu yazılarımızı gönderdiğimiz Dikili deki Reyhan bağımızdan hepinize sağlıklı ve hayırlı günler diliyorum. Aksaray’daki emeklilik ofisimizde  yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın bu sürelerini  kendi durumlarına göre yeterli süreleri borçlanma ve şartları oluşanların emekli aylıklarını bağlanması konularıda hizmet verilmektedir.

İrtibat telefonu 0 532 541 02 70. Şunu da belirtelim yurtdışında çalışan vatandaşlarımızdan hizmet borçlanması yapacak olanların en geç Aralık ayı içinde bunu yapmalarında fayda var.Gelecek hafta yeni bir konuda buluşmak üzere hoşçakalın efendim.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar