Mustafa Ünalan

Mustafa Ünalan

Mail: mustafaunalan@hotmail.com

Kadir Gecesini Arayanlar

 Mesela evlendiği günü, oğlunun kızının doğduğu günü, mezuniyet gibi çok özel günlerini hiç unutur mu insan? Nasıl oluyor da Muhammet AS. 40 yaşında Nebi seçildiği günü, vahy meleğini gördüğü günü, Kuran’ın ilk ayetlerinin inmeye başladığı geceyi, hayatının en özel anını geceyi unutması mümkün mü? Diyanet, Tarikat ve tasavvuf gibi güya dini tekeline alanlar dindarlar, kadir gecesini Ramazanın tek gecelerinde veya 27’ dinci gecesinde veya son on gününde Kadir gecesini arar, bize de arayın derler? MAİDE süresi 67 ayette sana inen ayeti vahiyi tebliğ et, etmez isen Resulluk görevini yapmamış olursun ayetine göre Kuran’ın indiği geceyi bilmemesi mümkün mü? Bildiğini söylemedi ise de görevini yapmamış olmaz mı? Allah Azze Ve Celle, Kadir süresinde anlatılan bin ay ifadesinin ortalama insan hayatının 83 yılına denk geldiği düşünüldüğünde, insanların vahiy ile buluştuğu her gün ve geceyi kadir bilerek yaşamaları gerektiği açıktır.

Kadir gecesine kıymetini veren değer o gecede Kur’an’ın inmeye başlamasıdır. Öyleyse insanların Kur’an mesajları ile buluştuğu her an onları için kadir anı, kıymet zamanıdır. Ramazan her yıl 10 gün evvel geldiğine göre 33 senede 365 günün her günü oruç tutar, bu günlerde Kuran’ı bir an bile okuyup anlayıp yaşayan kişinin her günü Kadir gecesi olmuş olmaz mı? Kuran Resul Muhammet AS. yalnız Ramazanda mı indi? Oysa Kuranın ilk inişi Ramazan’da oldu, orucun ilk gününden itibaren diğer tüm aylarda ve senelerde sürekli Kuran indi, bu yaklaşık 23 yıl sürdü, her inişinde Resul AS. Vahiyi, ayeti okudu anladı yaşadı, tebliğ ettiği için onun her anı kadirdi, öyle ise bizler içinde Kuran’ı okuyup anlatıp yaşayıp, sonrada tebliğ etmemiz, hem farz hem de en büyük sünnet, Kuranı Ramazandan Ramazana değil de, her gün okuyup anlar, sonrada uygulamalı yaşarsak bizimde her anımız kadir olur, senede bir yerine her gün Kadir gecemiz olur, o anların zamanın her biri binler ay kıymetinde olur.

Allah Azze Ve Celle Kadir süresi ve Bakara süresi 185’te de açıkça belirtildiği gibi Ramazan ayında başlamış  Kuran’ın inişi, 23 yılda peyderpey tamamlanmıştır. Kadir suresinin ilk ayetinde ifade edildiği üzere Kur’an’ın Kadir gecesinde indirilmeye başlanmasının diğer bir delili de Dühan süresinin 44:1-6. Ayetlerdir Kadir gecesinin hangi gece olduğuna dair çeşitli yorumlar ve rivayetler bulunmakla birlikte, Ramazan ayının kameri aya göre takip edilmesi, Ramazan’ın da her sene 10 gün erken geldiğinden bütün ay ve günleri 33yılda bir dolaşmasından dolayı belirli bir geceden söz edilemeyeceği de ifade edilmektedir. Dolayısıyla Kur’an’ın okunduğu, anlaşıldığı ve uygulandığı her gece ve gün Kadir gecesi ve günüdür. Zira Kadir gecesinin kendisi değil, vahyin o gecede indirilmesi olup Kadir gecesi kadrini(yüceliğini) ondan almaktadır. Surenin 4 ayetinde meleklerin inmesi bu anlamda her gece sürmekte, gecelerinin kadrü kıymetini bilenlere şahit olmakta ve onlara Yüce Allah’tan selam, esenlik ve rahmet getirmektedirler. Surenin son ayetinde de belirtildiği üzere geceleyin inmeye başlayan vahiy adeta karanlıkları bitirip gündüzü getirmektedir. Gece inmeye başlayan vahiy sabah fecri müjdelemektedir, mesela diyanet Ramazanda güzel Kuran okuma yarışması düzenliyor, bunu her ay yapmalı ismi de Kuranı güzel okuma, güzel anlama, güzel yaşama olarak uygulayıp tebliğ etmeli tüm cami ve okullarda, tarikat ve cemaatlara da örnek olmalı sade ramazana hatim, namaz zekat mahsus değil, devamlı olmalı, tüm gün ve gecelerinin kadrini bilen güzel insanlara selam olsun.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar